Hírek

Hírek

Kíméletes, korszerű műtéti eljárások orr-problémákra

2021-06-24
Krónikus orrnyálkahártya duzzanattal él? Szeretne megszabadulni az orrcseppektől? Orrsövényferdülése van, de fél a műtéttől? Dr. Tóth Esztert fül-orr-gégész szakorvosunkat kérdeztük az újfajta, kíméletes és minimális fájdalommal járó műtéti megoldásokról.
Kíméletes, korszerű műtéti eljárások orr-problémákra

Dr. Tóth Eszter: Sokan élnek együtt orrcseppekkel a krónikus orrdugulásuk miatt. Számukra jó hír, hogy ez a probléma egy nagyon egyszerű beavatkozással tartósan megoldható. Az alsó orrkagyló duzzadt orrnyálkahártyáját rádiófrekvenciás vagy koblációs módszerrel kezelve a duzzanat megszűnik, és a páciens hosszú távon megszabadul az orrcseppektől.

DMC: Miért jobb ez a módszer, mint az orrcsepp használata?

DrTE: Az orrcsepp tartós használata károsítsa az orr nyálkahártyát. Nagyon sok allergiást érint ez a helyzet, de vonatkozhat azokra is, akik egy megfázás, vagy tartós orrdugulás kapcsán nem tudják abbahagyni a szer használatát. Pedig a vény nélkül kapható cseppeket maximum 1 hétig, 10 napig szabad használni – sajnos ezt sokan nem is tudják.

DMC: Mennyire „komoly” egy ilyen műtéti beavatkozás?

DrTE: Ez egy 15-20 perces beavatkozás, amit akár helyi érzéstelenítésben is el tudunk végezni. A műtőben zajlik, hiszen sebészeti jellegű eljárásról van szó, de még tamponálni sem kell utána az orrot és még aznap hazamehet a beteg. Szerintem az elmúlt 10 év egyik legnagyobb vívmánya ez a fajta műtéti megoldás, hiszen előtte ezeket az orrkagylókat „elégették”, levágták a nyálkahártyát, sokkal drasztikusabb eljárásoknak vetették alá. Az új módszer valóban egy un. minimál invazív beavatkozás.

DMC: Mi történik a műtét alatt az orr nyálkahártyával?

DrTE: Érzéstelenítés után beleszúrunk az alsó orrkagyló kötőszövetébe egy tűt, ami nagy frekvenciájú, energiát ad le – de a hatása csak a tű környékén érvényesül. Tehát nagymértékű „égetés” a szöveti környezetben nincs, ennek következtében kíméletesebb az eljárás a régi nagy energiájú eszközökkel végzetthez képest.

Az égetés helyén 4-6 hét alatt hegesedés, zsugorodás alakul ki, de fontos, hogy mindez a nyálkahártya alatt megy végbe, tehát a felszín nem sérül, a nyálkahártya, a csillószőrős bevonat ép marad. A duzzadás viszont zsugorodik, újra lesz hely lesz az orrban, nem kell többet orrcseppet használnunk.

DMC: Akkor nyilván nem kell attól sem tartani, hogy valakinek károsodik a szaglása .

DrTE: Nem, a szaglási zavarok elsősorban komolyabb megbetegedések hátterében állnak, és az orrkagyló műtétek után nem jellemző, hogy ezek kialakulnának, sőt, egy ilyen műtét még javíthat is a szagláson.

DMC: Térjünk át a másik nagy területre, az orrsövényferdülésre!

DrTE: A tartós orrdugulás hátterében sokaknál az orrsövényferdülés áll, de félnek a műtéti megoldástól. Azért félnek tőle, mert a régi, klasszikus műtéti beavatkozások legtöbbször helyi érzéstelenítésben történtek, és nagyon rossz élményként élték meg a páciensek a műtéttel járó történéseket: a kellemetlen matatást, törés-zúzást, a hangokat és az utána következő többrétegű géz-tamponálás, amit 2 nap múlva még ki is kell húzni… Ma már nálunk ez máshogy működik, eleve septum (orrsövény) plasztikát csinálunk. Ez egy sokkal kíméletesebb műtéti eljárás, altatásban zajlik, fájdalommentesen, tehát a beteg nem érez semmit.

DMC: Mi a lényege az eljárásnak?

Ez egy úgynevezett porc megtartó eljárás, tehát a műtét során nem távolítjuk el a porcot és a csontot nagy területen. A porcot kibillentjük a helyéből, egy kicsit megfaragjuk, majd visszatesszük a helyére és visszavarrjuk. Mivel levarrjuk a porcot és a nyálkahártyást is, ezért nincs szükség a szoros géz-tamponálásra sem. Kevesebb a pörkösödés, megmarad az orrsövény váza, kevésbé sérül a funkciója. Tulajdonképpen egy plasztikai helyreállító műtétről beszélhetünk.

Fontos az is, hogy míg a hagyományos orrsövény műtétek az orrbemeneti- elülső ferdeségére nem nyújtottak megoldást, ez az új típusú beavatkozás a teljes orrsövényt mobilizálja, és így a bemeneti ferdeségek is orvosolhatók.

Persze vannak esetek, amikor olyan mértékű a csont ferdülése, hogy kiterjesztettebb eljárás válik szükségessé, de ez szerencsére jóval ritkább.

DMC: Mire kell számítani a műtétet követően?

DrTE: Ébredést követően egy biológiailag lebomló tamponnal az orrában akár még a műtét napján távozhat a beteg. Ezt a tampont nem kell kihúzni, hanem 2 nap múlva óvatosan ki lehet fújni. Nincs fájdalom a műtét után sem, legfeljebb az orrdugulás kellemetlen egy picit. Tehát minden szempontból egy kíméletes eljárásról beszélhetünk.

DMC: Milyen újdonságot tud még említeni a műtétekkel kapcsolatban?

DrTE: A koblációs technológiával zajló, úgynevezett plazmakést alkalmazó műtétek során kb. 50 fokos hőmérséklettel dolgozunk, a pálca végén keletkező plazmaréteg segítségével. Az eszközzel egyszerre történik a vágás és a vérzéscsillapítás, és az alacsony hőfoknak köszönhetően minimális a szövet mélységében történő károsodás. A hagyományos vágáshoz képest kíméletesebb, a seb gyógyulása könnyebb, gyorsabb, kevésbé vérzik, kevésbé fáj a műtéti terület. Persze azért nem fájdalmatlan ez sem.

Kiválóan alkalmazható mandula műtéteknél, garat plasztikáknál, alvási apnoe sebészetnél, horkolás műtéteknél, de ugyanígy megvan a szerepe az orrkagyló kezelésekben és a lágyszájpad feszesítésben is.

DMC: És ha már említette a mandulaműtétet - mi a helyzet ezzel felnőtt korban?

DrTE: Sokan nem tudják, hogy a torokmandula felnőtt korra elsorvad, ekkorra már nem egy aktívan működő szerv. Ha egy felnőttnél tüszős gyulladások jelennek meg rajta, vagy állandóan gyulladásban van, fáradékonyságot, hajhullást, ízületi panaszokat, szív- és vesepanaszokat okozhat. Ekkor indokolttá válik az eltávolítása, hiszen sokkal nagyobb problémát tud okozni, mint amekkora a haszna. A torokban elég sok más egyéb nyirok szövet van, ami ellátja a szűrő funkciót.