Hírek

Hírek

Kristály, amire senki sem vágyik: vesekő

2016-05-02
Leírhatatlan fájdalom és még nagyobb probléma, ha visszamarad vagy elakad. A Duna Medical Centerben csúcstechnológiát képviselő ureteroszkóp segítségével érjük el a húgyvezetékben ragadt vesekövet, ami zúzás után természetes úton ürülhet ki a szervezetből.
Kristály, amire senki sem vágyik: vesekő

Kalcium-oxalát kristály, cisztinkő, struvitkő. Nem egy ásványkiállítás különleges darabjait soroltuk fel, hanem a vesekő gyakori típusait. A vesekő kemény kristályos anyagból áll, ami a vizeletben csapódik ki. Számos panaszt, nagy fájdalmakat okozhat és komoly veseproblémák kialakulásában is szerepet játszhat.

 

Hogyan keletkezik a vesekő?

A vesekőbetegség kialakulásában örökletes tényezők és környezeti hatások is szerepet játszhatnak. A vesekőképződést általában anyagcserezavarok idézik elő, de vannak bizonyos hajlamosító tényezők: ilyenek például a kevés folyadékbevitel, a cukorbetegség, az elhízás és a mozgásszegény életmód, de okozhatják fejlődési rendellenességek vagy húgyúti fertőzések is. A kialakuló vesekövek nagysága a mikroszkópikus méretű kristályoktól a több centiméter átmérőjű kövekig terjedhetnek.

 

A vesekő tünetei

A vesekő leggyakoribb tünete a vesetájékon jelentkező heves, görcsös, kisugárzó fájdalom. Kísérő tünete lehet még hátfájdalom, vérvizelés, hányinger, hányás és lázzal is járhat. Mivel a vesekő fokozatosan alakul ki, sokáig tünetmentes lehet, az is előfordulhat, hogy csak egy hasi ultrahangvizsgálat során derül fény a kő jelenlétére.

 

Van amikor spontán távozik

Ha kis méretű a vesekő, akkor könnyen elindulhat a veséből. Addig amíg nem jut el a húgyhólyagig, súlyos görcsöket, véres vizeletet és lázat is okozhat. Amikor eléri a húgyhólyagot, a fájdalom megszűnik, ilyenkor vizelés során spontán távozhat a kő a szervezetből. Ha a kis méretű kő nem indul meg magától, bizonyos módszerekkel elősegíthető a spontán távozása: pl. kőhajtó gyógyszerekkel, vízhajtókkal.

 

Ha visszamarad a kő

A vesekövek nem csak méretükben, hanem összetételükben és elhelyezkedésükben is eltérhetnek egymástól. Nem mindig távoznak spontán a szervezetből, van amikor komolyabb beavatkozásra van szükség az eltávolításukhoz. A visszamaradó vesekő kezelésének egyik legmodernebb módja a vesekőzúzás.

 

Vesekőzúzás

Az eljárás első hallásra ijesztően hangozhat, pedig szinte teljesen fájdalmatlan beavatkozásról van szó. A vesekőzúzás több különböző készülékkel is elvégezhető. Ennek során a készülék lökéshullámokat hoz létre, amik a vesekövet fragmentálják, porítják, így az apró darabokra hullott kő már könnyedén kiürülhet a szervezetből.

 

Uretero-renoszkópia

Előfordulhat, hogy a vesekő a húgyvezetékben ragad, ilyenkor egy speciális eljárásra: uretero-renoszkópiára lehet szükség a kő eltávolításához. A beavatkozás egy hosszú vékony teleszkóp: az ureteroszkóp segítségével zajlik. Ez a csúcstechnológiát képviselő eszköz már a Duna Medical Centerben is elérhető pácienseink számára. Uretero-renoszkópia során a sebész az ureteroszkóp segítségével igyekszik elérni a húgyvezetékben ragadt vesekövet. Ehhez a húgycsövön keresztül vezeti át a készüléket a húgyhólyagba, ahonnan pedig már elérhetővé válik a húgyvezeték is. Ha elérhetővé vált a problémás elhelyezkedésű vesekő, akkor a sebész egy erre alkalmas eszköz vagy lézer segítségével zúzza apró darabokra a követ, hogy az természetes úton kiürülhessen a szervezetből.

 

Műtőnkben ezt modern felszerelést használjuk az uretero-renoszkópiás beavatkozásokhoz: 

Ismerje meg urológusainkat:

Dr. Buzogány István

Dr. Kovács Béla

Dr. Kovács Gábor

Dr. Porath Sharon

Dr. Sebestyén László Géza

Dr. Tenke Péter