Hírek

Hírek

Légúti betegségek gyermekkorban

2021-03-23
Dr. Kovács Ilonát, a Duna Medical Center gyermektüdőgyógyász, allergológus, immunológus szakorvosát kérdeztük a gyermekkorban előforduló leggyakoribb léguti tünetekről, azok hátteréről, kivizsgálási lehetőségeiről.
Légúti betegségek gyermekkorban

A csecsemőkortól a serdülőkorig a leggyakoribbak a légúti betegségek.

A gyermekkorban kapott védőoltások kivédenek nagyon sok fertőző betegséget (diftéria, rózsahimlő, kanyaró, mumpsz....), s ennek következtében immunrendszerünk áthangolódott az allergia irányába. A megváltozott életünk, a levegőszennyezettség növekedése, az aggresszívabb allergének megjelenése, belső környezetünk megváltozása, a klímaváltozás, mind mind olyan tényezők, melyek erősítik az allergiás betegségek megjelenését gyermekkorban.

 

Az atópiás menetelés

Mikor is beszélhetünk atópiás menetelésről?

Az allergiás betegségek kora gyermekkorban egymást követő megjelenését hívjuk atópiás menetelésnek,ekcéma (csecsemőkor)→ asztma (óvodáskor)→allergiás nátha (iskoláskor).

Legkorábban csecsemőkorban az allergiás bőrelváltozások, ekcéma jelenik meg, melynek oka legtöbbször ételallergia. Az anyatejes babáknál sem ritka a tehéntej allergia, ha az édesanya sok tejet és tejterméket fogyaszt. A tehéntej fehérjék átjutnak az anyatejjel a babába.

Ha nem kezeljük, a következő betegség a kisdedkorban megjelenő fulladás, elhúzódó köhögés, fizikai terhelésre fokozódó nehézlégzés, mely az asztma megjelenésére hívhatja fel a figyelmet.

A gyermek állandóan náthás, szipog. Nyáron, amikor jó idő van, akkor jelentkeznek a tünetei leginkább. Ilyenkor bizony virágporok kiváltotta allergiára kell gondolni. Ha a nátha egész évben fennáll, az okok között szerepel a háziporatka, penészgomba, vagy a kedvenc állatok szőre, nyála, ürüléke.

Közösségbe járó gyermekeknél (óvoda, iskola) gyakoriak a légúti betegségek, vírus- és bakteriális infekciók, de ha egy éven belül a háziorvos már az 5. 6. antibiotikus kúrát írja fel, akkor gondolni kell más betegségekre is, érdemes felkeresni egy gyermektüdőgyógyászt, allergológust, immunológust.

A gátolt orrlégzés, állandó köhögés, fulladás megviseli a gyermeket, nem tud aludni, fáradékony, csökken a koncentráló képessége.

Megfelelő gyógyszeres kezeléssel, a kiváltó okok ismeretében, azok kiiktatásával, a környezetből való eltávolítással sokat segíthetünk.

A gyermektüdőgyógyászati ambulancián lehetőség van bőrpróba elvégzésére légúti és ételallergiák irányában, légzésfunkciós, képalkotó vizsgálatok elvégzésére, mellyel a tüdőben lévő elváltozásokról kapunk felvilágosítást. Terheléses légzésfunkciós vizsgálattal igazolni tudjuk a fizikai terhelésre jelentkező nehézlégzést. Laborvizsgálatokkal igazolható az immunhiányos állapot, ami szintén ismétlődő légúti tünetek okozója lehet.

A légúti tünetek hátterében felmerülő okok tisztázása nagyon fontos, mert ennek megfelelően speciális kezeléssel segíteni tudunk a tünetek megszüntetésében.

 

Ha időpontot szeretne foglalni gyermek tüdőgyógyászati szakorvosi vizsgálatra megteheti telefonos ügyfélszolgálatunkon keresztül a +36 1 790 7070-es telefonszámon, vagy online!

Ismerje meg gyermek tüdőgyógyászunkat:

Dr. Kovács Ilona