Hírek

Hírek

Képernyő előtt ülőknek (szinte) kötelező: „office” nyújtás

2016-01-05
Napi 8-10 órát ül a képernyő előtt? Itt az ideje, hogy mozogjon és nyújtson! Az idejében elkezdett terápiával, erősítéssel és nyújtással visszafordítható az izomegyensúly felborulása.
Képernyő előtt ülőknek (szinte) kötelező: „office” nyújtás

Testünk rendkívül gyorsan képes alkalmazkodni bármilyen megváltozott, hosszabb ideig tartó terheléshez. Ilyen extrém terhelésnek tekinthető a napi 8-10 órán át tartó ülő munka is, melynek során szervezetünkben egyes izomcsoportok rövidülnek, más izomcsoportok megnyúlnak, gyengülnek, olyan statikai eltéréseket okozva, melyek hosszabb távon nyak-vállöv, hát- vagy deréktáji panaszok kialakulásához vezethetnek. Ha az izom rövidült, görcsössé és merevvé válik, a kötött feszes izomzat nem képes hatékonyan dolgozni és a sérülés veszélye is sokkal nagyobb.

 

Nyújtson!

A megfelelő nyújtás a testmozgás ugyanolyan fontos része mint a bemelegítés vagy maga a testedzés. Két formáját különböztetjük meg: a statikus és a dinamikus nyújtást.

 

Dinamikus nyújtás

A dinamikus nyújtó gyakorlatokat mozgás közben végezzük általában edzés elején, vagy közben, ilyenkor több izomcsoport összehangolt működésével egyszerre erősítünk és nyújtunk. Az előbb említett nyújtásformára egy kitűnő alternatíva lehet a Dinamikus jóga, ahol az egyik fontos cél a tartásjavítás, segítve ezzel az ülő életmódból adódó mozgásszervi panaszok megelőzését vagy kezelését.

 

Statikus nyújtás

A statikus nyújtást óra végén célszerű végezni, már bemelegített izmokkal. Itt egy-egy izmot bizonyos ideig kitartott helyzetben 20-30 másodpercig nyújtunk. Íme néhány statikus gyakorlat az ülő munkából adódó izomrövidülések nyújtásához:

 

A csuklyás izom (m. trapezius) felső részének nyújtása:

A lapockaemelő izom (m. levator scapulae) nyújtása:

A nagy mellizom (m. pectoralis major) nyújtása:

A csípőhorpasz izom (m. iliopsoas) nyújtása:

A körteképű izom (m.piriformis) nyújtása:

A combhajlító (hamstring) nyújtása:

 

Szeretne személyre szabott tanácsokat kapni szakértőinktől? Ismerje meg szolgáltatásainkat és jelentkezzen be hozzánk!