Hírek

Hírek

Ne vegye félvállról: a vállfájdalom kezelése

2017-04-07
A vállfájdalom, illetve a vállizület mozgásának beszűkülése gyakori probléma - ennek ellenére gyakran sokáig nem foglalkoznak vele pácienseink és sajnos gyakran a háziorvosok sem. Veszélyes a halogatás: ha a fájdalom oka sokáig diagnosztizálatlan marad, vagy nem kap megfelelő kezelést, akkor kopás és az inak degenerálódása, szakadása következhet be. Vannak olyan esetek, ilyen például a rotátorköpeny szakadása, amit ha nem kezelnek 4-5 hónapon belül, már nem lehetséges a helyreállítás.
Ne vegye félvállról: a vállfájdalom kezelése

Hogyan vizsgáljuk ki a vállfájdalmat?

A vizsgálatok minden esetben egy fizikális és ultrahangos vizsgálatból állnak, melyek segítségével felderíthető a vállak állapota. Ezt kiegészíti egy röntgen vagy MR vizsgálat is. Legtöbbször konzervatív kezelést kezdünk alkalmazni, ami komplex fizikoterápiából, gyógytornából és gyógyszeres kezelésből áll. Ha ezek nem vezetnek sikerre, lehetőség van szteroid injekcióra és műtéti megoldásra is.

 

Akut és krónikus vállfájdalom

Akut vállfájdalom kialakulhat kisebb-nagyobb esések alkalmával. Nagyobb esés esetén előfordulhat a vállizület mozgásáért felelős rotátorköpeny szakadása is. Ilyen esetben a műtéti kezelés jön szóba, az ún. artroszkópos rotátorköpeny varrat, melyet a Duna Medical Centerben egynapos sebészet keretében végzünk. A beavatkozás után 3 hétig szükséges a kartartó viselése, illetve 3-6 hónapig gyógytorna. Kb. 4 hét után végezhető irodai munka és 5-6 hét után a vezetés is megengedett. Ha a beteg későn jelentkezik és/vagy idősebb, lehetőség van subacromiális ballon beültetésre szintén artroszkóposan.

Ha kisebb esés után nagy fájdalom alakul ki, akkor meszes gyulladásra (calcificalo tendinitis) gyanakodhatunk. Okozhatja a rossz használat (főleg az ülőmunkából eredő rossz tartás) vagy a túlhasználat. Első lépésként gyulladáscsökkentőket és gyógytornát javaslunk pácienseinknek. Amennyiben a tünetek továbbra is fenn állnak, szteroid injekciót adunk, majd ha ez sem segít, úgynevezett „subacromialis dekompressziót” végezünk. Ez gyakorlatilag az inak felszabadítását, a gyulladt szövetek eltávolítását és az inak feletti csontokról a felrakódások eltávolítását jelenti, melyet az alábbi videón is láthatnak. A műtétet egynapos ellátás keretén belül végezzük, ami után 2-3 hétig kartartót kell viselni és 2-3 hónapig gyógytorna javasolt. Kb. 3 hét után végezhető irodai munka és 4-5 hét után lehet vezetni.

Vállfájdalom kulcscsontvég izületi (AC izületi) kopás, gyulladás esetén

Krónikus vállfájdalom jelentkezhet kulcscsontvég izületi kopás, izületi gyulladás esetén is, ami általában egy korábbi banális sérülésből alakulhat ki a kulcscsontvég és a lapocka közötti izületben, mely az évek alatt izületi kopáshoz, gyulladáshoz vezethet. Kezdetben itt is a szteroid injekció és a gyógytorna a javasolt kezelés, de műtéti megoldásra is lehetőség van az úgynevezett „AC resectio” keretében, melyről alább láthatnak egy rövid videót. Ezt a műtétet a Duna Medical Centerben szintén egynapos sebészet keretében végezzük. A beavatkozást követően 1-2 hétig kartartót kell viselni, amit 2-3 hónap gyógytorna követ. Kb. 2 hét után térhetünk vissza az irodai munkához és 4-5 hét után a vezetéshez.

A vállizület mozgásbeszűkülése

A mozgásbeszűkülés akut formájának megjelenése általában a rotátorköpeny szakadásához köthető.

Krónikus esetekben, főleg középkorú nőknél alakul ki az ún. befagyott váll betegség, amely minden előzmény nélküli fokozatos fájdalom megjelenésével jár, majd mozgásbeszűkülést eredményez. Kezdetben gyógytornával kezelhető, amely ha fél év elteltével sem hoz javulást, műtétes beavatkozásra lehet szükség. Ez az ún. artroszkópos felszabadítás, melyet követően azonnal gyógytorna kezdődik. Kb. 2 hét után végezhető irodai munka és 4-5 hét után a vezetéshez is vissza lehet térni.

Amennyiben Ön is szeretné kivizsgáltatni vállfájdalmait, foglaljon időpontot.