Hírek

Hírek

Futóból páciens: egy nem mindennapi csípőprotézis-műtét története

2017-05-18
Páciensünk hosszútávfutóként hozzászokott a fizikai próbatételekhez, ám az idővel egyre fokozódó csípőfájdalom miatt már kétszer is meggondolt minden egyes lépést. Így, amikor megtudta, hogy az előrehaladott csípőkopás miatt csípőprotézisre van szüksége, inkább megkönnyebbült. A kutatóként dolgozó Saághy Elam Ágnes – hivatásához hűen – megvizsgált minden lehetőséget és végül a Duna Medical Center és Dr. Hegedűs Zsolt mellett tette le voksát. Most, néhány hónappal a műtét után biztos abban, hogy a lehető legjobb döntést hozta.
Futóból páciens: egy nem mindennapi csípőprotézis-műtét története

Életemnek mindig része volt a rendszeres sportolás és a mozgás. Hosszútávfutóként a sporttal járó fizikai próbatételek egyben a mentális kikapcsolódás egy módját is jelentették számomra. Minden munkanapon korán keltem, hogy lefuthassam a Duna parton azt a 9 kilométert, ami számomra a rendszeres felfrissülést jelentette.

Egy októberi reggelen éreztem először azt a fájdalmat a jobb csípőmben, ami más volt, mint amit már évek óta olyan jól ismertem. Megnyugtattam magam, hogy ez semmiben nem különbözik az eddigiektől, majd ahogyan jött, ugyanúgy elmúlik: kis lazítás, kevés kenőcs bedörzsölése, egyéb, már bevált házi praktikák. Ám sem másnapra, sem később nem tudtam megszabadulni az egyre erősödő fájdalomtól. Kezdetben csak sportolás közben éreztem, később azonban állandósult a fájdalom: nem tudtam éjjel aludni és ráfeküdni a jobb oldalamra. Lassan de biztosan veszítettem el a mobilitásomat. Először a rendszeres edzésekről kellett lemondani, majd a járás is fájdalmassá vált, később azt is meggondoltam, hogy otthon elmenjek-e a kávéfőzőig. Kifelé kellő önfegyelemmel tűrtem a helyzetet, nem panaszkodtam, belül azonban egyre nehezebben és türelmetlenebbül viseltem állapotom romlását.

A 2016 decemberi röntgen vizsgálat kimutatott egy igen előrehaladott csípő kopást. Furcsán hangzik, de megkönnyebbültem a diagnózis hallatán. Traumatológus ismerősöm – aki maga is futó – előjegyzett egy állami ellátásban elvégzendő protézis műtétre. Nyugodt voltam, mert régről ismertem őt, bíztam benne emberileg és szakmailag is. 2017 júniusára kaptam időpontot a műtétre. Az egyre erősebb fájdalomcsillapítók rendszeres szedése ellenére is rohamosan romlott a járásom. Végül az egyetemen már ülve tanítottam és környezetem is megsínylette a hangulatomat. Nyilvánvalóvá vált számomra, hogy nem tudom kivárni a műtétig hátralevő fél évet.

2017 januárjának végén jártam a Duna Medical Centerben családorvosomnál más ügyben, akit régről ismerek és maximálisan bízom benne. Ő ajánlotta, hogy találkozzak Hegedűs doktor úrral. Üljek le vele beszélgetni és ismerjem meg, hogy mivel foglalkozik. Dr. Hegedűs Zsolttal való találkozásunk első pillanatától tudtam, hogy ő lesz az, aki operálni fog. Részletesen és alaposan kikérdezett és elmondta, hogy mióta foglalkozik csípő protézis beültetéssel és ennek melyik módszerét tanulta Angliában és alkalmazza sikerrel itthon. Minden részletre kiterjedően ismertette a számomra megfelelő protézis tulajdonságait, képeket mutatott, működési elvet magyarázott. Külön meggyőző volt számomra, hogy a protézis várható életidejéről korrekt tájékoztatást tudott adni nemzetközi tudományos adatok alapján.

Pontosan és alaposan tájékoztatott a műtét menetéről, a műtétet követő ellátásról és a rehabilitáció várható hosszáról. Rengeteg kérdést tettem föl, mert kutatóként fontos számomra, hogy mindenre alapos választ kapjak és a lehető legjobban tájékozott legyek a rám váró feladattal kapcsolatban. Ez különösen igaz akkor, ha az egészségemről van szó. Kérdéseimre részletes és mindenre kiterjedő egyenes válaszokat kaptam. Megbeszélésünk során a doktor úr végig egyenrangú partnerként kezelt.

 

Beszélgetésünk végén tudtam, hogy ő fog operálni. Döntésemet több tényező befolyásolta:

  1. Az operáló orvos tudása és tapasztalata, személyisége és meggyőző emberi hitelessége.
  2. Az orvos által alkalmazott modern műtéti módszer.
  3. A beültetésre kerülő csípőprotézis várható élettartama és terhelhetősége hosszú távú eredmények, nagyszámú műtétek alapján.
  4. A várható rehabilitációs idő rövidsége a hagyományos műtéti módszerekkel szemben.
  5. A Duna Medical Center által biztosított műtéti, higiéniai és ápolási körülmények.

Ismerőseim nem értették, hogy miért választok egy olcsónak éppen nem mondható beavatkozást egy ingyenessel szemben?

 

Válaszom a következő volt:

  1. A legjobb pénzügyi befektetésnek az egészségembe történő befektetést tartom.
  2. Ismét szeretném érezni a sport és a futás örömét, a mozgás szabadságát.
  3. Viszonylag fiatal korom miatt nem mindegy, hogy mikor lesz szükség protézis cserére, 10 vagy 25 év múlva.
  4. A rehabilitáció hossza sem mindegy, hiszen szeretem a munkámat és hallgatóim mielőbb visszavárnak a katedrára.
  5. A Duna Medical Centerben olyan orvosi és kórházi ellátást kapok, amely garancia a teljes felépülésre.

S hogy jól döntöttem-e? Két hónappal a műtéti beavatkozás után ismét fájdalom nélkül járok és túl vagyok az első sport rehabilitációs edzésen. Hiszem, hogy a lehető legjobb döntést hoztam, amikor a műtét mellett döntöttem.

Ha Ágneshez hasonlóan Ön is csípő- vagy térdprotézis műtéten gondolkodik, ne felejtse el feltenni azt a 20 kérdést, amit ebben a cikkünkben gyűjtöttünk össze! Amennyiben a különböző műtéttípusokra kíváncsi, vagy tudni szeretné orvosaink melyiket használják, ide kattintva többet olvashat róla.