Hírek

Hírek

Kezeinken hordozzuk az ellenséget

2016-05-05
Az Egészségügyi Világszervezet 2009-ben kampányt indított „Ments életeket: Moss kezet!” címmel. 2010-óta minden évben május 5-én szervezik meg a Kézhigiéne Világnapját. Egy korábbi cikkünkben már kitértünk a kézmosás fontosságára, ez azonban mindig aktuális téma.
Kezeinken hordozzuk az ellenséget

Egyszerű, mégis hatékony

A kézmosás a mai napig a legegyszerűbb eszköz a fertőzések terjedésének a megakadályozására. Minden nap tárgyak tucatjait érintjük meg és néhány óra leforgása alatt akár 500-1000 baktérium is megtelepedhet a kezünkön. Ezek között lehetnek olyan kórokozók, amik napokig vagy hetekig is képesek életben maradni és fertőzni. Helyes, gyakori, szappanos kézmosással azonban a fertőzések nagy része megelőzhető.

 

Életmentő kézmosás

Semmelweis Ignác volt az, aki felismerte, hogy számos kórokozó a kezünkön keresztül terjed. Ma már furcsán hangozhat, de akkoriban a kézfertőtlenítés egyáltalán nem volt bevett szokás, nem is gondoltak rá, hogy elhanyagolása súlyos következményekkel járhat. Kezdetben nagyon nehéz volt elfogadtatnia a szakmával, hogy egy egyszerű kézmosással megelőzhető a gyermekágyi láz, a gyakorlat azonban őt igazolta.

 

Semmelweis öröksége

Semmelweis felismerésének kiemelt jelentősége van az egészségügyi és a szociális intézményekben, sőt minden olyan környezetben, ahol sok ember érintkezik nap, mint nap. Az egészségügyi ellátásban az antibiotikum rezisztens baktériumok a mai napig nagy kockázatot jelentenek. A helyes kézmosásnak az ilyen baktériumok terjedésének visszaszorításában is kiemelt szerepe van. A fertőzések megelőzéséhez nem csak az egészségügyi ellátásban dolgozóknak, hanem a betegeknek és a látogatóknak is fontos ügyelniük a megfelelő kézhigiéniára.

 

Megdöbbentő eredmények

A Michigan Állami Egyetem kutatói több mint 3000 ember kézmosási szokásait figyelték meg, ami alapján meglepő eredményeket kaptak: az emberek 95%-a nem mos kezet annyi ideig, ami a kórokozók elpusztításához szükséges lenne. Háromból csak ketten használnak szappant és minden tizedik ember teljesen kihagyja a kézmosást. Riasztó adat az is, hogy csupán az emberek 39%-a mos kezet étkezés előtt.

 

Akkor hogyan is kell?

Az alapos kézmosás szappannal történik, 20-30 másodpercig tart, kiterjed a kéz egész területére, az ujjakra és a csuklóra is. Ezt mutatja be videónkban Dr. Hegedűs Zsolt, a Duna Medical Center ortopéd sebésze. A Regensburgi Egyetem kutatása szerint helyes kézmosással a baktériumok közel 99,9%-a eltávolítható a kezünkről, a szappan nélküli kézmosás viszont szinte semmit sem használ. A helyes kézmosás tehát nem tart tovább fél percnél, mégis nagyban hozzájárulhat a saját és környezetünk egészségének megőrzéséhez.