Hírek

Hírek

Lehet, hogy a főnökömtől van epekövem?

2015-12-03
Könnyen előfordulhat! Ugyanis a stressz, a lelki feszültség kiválthatja az epeúti záróizom összehúzódását, így akadályozva az epehólyag kiürülését. Ennek következtében a benne pangó koleszterinben dús epéből pedig hamarosan megindulhat a kő kicsapódása. A magyar „epés megjegyzés", „elönti az epe", „galambepéjű" kifejezéseink is jól tükrözik az epének az indulati életünkben játszott szerepét.
Lehet, hogy a főnökömtől van epekövem?

Ön svéd, esetleg arizonai pima indián származású?

Ha igen, nincs szerencséje: az érzelmeiket elfojtó népeknél, így például a svédeknél 75 éves korára a férfiak harmada, a nőknek több mint fele hordoz epekövet. Ezzel ellentétben a mediterrán országokban a felét sem éri el az epekő előfordulása hazánk adatainak. Ebben természetesen szerepet játszhat akár a mediterrán diéta is.

Mielőtt hirtelen munkahelyet váltana, tudnia kell, hogy az epe pangását számos más tényező is kiválthatja, így például az alkohol, az endotoxinok, a terhesség, az örökletes rendellenességek és bizonyos gyógyszerek is. Az örökletes tényezőkre utal, hogy az arizónai pima indián nőknél az epekövesség valószínűsége 70% feletti, míg a kelet afrikai maszájoknál előfordulása 1% alatti. Emellett gyulladást követően, baktériumok hatására (pl. E. coli) is kialakulhatnak epekövek. Éhezés során is előfordulhat, hogy nem ürül ki az epehólyag: ilyenkor koleszterin kristályok keletkezhetnek, melyek köveket alkothatnak és lerakódhatnak az epehólyag falában.

Honnan tudom, hogy epekövem van?

Nem mindig könnyű elkülöníteni a felső hasi fájdalmak eredetét, ezért visszatérő vagy nagyfokú fájdalom esetén minden esetben javasolt orvoshoz fordulni. A hasi ultrahang vizsgálat mellett javasolt még a vérvétel is, a hasnyálmirigy gyulladás kizárására, és szóba jöhet gyomortükrözés is, mert csak ezzel lehet egyértelműen az esetleges refluxot, gyomor- vagy nyombélfekélyt kimutatni. Ezek akár epekövesség mellett is fennállhatnak, és ha nem kezeljük őket, panaszaink megmaradnak, és egy műtét akár ronthat is ezek állapotán.

 

Epekövem van, mit tegyek?

Panaszt nem okozó epeköveknél, nem feltétlenül szükséges az epehólyag eltávolítása, lehet rendszeresen ultrahanggal ellenőrizni. Az epekő fennállása esetén azonban kialakulhatnak váratlanul görcsök, esetleges gyulladás, vagy bekerülhet az epekő az epevezetékbe és akár egy hasnyálmirigy gyulladást indíthat be. Panaszt okozó epekőnél ezért mindenképp az epehólyag eltávolítása javasolt. Manapság ez már szinte minden esetben elvégezhető laparoszkópiás módon és ilyen műtétet – természetesen teljes kivizsgálás mellett – a Duna Medical Centerben is végzünk.

 

Ismerje meg sebészeinket:

Dr. Fehérvári Imre

Dr. Friedman Gábor

Dr. Nagy Zoltán

Dr. Sipos Péter