Hírek

Hírek

Fül-orr-gégész a javából: út a rutin műtétektől az agyalapi sebészetig

2017-06-23
Tavaly a 100 legkiválóbb magyar orvos közé választották, 1986 óta dolgozik a Pécsi Tudományegyeten, ahol ma már a Fül-, orr-, gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Klinika igazgató professzora. Dr. Gerlinger Imre a liverpooli és a nottinghami egyetemen, valamint Utrechtben is dolgozott, nemrég pedig az agyalapi sebészetben lett jártas. Ismerjék meg a most már a Duna Medical Center csapatát is erősítő szakembert, aki a hazai fül-orr-gégészet fejlődésének egyik legmeghatározóbb formálója!
Fül-orr-gégész a javából: út a rutin műtétektől az agyalapi sebészetig

Milyen problémákkal fordulnak leggyakrabban Önhöz?

A praxisom egy jelentős részét a fül megbetegedései alkotják. Itt három nagy csoportot különböztetünk meg: az első a középfül megbetegedések – ezek lehetnek krónikus gennyedések, dobhártyapótlások, illetve a nem gyulladásos jellegűek, de szintén a középfül területéhez tartozó betegségek, pl. a hallócsont láncolati fixációk, vagy a hallócsontok sérülései, hiányai.

A második nagy csoport a modern implantológia. Manapság már léteznek középfül implantátumok, belsőfül implantátumok, csontvezetéses implantátumok. Annak eldöntése, hogy kinek melyik javasolt, nagy tapasztalatot igényel, így ez szinte már egy külön szakterületnek számít.

A harmadik nagy terület, amivel foglalkozom, az agyalapi sebészet, ami határterület az idegsebészet és a fül-orr-gégészet között. Eddig ez egy rendkívül elhanyagolt területnek számított, de ma már jelentős sikereket tudunk felmutatni.

A leggyakoribb műtéttípus, amiket végzek a középfül krónikus gennyedéseinek, illetőleg a hallócsont láncolat merevedéseinek műtétei, valamint hallásjavító implantátumok behelyezése.

Csak a fül megbetegedéseivel foglalkozik?

Annak ellenére, hogy manapság a legtöbb szakember inkább csak egy egy területre specializálódik, rám ez nem igazán jellemző. A nyálmirigysebészet és a pajzsmirigysebészet a liverpooli éveim alatt lett az egyik kedvenc szakterületem, valamint sokat foglalkozom a fejen és a nyakon előforduló rosszindulatú daganatok műtéteivel is. Emellett sok rutinműtétet is végzek, így például mandulaműtéteket, orrpolyp műtéteket, operálok apróbb elváltozásokat a fejen, gégében, a garatban, jó indulatú elváltozásokat a torokban, gégében, nyelvgyökön.

 

Mi az a leggyakoribb probléma, amit hajlamosak vagyunk elhanyagolni, pedig fül­orr­gégészhez kellett volna fordulnunk?

Az egyik nagyon fontos ilyen probléma az a horkolás, ami mögött nagyon komoly alvászavarok bújhatnak meg, illetőleg ha a horkolás hátterében egy úgynevezett álomkór bújik meg, nagyon gyakran előfordulhat a keringés károsodása. Ezt sokan elhanyagolják. Az elhízott páciensek körében előforduló horkolással is komolyabban kell foglalkozni. A torok garat panaszokat is hajlamosak félvállról venni a betegek, pedig nem kéne: a panaszok mögött ritkán, de előfordulhat rosszindulatú betegség.

 

Ismerje meg orvosunkat:

Dr. Gerlinger Imre