Hírek

Hírek

Kíméletes eljárással szabadítjuk meg aranyér betegségétől!

2023-09-01
Létezik egy eljárás, ami lehetővé teszi, hogy vágás nélkül, így szinte fájdalommentesen szabaduljunk meg aranyeres panaszainktól – legyenek azok bármilyen súlyosak. Erről kérdeztük dr. Sipos Pétert, a Duna Medical Center sebészét.
Kíméletes eljárással szabadítjuk meg aranyér betegségétől!

„Nagyon sokunkat érint az aranyér betegség, minden második ember élete során biztosan megtapasztalja a kellemetlen tüneteket. A probléma jellegéből adódóan azonban kevesen fordulnak orvoshoz, szégyellik magukat, félnek már magától a vizsgálattól is. Szeretnék mindenkit arra bíztatni, hogy győzze le a gátlásait, és keressen fel mielőbb egy szakembert, hiszen sosem volt olyan egyszerű a megoldás, mint az új HAL-RAR technika alkalmazásával.”

  • Mit kell tudnunk laikusként erről a technikáról?

„Az eljárás lényege, hogy vágás nélkül történik, érzéstelenítésben, és mindössze kb. 20 percet vesz igénybe. Egy speciálisan kifejlesztett ultrahang érzékelőt felvezetve a végbélbe, az meghatározza az aranyeres csomókat tápláló erek helyét. Ezeket az ereket a sebész „aláölti és leköti”, azaz a vérellátásukat megszűnteti. Így ezek a panaszokat okozó csomók elkezdenek zsugorodni, majd néhány hét alatt eltűnnek. Ezt nevezzük HAL technikának.

A legsúlyosabb stádiumban, amikor a végbélben az aranyeres csomók már annyira tágultak, hogy folyamatosan kitüremkednek a végbélből, jön szóba kiegészítésként a RAR technika. Ennek az eljárásnak a során a „lecsúszott” nyálkahártyát egy varrat segítségével „felhúzzuk”, azaz a kilógó aranyeres csomót visszaemeljük az eredeti helyére. A szövet aztán így hegesedik, rögzül és nyom nélkül gyógyul.”

  • Milyen előnyei vannak ennek az új eljárásnak a hagyományos, műtéti megoldáshoz képest?

„Mivel nincs kimetszés, nincs nyílt seb, így szinte fájdalom sem jelentkezik – sem a beavatkozás alatt, sem azt követően. A betegek inkább csak kellemetlen érzést tapasztalnak. A későbbi vérzés esélye pedig minden más beavatkozáshoz képest alacsonyabb., és ritka az egyéb komplikációk fellépésének előfordulása.”

  • És a lábadozás? Mikor térhet vissza a páciens a munkába?

„Mint mondtam, maga a műtét kb. 20 percig tart, és a páciens még aznap elhagyhatja a kórházat, 1-2 nap múlva pedig visszatérhet a munkájához. Ezzel szemben a hagyományos műtéti eljárásnál a lábadozás időszaka - a többnapos kórházi kezelést követően - akár 4 hétig is eltarthat. Láthatjuk tehát, mennyivel kíméletesebb ez az új technika.”

  • Mennyire súlyos panaszok kezelésére nyújt megoldást?

„A legenyhébb, úgynevezett I. fokú panaszoknál általában elegendő a gyógyszeres kezelés. Az ennél jelentősebb problémák esetén azonban minden fokozatnál megoldást jelenthet ez a 2005 óra létező eljárás. A II., és III. fokú aranyerek esetében a HAL technikát használjuk, a legsúlyosabb, IV. fokozatban pedig ez kiegészül a RAR - azaz a visszaemeléses - eljárással is.”

  • Említette, hogy 2005 óta használják ezt a technikát. Milyen tapasztalatokról tudnak beszámolni?

"Ezt a beavatkozást a világon már több mint 100 ezer páciensen elvégezték. Tanulmányok bizonyítják, hogy a HAL-RAR technika nem csak kíméletesebb, kevesebb fájdalommal jár és gyorsabb felépülést tesz lehetővé a hagyományos kimetszéses műtétnél, de a hatékonysága, hosszú távú eredményessége sem marad el attól."

  • Mire számítson az, aki úgy dönt, a Duna Medical Centerben keres megoldást aranyeres panaszára?

"Először mindenképpen részt kell vennie egy szakorvosi vizsgálaton, ahol felmérjük a probléma mértékét. Amennyiben nem elegendő a gyógyszeres-kenőcsös kezelés, úgy sor kerülhet a beavatkozásra. Ehhez egy műtét előtti laborvizsgálat, EKG és betegségek esetén altatóorvosi vizsgálat szükséges. Műtét előtt javasolt a végbél kiürítés céljából 2 Glicerines kúp felhelyezése.

Általában rövid előjegyzési idővel kerül sor „műtétre”, ami után a páciens még aznap délután haza is mehet."

Egy korábbi cikkünkben magáról az aranyér betegségről, annak tüneteiről, kialakulásának okairól írtunk részletesen. Amennyiben szívesen olvasna ezekről is, kérjük, kattintson ide.