Hírek

Hírek

Horkolás: nagy éji zene

2016-03-18
Tévedés azt gondolni, hogy a horkolás csak egy zavaró szokás, hiszen a hátterében akár komoly betegség is állhat. Kezelése során a horkolásgátló műtéti beavatkozás sem ritka, ennek sikeréhez azonban a megszokottnál alaposabb kivizsgálásra is szükség lehet. Erre hívja fel a figyelmünket Dr. Tóth Eszter a Duna Medical Center fül-orr-gégész szakorvosa, a horkolás szakértője.
Horkolás: nagy éji zene

Miért horkolunk?

Bizonyos pozícióban, korban, nagyobb mennyiségű alkohol és vacsora elfogyasztása után, esetleg alkati adottság miatt is horkolhatunk. Horkolás során a lágyszájpad-garat-nyelv izomzat annyira ellazul, hogy valahol elzáródást okoz, ezért a levegő áramlása megváltozik. A horkolási hangot a laza szövetek (pl. lágyszájpad, gégefedő) rezonálása adja.

 

Jóindulatú vagy kórós?

A horkolás lehet szabályos, folyamatos, szinuszos hangú, vagyis jóindulatú, de lehet kóros, szabálytalan is pl. alvási apnoe betegségben. Alvási apnoet onnan lehet felismerni, hogy egy komolyabb légzéskimaradás után egyszer csak felhorkant a beteg.

 

Mi áll a háttérben?

A horkolás hátterében számos ok állhat, de bármi is az, először fontos kivizsgálni, hogy a betegnél fennáll-e alvászavar betegség. A kivizsgálás alapja egy műszeres alvás alatti vizsgálat (poligráfiás és/vagy poliszomnográfiás vizsgálat), amit fül-orr-gégészeti konzultáció követ. Ezekkel felismerhető az alvási apnoe betegség. A problémát okozhatja jóindulatú horkolás, enyhe alvási apnoe betegség vagy UARS (felsőlégúti rezisztencia szindróma) is. Ezek kivizsgálásának legfontosabb eleme az alvás alatti endoszkópia. Csak alapos kivizsgálás után határozható meg a megfelelő kezelés, ami lehet műtéti vagy eszközös horkolásgátló beavatkozás is.

Folyamatos orrdugulás

Az állandó orrdugulást leggyakrabban az orrsövény elferdüléséhez kötjük, és csak kevesen tudják, hogy orrdugulás miatt kialakult orrcseppfűggőség is ilyen panaszokat eredményezhet. Tartós orrdugulást okozhat még irritáló anyag jelenléte is, az allergia vagy a krónikus melléküreg gyulladás is. Ilyen problémák esetén is indokolt orvoshoz fordulni, hiszen rendszeres kezelésre vagy akár műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

 

Orrsövényferdülés: létezik kíméletes megoldás!

Az orrsövényferdülés gyakori probléma, viszont operálni csak akkor szükséges, ha az tényleg nehezíti az orrlégzést. Ebben az esetben is létezik egy kíméletesebb és kevesebb szövődménnyel járó megoldás: a septumplasztika. Septumplasztika során az orrsövény megfelelő formázás után visszakerül az orrüregbe, ellentétben a rezekcióval, amikor eltávolítják azt. A műtét helyi érzéstelenítésben és altatásban is elvégezhető. Fájdalmat nem okoz, inkább csak furcsa érzéssel jár. Septumplasztikánál pedig már a hagyományos, kellemetlen tamponok is helyettesíthetőek korszerű, folyamatosan felszívódó tamponnal, vagy szilikon sínnel, ami 1 nap után kivehető.

Ön is szenved? Ismerje meg fül-orr-gégszünket, Dr. Tóth Eszter-t, és jelentkezzen be hozzánk kivizsgálásra!