Hírek

Hírek

Gyermekkori elhízás: miben segíthet az orvos?

2017-09-26
Nem csak a felnőttek, de a gyermekek estében is nagy problémát jelent az elhízás, mellyel egyre gyakrabban fordulnak szakorvosainkhoz a szülők. Gyermek gasztroenterológusunk, Dr. Tamás Katalin segítségével összefoglaltuk, hogy mire számíthatnak a szülők (és a gyermekek) a gyermek gasztroenterológiai konzultáció során:
Gyermekkori elhízás: miben segíthet az orvos?

A szakorvosi konzultáció és vizsgálat során a túlsúlyos gyermekek aktuális állapotát fizikális vizsgálattal ítéljük meg. Emellett kiemelt jelentősége van a beteg-szülő megbeszélésnek is, mely kiterjed a születés körülményeitől a kezelőorvossal való találkozásig. Részletesen megbeszéljük a táplálási szokásokat és igényeke, megítéljük az elhízás mértékét és általános, valamint speciális laboratóriumi vizsgálatokkal kezdjük meg a kivizsgálást. Szükség esetén további szakorvosi konzíliumokat kérünk: pl. endokrinológiai, kardiológiai vizsgálatot. 

A megbeszélés során kiemelt szerep jut az aktív testmozgás, rendszeres sport beépítésének a gyerekek mindennapjaiba. A már az első találkozáskor táplálással kapcsolatos tanácsokat adunk, majd az eredmények birtokában meghatározzuk a további táplálási-táplálkozási tanácsokat. Az étrend összeállításakor – melyhez a szülők közreműködése is szükséges, hiszen ők ismerik legjobban a gyermek étkezési szokásait – figyelembe vesszük a „kedvenceket”. Nagyon fontos, hogy a gyermek számára megkönnyítsük a helyes táplálkozásra való áttérést, ami nem jelenti azt, hogy mindent meg kell vonni tőle, amit korábban szívesen fogyasztott. A cél egy hosszútávú táplálkozási program kialakítása a gyermek egészségének megőrzése érdekében.

A megelőzésben, prevencióban már a hozzátáplálás első pillanatától, sőt akár az anyatejes időszakban kínált első kortyoknál is meghatározó szerepe van a szakmailag megalapozott tanácsoknak. Ezek jelentőséggel bírnak a későbbi elhízásban, meghatározzák a velünk élő bélbaktériumok fajtáinak jelenlétét, lényegében a jövőbeli egészségünket. 

A gyermek gasztroenterológiai tevékenység minden témakörében, de az elhízással kapcsolatban különösen nagy jelentősége van a gondozásnak, a szülő-gyerek-szakember szoros követésre alkalmas kapcsolattartásának.

 

Ha szeretne gyermekével részt venni gasztroenterológiai konzultáción és dietetikai szaktanácsadáson, foglaljon időpontot ide kattintva!

Ismerkedjen meg szakorvosainkkal: 

Dr. Tamás Katalin

Dr. Gimesi Anna