Hírek

Hírek

Műtőből a szószékre

2016-03-30
A gyors „alkatrészcserének” köszönhetően újra teljes gőzzel robog a pesterzsébeti református gyülekezet motorja: Takaró Tamás csípőprotézis műtétje után hat nappal már ismét istentiszteleten vett részt, egy héttel később már bottal járt, a harmadik héten pedig segítség nélkül állt újra szószéken, a gyülekezet legnagyobb meglepetésére és örömére!
Műtőből a szószékre

Megállíthatatlan energia – megálljt parancsoló ízületek

A lelkész úr az utóbbi években több komoly műtéten is átesett: kétszer a térdét, egyszer a szívét operálták. Ennek ellenére továbbra is folytatja megszokott, aktív életmódját, melyet jórészt a napi lelkészi munka tölt ki. Pesterzsébeti gyülekezete mellett számos egyéb feladatot is ellát, sokat utazik a Kárpát-medencében és az országon belül is különböző külföldi és belföldi szolgálat keretében.

Aki ismeri, tudja: mindig is ilyen volt. 57 éves koráig rendszeresen sportolt, sőt igazán tehetséges focistaként tartották számon. Így nem csoda, hogy míg a tettvágy szakadatlanul megmaradt, a csípőízülete „elhasználódott”. Érezte: valamit tenni kell. Jó néhány kórházat megjárva jutott el a Duna Medical Centerbe, ahol Dr. Hegedűs Zsolt ortopéd sebész lett az orvosa.

 

Fontolva haladás

A csípőprotézis-műtét előtt több konzultáción is részt vett orvosával. Dr. Hegedűs és az aneszteziológus kollégája közösen, részletesen tájékoztatta őt, valamint részt vett minden kötelező előzetes vizsgálaton, beleértve az MRSA szűrést is, amit más kórházakban nem írtak elő neki. Nem maradt kérdés, így megszületett a döntés – itt az ideje a műtétnek.

 

Névsorolvasás a műtőben

A lelkész jókedvűen emlékszik vissza már a műtőben a műtét előtti névsorolvasásra, melyhez ő is hozzátette a magáét: „a páciens jelen”, majd az azt követő ellenőrző listára: „Tudtam, hogy nem hiányzik semmi”. A műtét egy órán keresztül tartott, majd megfigyelésre a Duna Medical Center szubintenzív osztályára került.

 

Különös rituálék

A négy napos kórházi „kényszerpihenő” második napján már gyógytornász foglalkozott a megállíthatatlan lelkésszel, aki már az első napon megpróbálkozott a járással. Egy érdekes rituálét is megfigyelt: orvosa minden alkalommal, amikor megvizsgálta, vagy belépett a szobába, a legnagyobb természetességgel, alaposan fertőtlenítette a kezét. De a lelkész is feledhetetlen emlékek „szerzője” lett: munkatársaink a mai napig emlegetik humorát, optimizmusát és személyes varázsát.

 

Megdöbbent gyülekezet

A műtét utáni negyedik napon már otthon pihent, és amikor a műtétet követő hatodik napon – még felesége segítségével - besétált a templomba, sikerült gyülekezetét is meglepnie. A rá következő napokban a járókeret is használaton kívül került és bottal járt, a harmadik héten pedig már a szószékről szólt a gyülekezethez. Ezt követően újra visszatért az aktív szolgálathoz és jelenleg 6 héttel a műtét után fájdalom és bot nélkül jár. „A statikus hosszú állás még nem tesz jót”, egy óránál tovább már nehezebb állni, ezért kicsit rövidebbek lettek az igehirdetések. Ám ezt Takaró Tamás egyáltalán nem bánja, hiszen „így több idő jut beszélgetni”, lelkigondozni.

Olvasson többet a Duna Medical Centerben végzett térd- és csipőprotézis műtétekről ide kattintva.

Ismerje meg Dr. Hegedűs Zsoltot, valamint olvassa el a vele készült interjút itt