Hírek

Hírek

Influenza gyorstalpaló

2024-03-04
Betegek leszünk az oltástól, de élethosszig tartó védettséget ad, és egy szezonban csak egyszer lehet elkapni a betegséget – ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban. Blogunkban megtudhatja, miért kell komolyan venni minden évben az influenzaszezont!
Influenza gyorstalpaló

Hogyan terjed?

Az influenza egy vírus által okozott fertőző betegség, cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintkezés útján terjed, ezért a mindennapi higiénia nagy szerepet kap a megelőzésében. A zsebkendőhasználat, gyakori kézmosás mellett figyeljünk arra, hogy ne használjunk mással közös törölközőt, takarítsunk gyakrabban és fontos, hogy naponta szellőztessünk ki. Az influenza szezonban is együnk rendesen, igyunk elég folyadékot. Ha a munkánk során sok emberrel találkozunk, érdemes kesztyűt és szájmaszkot is használni, ez különösen az egészségügyi dolgozók esetében elengedhetetlen.

Kiket érinthet?

Természetesen mindenkit, mivel az influenzát bárki elkaphatja, életkortól és nemtől függetlenül. Különösen veszélyeztetettek a gyerekek, a kórházi ápolást igénylők, várandós kismamák, krónikus betegségben szenvedők (pl.: asztmások, cukorbetegek, elhízottak). A dohányzás a légutak védekező képességét csökkenti, ezért a dohányosok körében nagyobb az esélye az influenza szövődményeként fellépő bakteriális tüdőgyulladás, illetve orrmelléküreg gyulladás kialakulásának.

Nátha vagy influenza?

Az influenza hirtelen csap le, magas láz, levertség, izomfájdalmak, száraz köhögés jellemzik és hiányoznak a nátha hurutos tünetei, vagyis az orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés vagy a kötőhártya gyulladás. Ha már elkaptuk az influenzát, akkor mindenképpen maradjunk otthon, ágyban és fogyasszunk nagyon sok folyadékot, csillapítsuk a lázunkat. Gyakori tévhit még, hogy az influenza antibiotikummal kezelhető. A betegséget vírus és nem baktérium okozza, vírus esetében pedig az antibiotikum hatástalan.

Nem nagy dolog az influenza!

De bizony az. Gyakorisága és súlyossága miatt az influenza legveszélyesebb szövődménye a pneumococcus okozta tüdőgyulladás. A betegség tünete a hidegrázás, magas láz, nehézlégzés, légvételkor jelentkező mellkasi fájdalom, szapora légzésszám, szapora pulzus, súlyos esetben véres légúti váladék. A szövődmények kialakulásának kockázata legnagyobb a krónikus szív- és érrendszeri, tüdő- és vesebetegségek, valamint az anyagcsere betegségek esetében. A középkorú- és idős korosztálynál, ahol gyakoribbak a fent említett betegségek, értelemszerűen nagyobb a veszélye a szövődményeknek.

Megfelelő kézhigiéniával olyan fertőző betegségeket előzhetünk meg mint nátha, az influenza, a hasmenés, a tüdőgyulladás vagy a fertőző májgyulladás. Semmelweis Ignác felismerése a kézfertőtlenítés fontosságáról napjainkban éppolyan fontos, mint saját korában. A helyes, alapos és rendszeres kézmosás napi rutinjaink közé emelve kiváló szolgálatot tesz egészségünk megőrzésében.