Hírek

Hírek

Hogyan készüljünk a télre, ha gyermekünk asztmás?

2015-10-26
A tél közeledtével fokozottan kell ügyelnünk egészségünkre és immunrendszerünk megerősítésére. Ez még inkább igaz a gyerekek esetében, különösen ha asztmával küszködnek. A Duna Medical Center pulmonológusa segítségével összegyűjtöttük, hogy mire is kell odafigyelni, hogy egészségesen várjuk a zord idő megérkezését.
Hogyan készüljünk a télre, ha gyermekünk asztmás?

Hogyan készüljünk a téli időszakra?

Az ősz beálltával fokozottabban kell figyelnünk gyermekünk egészségére. Lényeges gondot fordítani az egészséges, tartósítószer-mentes, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrendre, a kellő mennyiségű folyadékfogyasztásra és a megfelelő vitaminbevitelre. Sokszor a vitaminokat pótolni kell, különös tekintettel a C és D3 vitaminokra.

 

Se túl meleg, se túl hideg

A hideg idő ellenére fontos, hogy a szabadban is tartózkodjunk. Minél tisztább levegőn, annál jobb. Érdemes elhagyni a várost és kirándulást szervezni a hegyekbe vagy a vízpartra. A megfázás lehetőségét növeljük, ha túlféltésből túlöltöztetjük gyermekünket. Ilyenkor leizzad, és az átvizesedett ruhában nő a megbetegedés esélye. Emellett a lakást sem tanácsos túlságosan felfűteni: a szobában ne legyen 23°C-ál melegebb, a páratartalom se legyen túl magas és szellőztessünk gyakran, így elkerülhetjük, hogy az atkák nagy mértékben elszaporodjanak.

 

 

Mire figyeljünk, ha asztmás a gyermek?

Mivel gyermekünk a téli hónapokban több időt tölt a lakásban, fontos, hogy a környezetében senki ne dohányozzon, mert a dohányfüst nehézlégzést provokálhat. Ha a gyermek penészgomba allergiás, legjobb, ha a szobájában nincsen virág, hiszen penésszel nemcsak a falakon, a fürdőszobában, hanem a lakást díszítő zöld növények virágföldjében is találkozhatunk. Ugyanígy a szabadban is megtalálható, a lehullt avar rugdosásával könnyen felkavarhatják a gyerekek a penészgombákat. Kisded és óvodáskorban leggyakoribb a vírusfertőzés előidézte asztma, mely kifejezetten az őszi és téli esős, párás, ködös időben jelentkezik. Ha a gyermek allergiás vagy fizikai terhelésre jelentkező asztmában szenved, egy vírusfertőzés, köztudatban megfázás, szintén nehézlégzést válthat ki.

 

Mi legyen a sporttal?

A sport mindenkinek ajánlott. A mozgás a legjobb módja az immunrendszer gyógyszer nélküli erősítésének. A rendszeresen sportoló gyermek légzési technikája jobb lesz, nő a légzési kapacitása és ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben. Több neves sportoló gyermekkori asztmája miatt kezdett sportolni, majd végül bajnok lett. Cseh Lászlót senkinek sem kell bemutatni...

 

És ha fizikai terhelés által kiváltott asztmáról van szó?

Ez sem kizáró ok a sportra. A mai modern gyógyszerek lehetővé teszik, hogy gyermekünk sportolhasson, majd később az állapotának javulásával párhuzamosan, legtöbbször a gyógyszerek fokozatosan elhagyhatóak. Viszont nagyon fontos, hogy egész évben ellenőrizzük, hogy gyermekünk jó technikával és az előírt módon, naponta használja-e a megelőző gyógyszerét - a téli időszakban ez különösen fontos. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy gyermekünk rohamoldó szerét mindig magánál hordja. A kezelőorvossal történt egyeztetés nélkül a beállított kezelésen a téli időszakban sem javasolt változtatni, még tünetmentes gyermeknél sem. Ha ezekre figyelmet fordítunk egészségesen várhatjuk az első hó megérkezését.