Hírek

Hírek

Mivel foglalkozik a foniátria?

2016-02-17
A fül-, orr-, gégészet egyik speciális szakága, amely a különböző hangképzési, beszédzavarok vizsgálatával és kezelésével foglalkozik. Hogy jobban megértsük, miről is van szó, Dr. Mészáros Krisztina, a Duna Medical Center szakorvosa segítségével betekintést nyújtunk a foniátria rejtelmeibe.
Mivel foglalkozik a foniátria?

Az első tünetek

A leggyakoribb betegségcsoportot a funkcionális hangképzési zavarok képezik. Funkcionális dysphoniának nevezzük, ha az illetőnek megváltozik a hangszíne, ami általában rekedtségben jelentkezik, csökken a hangerő és a hang terhelhetősége, hangkifáradás jelentkezik. Főleg a professzionális hanghasználók (tanárok, színészek, énekesek, előadók, üzletkötők stb.) érintettek.

Hasonló panaszok jelentkeznek a dysodia (énekhangpanaszok) esetén, ami az énekhang funkcionális zavara. Okai lehetnek többek közt, akár szóló vagy kórusénekes az illető:

  • Légzéstechnikai hibák
  • Az artikulációs terület helytelen használata
  • Korán kezdett énektanulás.

A nem megfelelő technikával végzett éneklés hangpanaszokhoz, rekedtséghez vezet.

 

A kezelés folyamata

A hang javítására mind a hangbetegségek, mind a hangképzés teljesítőképességének fokozása miatt szükség lehet. Tehát ez érintheti mind a beszéd, mind az énekhangot. Ez sok esetben az illető foglalkozását, hivatását veszélyeztetheti. Tekintettel arra, hogy napjainkban egyre több foglalkozás igényel hanghasználatot, egyre több a betegek száma.

Elsődleges feladat a szervi elváltozások kizárása, a megfelelő diagnózis felállítása, a funkciózavar felismerése.

A betegek vizsgálatához hozzátartozik a hangszalagok rezgésfolyamatának, a rezgés minőségének vizsgálata. Ehhez használható vizsgálóeszköz a laryngo-video-stroboscop. A laryngo-video-stroboscopos vizsgálat szubjektív vizsgálati metódus, a jelenségek megítélése gyakorlatot igényel. A hangszalagok rezgésfolyamatában olyan jelenségeket láthatunk, amik szabad szemmel nem észlelhetők.

A vizsgálatot követi a hanggyakorlatok elvégzése illetve a megfelelő énekpedagógiai eszközök alkalmazása. Ezeknek célja az élettani hangképzés helyreállítása illetve az énekpedagógus segítségével a megfelelő énekhang képzése.

 

Mivel foglalkozik még a foniáter?

  • Hangszalagbénulás kezelésével:
    Egyoldali hangszalagbénulás: az egyik oldali hangszalag nem mozog.
    Tünetek: rekedt, monoton hang, korlátozott hangerő, a hangterjedelem beszűkülése, a hangtartás megrövidülése, folyadék félrenyelése, elégtelen effektusú köhögés.
    Kezelés: Konzervatív: hangterápia. Műtéti: különböző hangszalag medializáló eljárások.
    Kétoldali hangszalagbénulásnál elsődleges a légzési nehezítettség.
    Kezelés: elsődlegesen sebészi, a szabad légút biztosítása, hangréstágító műtét elvégzése, csak ezt követően hangterápia.
  • Gégedaganat miatti műtéti beavatkozások utáni hangrehabilitációval:
  1. Részleges gégeműtétek után hangterápia végzése.
  2. Teljes gégeeltávolítás után a hangrehabilitáció lehetséges módjai a következők: nyelőcső póthangképzés kialakítása, hangprotézis beültetése, ill. un. Servox-hangprotézis (elektrolarynx) használata.

Ha Ön is hasonló panaszokkal küzd, és szeretné kikérni szakértőnk tanácsát, ne habozzon, foglaljon időpontot!