Hírek

Hírek

Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat

2016-04-04
Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat általában háton fekve történik egy speciális vizsgálófej, és egy úgynevezett vízoldékony kontakt gél segítségével, amit a vizsgálandó területre viszünk fel. A vizsgálat során fontos, hogy mozdulatlanul feküdjünk és kövessük a vizsgáló orvos utasításait. Olykor előfordul, hogy valamely oldalra kell elfordulni, hogy egyes szerveket jobban meg lehessen ítélni. A vizsgálat végén a zselé egyszerű mozdulattal letörölhető, nem hagy nyomot.

 

Milyen korosztálynak ajánlott és milyen időközönként kell elvégezni?

Maga a vizsgálat korosztálytól teljesen független, bárkin elvégezhető, a terhesség sem kizáró ok. Nagy előnye, hogy gyors, könnyen elérhető, nagy felbontó képességű részletgazdag képet ad, és nem alkalmaz ionizáló sugárzást. Szűrési célból 1-2 évente ajánlatos általános állapottól függően elvégezni. Panasz esetén annak jellegétől függően végezhető.

 

Milyen szervek vizsgálhatók hasi ultrahanggal?

A vizsgálat során a hasi szervek, lágyrészek (máj, epehólyag, epeutak, hasnyálmirigy, lép, vesék, hólyag) valamint nyirokcsomók láthatók.

 

Milyen esetben ajánlatos elvégezni a vizsgálatot?

Hasi diszkomfort, alhasi görcsök, ismeretlen eredetű hasi panaszok esetén általában elsődleges képalkotó módszer. A klinikus alapos fizikai vizsgálata, részletes anamnézis, illetve laborvizsgálat ismeretében végezhető. Ekkor általában már egy iránydiagnózis meg is fogalmazódik a kivizsgáló orvosban. Egy jó felbontású hasi ultrahang vizsgálattal sok betegség kizárható, viszont ha az előkészítés nem megfelelő, akkor előfordulhat, hogy nem kapunk eredményt, mert egyes hasi és kismedencei szervekről nem lehet érdemben nyilatkozni (például üres hólyag esetén a kismedence állapotáról és a húgyhólyagról).

 

Mit kell tennem hasi ultrahang vizsgálat előtt?

  • A Duna Medical Centerben nem kell hivatalos beutalót hozni, de javasolt, hogy a beküldő orvos leírja azokat az előzményeket, klinikai kérdéseit, amik miatt hasi kismedencei ultrahang vizsgálatot kezdeményezett.
  • Előzmények begyűjtése más intézettől (CD, filmek, ultrahang-CT-MR leletek, labor eredmények, műtéti/szövettani eredmények, ami a vizsgált területtel kapcsolatosak)
  • A vizsgálat napján éhgyomorral kell érkezni, de szénsavmentes víz vagy üres tea iható. Kerülni kell továbbá a kávét és a rágógumit mert ezek hatására összehúzódik az epehólyag, fala megvastagodik, így sem a fala, sem a tartalma nem ítélhető meg.
  • Vizsgálat előtti napon kerülni kell a hüvelyes zöldségek fogyasztását, valamint a gázképző ételeket („K” betűs ételek: kelkáposzta, kelbimbó, karalábé, karfiol, stb.)
  • A vizsgálathoz szükséges, hogy a hólyag telt legyen, ez segíti a kismedencei szervek (férfi és női ivarszervek) pontosabb megítélését. A vizelettel telt hólyag akusztikus ablakként viselkedik, segíti az ultrahang nyalábok terjedését.
  • Hagyjunk legalább 48 óra szünetet a gasztroenterológiai beavatkozások (gasztroszkópia, kolonoszkópia) és a hasi/kismedencei ultrahang vizsgálat között

 

Sokáig tart?

A vizsgálat általában 20-30 percet vesz igénybe, fájdalommentes, ionizáló sugárzás mentes és semmilyen szövődménnyel nem jár.

 

Mikor kapok leletet?

Az írásos leletet a felvételt követően 2-3 munkanapon belül emailben juttatjuk el pácienseinknek.

 

Foglaljon időpontot, vagy tekintse meg szolgáltatásunkat!