Hírek

Hírek

Minden, amit tudni akart a hólyaghurutról – és amit nem

2016-01-20
Mind nők, mind férfiak körében gyakran előforduló betegség a hólyaghurut. Dr. Kovács Béla, a Duna Medical Center urológusának segítségével összeszedtünk néhány hasznos információt és lerántottuk a leplet néhány tévhitről. Valóban használ a tőzegáfonya? Mi a helyzet a meleg fürdővel?
Minden, amit tudni akart a hólyaghurutról – és amit nem

Az első tünetek

A hólyaghurut leggyakoribb tünete a gyakori fájdalmas vizelés. Az első panaszok megjelenésekor meg lehet próbálkozni bő folyadék bevitellel, valamint gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító szerek használatával. Ez ugyan megszüntetheti a tüneteket, de előfordulhat, hogy a baktérium ott marad a szervezetben ami komolyabb betegség kialakulását is okozhatja, mint például a vesemedence gyulladás. Ennek akkor nagy a veszélye, ha a vizelési panaszok mellé láz és deréktáji fájdalom is társul.

 

Házi praktikák

Hólyaghurut vagy lázzal járó betegség esetén nem javasolt a meleg fürdő, mert emeli a hőmérsékletet. Napjainkban népszerűek a tőzegáfonyából készült gyógykészítmények is. Dr. Kovács Béla azonban arra figyelmeztet: ezek közül csak azokat érdemes szedni, melyeket nagy koncentrátumban tartalmaz tőzegáfonyát. Ezek sem használnak mindig, hiszen csak azoknál enyhítik a panaszokat, akiknek a szervezete alkalmas arra, hogy a tőzegáfonya hatóanyagait megfelelően dolgozza fel.

 

Ha először van hólyaghurutja

Az első hólyaghurutos epizódnál, általában nincs szükség vizeletvizsgálatra és ultrahangos vizsgálatra, viszont antibiotikumos kezelésre nagy valószínűséggel igen. Az urológus egy hosszabb beszélgetés és kórfeltárás után meg tudja mondani, hogy várhatóan mi az a legjobb antibiotikum, ami a beteg számára megfelelő lehet. Ilyenkor fontos odafigyelni a bélflóra és nőknél a hüvelyflóra visszaállítására is, hogy megakadályozzuk a fertőzés esetleges visszatérését.

 

Egy flórában az ellenséggel

Több hölgy páciens nemi aktus vagy úszás után tapasztalja a hólyaghurutot. Ennek oka, hogy a már meglévő baktérium a hüvelyflóra nem megfelelő működéséből adódóan bekerül a húgycsőbe, onnan pedig a hólyagba. Nem megfelelő mennyiségű folyadék bevitele híján a baktérium elkezd szaporodni és a tünetek ezután kezdenek megjelenni.

 

A fertőzés visszavág

Sajnos sokan vannak, akik hajlamosak visszatérő fertőzésre. Ezt az is okozhatja, hogy a hólyag felületén sokkal több „kapaszkodó” van a baktériumoknak, mint azoknál, akiknél más a szerv anatómiája. Ezen sajnos változtatni nem lehet, így ezeknél a betegeknél gyakran visszatér a betegség.

Dr. Kovács Béla szerint a megfelelő folyadék-mennyiség beitele és a tünetek pontos ismerete kulcsfontosságú a hólyaghurut megelőzésében és korai kezelésében. Ha rosszabbodik állapotunk azonnal forduljunk urológus szakorvoshoz!

Ismerje meg urológus szakorvosainkat:

Dr. Buzogány István

Dr. Kovács Béla

Dr. Kovács Gábor

Dr. Nallbani Marsel

Dr. Porath Sharon

Dr. Sebestyén László Géza

Dr. Tenke Péter