Hírek

Hírek

Inkontinencia, hüvelyi előreesés: korszerű műtéti kezelés kis megterheléssel

2017-06-21
Inkontinenciája van, vagy hólyagsérve? Akár csak minimálisan is, de problémája rontja az életminőségét? Nem kell beletörődnie! Dr. Domján Zsolttal, a Duna Medical Center urológusának segítségével bemutatjuk az okokat és a műtéti lehetőségeket amellyekkel ezek a problémák hosszútávon kezelhetőek.
Inkontinencia, hüvelyi előreesés: korszerű műtéti kezelés kis megterheléssel

Melyek az inkontinencia kialakulásának és a hüvelyi szervek megsüllyedésének leggyakoribb okai?

Az inkontinencia és a hüvelyi szervek megsüllyedése bármely életkorban előfordulhat, de az életkor előrehaladtával ezek megjelenésének gyakorisága megnőhet. Hazánkban és a világon is a népesség elöregedése miatt ezek a problémák egyre több nőt érintenek. A panaszokat okozhatja veleszületett kötőszöveti gyengeség kialakulása, de összefügghet a szüléssel is. Attól függően, hogy a kötőszöveti gyengeség a húgycső felfüggesztését vagy egy magasabb szintű károsodási zónát érint, kialakulhat inkontinencia vagy a kismedencei szervek (hólyag, végbél, vékonybél, méh) megsüllyedése. Fontos kiemelni, hogy a vizelet inkontinencia gyakran önmagában jelentkezik, hólyagsérv nélkül, de nem ritkán a hüvelyi előesésekkel kombináltan. A műtéti tervet ennek megfelelően kell kialakítani.

 

Milyen szakemberhez kell fordulni?

A hüvelyi előesés kezelése az ún. urogynecológia szakterület körébe tartozik. Nőgyógyász és urológus szakorvosok is foglalkoznak a gyógyításával. Céljuk, hogy egyetlen beavatkozással, esetleg egy kiegészítő inkontinencia sebészeti megoldással a megfelelő eredményt érjék el, ami az alacsony kiújulási arányt jelenti a lehető legjobb életminőség mellett.  

 

Milyen új műtéti technikával lehet javítani ezen az állapoton?

A hüvelyi előesést korábban különböző hüvelyfali plasztikákkal, illetve a méh eltávolításával kezelték, de a magas kiújulási arány miatt újabb műtéti technikákat dolgoztak ki. Az egyik közülük a hüvelyi háló beültetés, amely során a hüvely felől helyeznek fel egy nem felszívódó alapanyagú hálót. Ennek hátránya, hogy nem ritkán előfordulhat háló kilökődés, és több, az életminőséget rontó mellékhatással járhat, mint pl. a fájdalmas közösülés.

Ma már lehetőség van minimális invazív eljárással (kulcslyuk-sebészeti megoldással) a hason keresztül hálót-hálókat beültetni, amely megakadályozza a hüvely előesését azáltal, hogy az eredeti anatómiai állapotot állítja vissza, így a szervek függőágy-szerűen támasztódnak meg. A korszerű elvek szerint a méhet ma már csak jelentős megnagyobbodás (myoma), vérzési zavarok, rosszindulatú daganat gyanúja esetén szükséges eltávolítani.

Irodalmi adatok bizonyítják a laparoszkópos rekonstrukció hosszútávú hatékonyságát, a betegek elégedettségét. Háló kilökődéssel, valamint fájdalmas közösüléssel a műtét után nem kell számolni, ami miatt a szexuálisan aktív betegeknél előnyt jelent. A méh eltávolítása általában nem szükséges, de laparoszkópos hálóbeültetés méheltávolítással együtt is elvégezhető. 

A stressz inkontinencia műtéti megoldása egyszerűbb beavatkozást igényel. Megfelelő kivizsgálást követően a húgycső alá vékony polypropylen alapanyagú szalag kerül behelyezésre egy kis hüvelyi metszésből. A különböző típusú szalagok beültetését lehet egy ülésben is végezni a hüvelyi előesések laparoszkópos műtéteivel.

 

Ez a technika gyakorlott laparoszkópos szakembert igényel – Dr. Domján Zsolt több száz beavatkozást követően már több ilyet végzett a Duna Medical Centerben is. A műtét egynapos sebészet keretében is elvégezhető, a páciens 24-48 órán belül távozhat otthonába.

 

Ismerje meg orvosunkat:

Dr. Domján Zsolt