Hírek

Hírek

Fülzúgás, az állandó társ

2019-08-26
Nem is gondolnánk, de Magyarországon körülbelül annyi ember szenved fülzúgástól, ahány cukorbeteget kezelnek. Prof. Dr. Gerlinger Imre, a Duna Medical Center fül-orr-gégésze szerint a betegek száma körülbelül 400-450 ezerre tehető ma hazánkban, de a betegek 5-10%-a fordul csak szakemberhez problémájával.
Fülzúgás, az állandó társ

A közhiedelemmel ellentétben a fülzúgás (tinnitus) nem a fül megbetegedése, hanem egy „szoftverzavar az agykéregben”. Az agyunkban egy program megszűri a felesleges zajokat, hangokat, ha ez meghibásodik, akkor halljuk a zúgást a fülünkben. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a teljes megsüketülés után is megmarad a zúgás. Ugyan ez egy gyakori jelenség, de az esetek 90%-ában veszélytelen tünet. A betegek mindössze 5-10%-a érzi úgy, hogy egy idő után orvoshoz kell fordulnia, mert gondot jelent számára a mindennapokban.

 

Mit nevezünk fülzúgásnak?

A fülzúgás legtöbbször az érintett által jól tolerált hangjelenség, amely lehet szubjektív vagy objektív. A szubjektív fülzúgást hívják belső fül eredetűnek, a zúgást ilyenkor csak az érintett hallja, egy általában magas frekvenciájú ciripelő, csengő vagy sípoló, folyamatos hangként. De ki gondolta volna, hogy létezik olyan hangjelenség (pl. lágyszájpad tick), amit nemcsak a beteg, hanem a környezetében lévők is hallhatnak? Ezt nevezik objektív fülzúgásnak, és a fülben található izmaink rendellenes működése felelős a mások által is érzékelt hangokért.

Tévhit a fülzúgással kapcsolatban, hogy ekkor saját véráramunkat érzékeljük, ez az állítás csak bizonyos esetekben igaz. Ha a halántékcsontban vagy annak környékén vérbőség alakul ki az erekben vérnyomásprobléma miatt, valóban pulzáló jellegű fülzúgást okozhat, de ez viszonylag ritkábban fordul elő, és nehezebben is kezelhető.

 

 

Mitől alakulhat ki az „örökös zaj” a fejünkben?

A mindennapjainkban gyakran jelenlévő, minket körülvevő történések okozzák elsősorban a fülzúgást. Ezt generálhatja a fület ért károsodás, mint például koncerten való részvétel vagy a fül- és fejhallgatók terjedésével minket ért zajártalom. Kialakulhat a fül betegsége nélküli fülzúgás egy stresszesebb időszakot, halálesetet vagy akár még párkapcsolati problémát követően is. Ilyenkor érdemes pszichológust bevonni a kezelésbe. Orvosi szempontból mindössze a betegek 5-10%-a tapasztal életminőség romlást, és bár a zúgás visszafordíthatatlan károkat nem okoz, az utóbb említett páciensek mégis rendszeres foglalkozást igényelnek.

 

Mossuk, ne mossuk?

A „helyes fültisztítás” fogalma fül-orr-gégész szakemberek előtt nem ismeretes. A fülünk egy öntisztuló szerv, amelyet sem pálcával, sem csattal, sem gyufával nem kell tisztogatni. A fül legnagyobb ellensége a szappanos víz, mely a pH megváltoztatásával csökkenti a hallójárat bőrének fertőzésekkel szembeni ellenállását, tehát kimosni sem kell. A fültisztításnak – amely egy rossz szokás – semmi köze a fülzúgáshoz.

 

Amennyiben Ön is hasonló panaszokkal küzd, időpontot foglalhat szakorvosi vizsgálatra telefonos ügyfélszolgálatunkon keresztül a +36 1 790 7070-es telefonszámon, vagy online!

 

Ismerje meg fül-orr-gégészeinket:

Dr. Bánki Magdolna

Dr. Bencsik Beáta

Dr. Fent Zoltán

Dr. Helfferich Frigyes

Dr. Majoros Tatjána

Dr. Mészáros Krisztina

Dr. Miltényi Csilla

Dr. Molnár Dávid

Dr. Szalai György

Dr. Tóth Eszter

Dr. Tóth Miklós

Prof. Dr. Gerlinger Imre

Prof. Dr. Lőricz Balázs Bendegúz

Prof. Dr. Tamás László