Hírek

Hírek

Miért nem beszél még a gyerek?

2017-04-05
Két éves kor környékén nagyon sok szülő kezd el aggódni gyermeke beszédfejlődése miatt. Mi lehet az oka, hogy még mindig nem beszél a gyerek? Okozhat-e problémát később? Mikor kell szakemberhez fordulni? Dr. Tinku Dóra gyermek fül-orr-gégészünk egyik kiemelt szakterülete a megkésett beszédfejlődés. Segítségével röviden összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.
Miért nem beszél még a gyerek?

A megkésett beszédfejlődés kifejezést a köznyelvben azoknál a gyerekeknél használjuk, akiknél a nyelvi fejlődés később indul meg az átlagosnál. A szakirodalom nem egységes annak tekintetében, hogy mely életkortól mondható ki a diagnózis, mivel nagy egyéni különbségek mutatkoznak. 

 

Mi lehet az oka a megkésett beszédfejlődésnek?

A beszéd megindulásához elengedhetetlen a megfelelő hallás. Gyakran előfordul, hogy normális újszülöttkori hallásszűrési eredmény ellenére későbbi életkorban alakul ki halláspanasz. Már enyhe fokú, 25-30 dB mértékű nagyothallás is jelentősen befolyásolja a nyelvi készségek fejlődését, amennyiben az tartósan fennáll. Ennek oka leggyakrabban a középfül hangvezetési képességének zavara, melyet a gyakori visszatérő légúti hurutok, tartósan megnagyobbodott orrmandula, allergia vagy a fülkürt működésének életkori- vagy genetikai hajlam következményeként kialakuló működési zavara okozhat.

A beszédhangok képzéséért felelős szervek megbetegedései is okozhatnak problémát. A hang képzéséért felelős szervek, a gége, garat, nyelv, szájüregi elváltozások, ajak és-szájpad fejlődési rendellenességei is befolyásolják a megfelelő beszéd kialakulását.

 

Miért fontos, hogy időben foglalkozzanak a problémával?

A beszéd tanulása során, megfelelő hallás mellett, a beszéd megértéséért felelős agyi pályák folyamatosan fejlődnek. Ez az érési folyamat kisgyermekkorban a legintenzívebb, de iskolás korban is folytatódik, egészen a fiatal felnőtt korig. Ha ez a folyamat a korai életkorban zavart szenved, az hatással lehet a későbbi beszédészlelésre és beszédértésre akkor is, ha szervi ok már nem mutatható ki.

Mikor kell szakemberhez fordulni?

Általánosságban akkor javasolunk kivizsgálást, amennyiben 2-2 és fél éves korban még nem használ a gyermek értelmes szavakat. A megkésett beszédfejlődés kivizsgálása során ezen szempontok miatt elengedhetetlen fontosságú a fül-orr-gégészeti kivizsgálás.

 

Kihez forduljak?

A Duna Medical Centerben dolgozó gyermek fül-orr-gégészek segítenek a problémák feltárásában.

Ismerje meg gyermek fül-orr-gégész szakorvosainkat:

Dr. Tinku Dóra

Dr. Katona Gábor

Dr. Majoros Tatjána