Hírek

Hírek

Mi kerül a bőrünk alá?

2019-08-29
Szerencsére ma már a hivatalos tetováló szalonokban szigorú higiéniai szabályokat betartva, profi művészek dolgoznak, de azért nem árt tisztában lennünk pár dologgal, ha tetoválást szeretnénk. Vannak betegségek, amelyek mellett nem szabad tetováltatni, és a tetoválás eltávolítása sem teljesen veszélytelen beavatkozás – hívja fel a figyelmet Dr. Sipos Péter, a Duna Medical center sebész szakorvosa. Mit kell tudnunk a bőrünkbe jutó anyagokról és a hogyan reagál a testünk a tetoválásokra?
Mi kerül a bőrünk alá?

Hova megy a tinta?

A tetoválás során a pigmentet a bőr felső- középső rétegébe juttatják a tetoválók. A festék pigmentek és festék összetevői, mint idegen anyag, gyulladásos reakciót váltanak ki, és ehhez hozzájárulhat toxikus, irritáló hatásuk, amely az esetek 20 %-ában viszketést, duzzanatot és elszőrtelenedést is okozhat. Nagy részét a tetoválók jól tudják kezelni, de ha sokáig fennállnak a tünetek, gyulladás, allergiás reakció vagy tumor is felléphet.

 

Miért fontos a higiénia?

Fontos, hogy tiszta környezetben készüljön a tetoválás, hiszen gyakran előfordultak fertőzések, melyek száma a steril technikának köszönhetően csökkent, de ennek ellenére megjelenhet a bőrön előforduló Strepto- és Staphylococcus fertőzés, ami bőrgyulladást, bőrelhalást vagy akár szepszist is okozhat. Ha a pigment a bőr felső rétegébe szivárog, az bőrburjánzást indíthat be, a nem kellő sterilitás következtében pedig hepatitis B, C, HPV és mycobacterium vagy akár HIV fertőzés is felléphet.

 

Mi kerül a bőrbe?

A tartós festékek legtöbbje valamilyen fémet tartalmaz, amely szabadon helyezkedik el a bőr alsóbb rétegében. A tetoválás után néhány nappal, vagy héttel később az adott bőrterületen allergiás ekcéma (kontakt dermatitis) jelentkezhet. Az is előfordulhat, hogy a festékek néhány hónappal vagy évekkel később úgynevezett granulomatózus gyulladást váltanak ki, ilyenkor kicsiny csomócskák jelennek meg a tetoválás mentén. Egyes fémek, például a vörös és a sárga színű kadmium, súlyos fényérzékenységet okozhatnak napfénynek kitett helyen, ilyenkor a bőr megduzzad, vörös lesz és nedvedzik. Fontos tudni, hogy a festékek egyéb alkotói is okozhatnak allergiás reakciót, például a tartósítószerként használt thiomersal, formaldehyde és propylene glycol.

 

 

Nem tetováltatunk, ha…

Vannak bizonyos betegségek, például a cukorbetegség, epilepszia, vérzékenység, amely kizárja, hogy tetoválást készítessünk. Annak sem szabad tetováló szalon közelébe menni, akinek szervátültetése volt, éppen gyermeket vár, akinél bőrrákot diagnosztizáltak, vagy a családjában előfordult ilyen típusú daganat. Nem szabad anyajegyre tetováltatni, viszont a szépen gyógyult, reakciómentes hegekre igen. Fontos tudni, a tetoválás hatással van az izzadság mirigyekre, váladék termelésük kb. 50%-al csökken. A kis területen elhelyezkedő esetén ezt nem vesszük észre, de nagy felületen levők estén rontja a hőháztartást.

 

Ha el kell távolítani

A kis tetoválást el lehet távolítani sebészi úton, de heget hagy maga után. A nagyobb felületen elhelyezkedő tetoválásnál ez lézeresen javasolt. A lézer speciális hullámhosszú fényt bocsájt ki, ez akadály nélkül hatol át a világos bőrön, a sötét színben (sötét színű festékben) azonban maximálisan elnyelődik, kölcsönhatásba lép vele és konkrétan szétrobbantja. Minél sötétebb színű a bevitt tetováló festék, annál jobban képes elnyelni ezt a lézerfényt. Ahogyan a tetováló festékek pigmentjei lézer hatására szétrobbannak és a kisebb alkotórészek a nyirokutakba, nyirokcsomóba kerülnek és lerakódnak, csak kis részük ürül ki a szervezetből. A festékek nanorészecskéket is tartalmaznak, melyek akadály nélkül bejutnak a véráramba és az agyba jutva idegkárosodást okozhatnak.

Ezekről a részecskékről ma már feltételezik, hogy akár daganatot is okozhatnak, befolyásolják a fogamzó késséget és magzati rendellenesség is előfordulhat a tetoválás eltávolítását követően, így gyermeket tervező vagy váró nőknél különösen nem ajánlott az eljárás.

Így nem csak azért kell átgondolnunk, akarunk-e tetoválást, mert örök életünkben - de legalább is sokáig - viselnünk kell a bőrünkön, hanem azért is, mert egészségünkre is hatással lehet akár az elkészítése, akár az eltávolítása is.

 

Ha Önnek sebészi segítségre lenne szüksége tetoválása kapcsán, foglaljon időpontot telefonos ügyfélszolgálatunkon keresztül a +36 1 790 7070-es telefonszámon, vagy online!

 

Ismerje meg sebészeinket:

Dr. Fehérvári Imre

Dr. Friedman Gábor

Dr. Furák József

Dr. Káposztás Zsolt

Dr. Lévai Bernadett

Dr. Nagy Zoltán

Dr. Sipos Péter

Dr. Szabó József

Dr. Vasas Péter

Dr. Vass Tamás