Hírek

Hírek

Hogyan lehet pozitív szülésünk és szülésélményünk?

2023-03-27
Minden kismama vágya, hogy jó emlékekkel távozzon a kórházi intézményből, ahol életet adott gyermekének, és ez egy teljesen természetes dolog, de vajon hogy érheti el, hogy jó élményei legyenek, és az egész folyamatot pozitívan zárja?
Hogyan lehet pozitív szülésünk és szülésélményünk?

Nyilván vannak olyan mozzanatok egy szülés kapcsán is, melyeket nem lehet befolyásolni; legyen ez valamilyen egészségügyi kérdés, hirtelen fellépő komplikáció vagy magas kockázatú tényező, de van néhány dolog, amit anyaként az ember saját maga is megtehet annak érdekében, hogy szülésélményünk jó legyen.

Ahhoz, hogy a test a lehető legjobb és legegészségesebb állapotban legyen szüléskor, érdemes olyan termékeket fogyasztani a terhesség során, melyek jótékonyan hatnak a mindennapokra, és kerülni a túlzottan puffasztó, fűszeres, nehéz, diszkomfort érzetet keltő ételeket. A megfelelő táplálkozással, és mozgással sokat lehet tenni a testi és lelki harmóniáért, azaz, hogy amikor valaki megérkezik a szülőszobára, a lehető legkomfortosabban érezze magát – már amennyire ez ilyenkor lehetséges.

A szülés élményét nagyban javítja, ha lelkileg egyensúlyban van a várandós; lélekben próbál felkészülni arra, ami vár rá, és ráhangolódni a szülésre és kisbabája megszületésére. A stressz a szervezetben nem tesz jót az oxitocin termelődésnek, ami kifejezetten hátrányos lehet a szülés során. Az oxitocin gyorsítja a világra jövetel folyamatát, így fontos, hogy az idegeskedéssel ne gátoljuk életbe lépését. Azok az édesanyák, akiknél magasabb az agyi oxitocin szint, könnyebben ráhangolódnak a szülésre, és az újszülöttre.

Ahhoz, hogy a szülés élménye maradandóan jó legyen, érdemes egy szülésfelkészítő tanfolyamra ellátogatni, mely elérhető a Duna Medical Centerben is. A megfelelő információk tudatában sokkal könnyebb szülni, mint ismeretlen terepen tapogatózni. A szülésfelkészítőnek köszönhetően tudatosan lehet belevágni dolgokba, és felkészülten, szorongásmentesen, nyugodtabban, számos új ismerettel magunk mögött indulhatunk szülni, úgy, hogy az egész folyamatról már részletesebb ismereteink vannak.

A Duna Medical Centerben biztosítjuk kismamáink számára a háborítatlan, felesleges beavatkozás nélküli szülést, azaz csak a szükséges vizsgálatokat és teendőket végezzük el, és bizonyos eljárásokat nem alkalmazunk csak azért, mert rutinnak mondhatók, vagy mert minden eszközünk rendelkezésre áll hozzá. Ezzel mentesítjük kismamáinkat a felesleges stressztől, amit egy-egy – általa kötelezőnek vélt – megoldás kiválthat.