Hírek

Hírek

Komplex mammográfia

2022-11-24
A megelőzésében kiemelt szerepet játszik a rendszeres önellenőrzésen túl az éves mammográfiai valamint az ultrahangos emlődiagnosztikai vizsgálat. Intézményünkben a komplex emlőszűrés a következőket tartalmazza: digitális alacsony dózisú mammográfia 3 dimenziós tomoszintézissel + emlő és hónalji ultrahang vizsgálata orvosilag indokolt esetben elasztográfiával + orvosi fizikális vizsgálat. Jelentkezzen még ma a rendszeres szűrésre.
Komplex mammográfia

Milyen esetekben ajánljuk a vizsgálatot?

Panaszmentes nőknek szűrővizsgálataként ajánlott a mammográfia, valamint olyan esetekben ha az emlőben korábban nem tapintható csomó, váladék, emlőbimbó behúzódás, gyulladás jelei, fájdalom jelent meg.

Minden esetben szükséges a korábbi mammográfiás filmek, leletek, CD-k, esetleges mintavételi eredmények bemutatása a vizsgálatra. Kérjük ezeket az eredményeket minden vizsgálatra hozzák magukkal!

 

Mely életkorban és milyen rendszerességgel szükséges a mammográfia?

A rendszeres mammográfiás szűrővizsgálat a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően mindenkinek 40 éves kor felett évente ajánlott. Fiatalabb korban a radiológus orvos dönt ennek szükségességéről - életkortól és rizikófaktoroktól függően - illetve panaszok alapján ajánlott.

 

Jár-e kockázattal?

A mammográfiás képalkotás alacsony energiájú ionizáló sugárzással történik, ezért sugárkockázat elenyésző.

 

Hogyan lehet vizsgálatra jelentkezni?

Klinikánkon beutaló nélkül vehető igénybe a mammográfiás vizsgálat, telefonon előre egyeztetett időpontban.

 

Vannak-e mellékhatásai?

A mammográfiás vizsgálatnak nincsenek mellékhatásai.

 

Hogyan zajlik a komplex mammográfiás vizsgálat?

A vizsgálat 4 darab alapfelvételből áll, körübelül 10 percet vesz ez igénybe.

Álló helyzetben (állapottól függően, ritkán ülve) speciális röntgen berendezéssel történik a felvételezés (klinikánkon 2D, 3D tomosynthesissel, azaz rétegképek készítésével).

A megfelelő képminőség érdekében az emlőkre szükséges erősségű nyomást fejtünk ki, mely enyhe kellemetlenségtől eltekintve nem mondható fájdalmasnak. A felvételeket a radiológus orvos áttekinti, ezt fizikális vizsgálat majd az emlők és mindkét hónalj ultrahangos vizsgálata követi.

Bizonyos, nem egyértelműen negatív esetekben szükségessé válhat kiegészítő speciális mammográfiás képek készítése, melyek pontosabban és részletgazdagabban ábrázolják az adott területet.

 

"Implantátumom van" - elvégezhető-e így a mammográfiás vizsgálat?

Az implantátumos mellről speciális, úgynevezett Eklund-felvételeket készítenek röntgen asszisztenseink. Ezzel a technikával az implantátumok nem kerülnek nyomás alá, csak az emlőállomány, illetve hónalji régió vizsgálatát teszik lehetővé. A vizsgálat nem jár nagyobb kellemetlenséggel, mint a hagyományos mammográfia.

 

Mit tegyünk a vizsgálat előtt?

Érzékeny emlők esetén célszerű a mammográfiai vizsgálatot a menstruáció első napját követő első két hétre időzíteni, de ettől való eltérés sem befolyásolja a vizsgálat értékelhetőségét, minőségét, valamint az eredmény pontosságát. A menstruációhoz való igazodás csak a fenti kényelmi szempontok alapján mérlegelendő.

A vizsgálat előtt célszerű a bőrre került kozmetikumokat, krémeket, izzadás gátlókat eltávolítani.

 

Mikor kapok leletet?

Az összefoglaló mammográfiás leletet a vizsgálatot végző radiológus orvos az elkészült mammográfiás felvételek és az UH vizsgálat együttes értékelése után 2-3 napon belül írásban küldi meg a páciensnek.

A mammográfiás képek digitális formában CD lemezen is igényelhetőek, melyet kérünk előre jelezni. Azonban ezek a felvétel sorozatok otthoni PC-n nem tekinthetők meg, kimondottan orvosi felhasználásra alkalmas, nagy felbontású számítógépes munkaállomás képnézegetőjében nyithatók meg.

Árainkról az alábbi linkekre kattintva tájékozódhat: