Hírek

Hírek

Hallgasson ránk! Hogyan válasszunk fülhallgatót gyermekünknek?

2017-06-30
A gyerekek előszeretettel használnak fülhallgatókat zenehallgatásra és online számítógépes játékok során. Arról azonban kevesen tudnak, milyen tartós, visszafordíthatatlan következményei lehetnek a fülhallgatók nem megfelelő használatnak. Dr. Tinku Dóra, a Duna Medical Center fül-orr-gégésze néhány hasznos tanáccsal szolgált, amelyekre oda kell figyelni legyen szó a fülhallgatók kiválasztásáról, vagy használatáról.
Hallgasson ránk! Hogyan válasszunk fülhallgatót gyermekünknek?

A WHO megállapítása szerint a halláscsökkenés a harmadik leggyakoribb egészségügyi állapot, ami az életminőség jelentős romlásához vezet. Az esetek egy harmadáért a zajártalom felelős. Felméréseik szerint 1,1 billió kamasz és fiatal felnőtt veszélyeztetett a kórkép kialakulásában.

 

60 decibelen innen és túl

A halláscsökkenés kialakulása a zaj erősségétől, azaz a hangerő és a zajhatás idejétől függhet. Mind a hosszú ideig tartó folyamatos zaj, mind az ismétlődő, hirtelen zajhatás tartós, visszafordíthatatlan elváltozásokat okozhat a hallószervben. Összehasonlítási alapként: a normál társalgás hangereje 60 dB (decibel - a hangerő kifejezésére használt mértékegység), mely nem okoz károsodást a hallószervben. Egy különösen forgalmas utca zaja eléri egy buldózer hangerejét, ami 85 dB. Ha ez a zajszint 8 órán keresztül fennáll, tartós halláskárosodást okozhat. Egy átlagos telefon vagy zenelejátszó hallgatója által kibocsátott legmagasabb hangerő elérheti a 110 dB értéket, ami már 3-4 perc alatt kifejtheti tartós halláskárosító hatását.

Csavard fel a hangerőt - de csak rövid időre

A fejhallgató vásárlásakor javasolt olyan típust választani, ami a környezeti zajok zavaró hatását kiszűri, hogy a hangerőt minél alacsonyabban lehessen tartani a használat során. Erre a hallójáratba, illetve a fülkagylóba illeszthető hallgatók többsége nem alkalmas, ezért célszerű a fület jól fedő fejhallgatót választani. Minden fejhallgató használatakor fontos, hogy a választott hangerő lehetőleg ne haladja meg a maximális teljesítmény 60%-át, azaz a körülbelül 75 dB értéket. Ennek beállításában a legtöbb készülék hangerőszabályozója segítséget ad. Szintén fontos, hogy fokozott hangerővel járó tevékenységbe, mint például számítógépes játékok, hangos zene hallgatása, mindig iktassunk szüneteket, amikor a zaj megszüntethető, valamint a napi fül- és fejhallgató használat ne haladja meg az egy óra időtartamot.

Ezek mellett javasolt a zajártalom elkerülése érdekében zajos környezetben (koncertek, sportmérkőzések) a fülvédő használata. Ha zajhatást követően halláscsökkenést, fülcsengést vagy szédülést tapasztal, mielőbb forduljon szakorvoshoz! Ezen kívül a rendszeres hallásszűrési vizsgálatokon való részvétel is ajánlott, hogy a problémára minél korábban fény derüljön.

 

Ha Ön vagy gyermeke hasonló problémát tapasztal, foglaljon időpontot és konzultáljon szakorvosainkkal!