Hírek

Hírek

Nehézlégzés felnőttkori okainak kivizsgálása – 2021-ben

2021-03-02
Mikor javasolt tüdőgyógyász szakorvoshoz fordulni? Milyen kórkép állhat a panaszok hátterében? Dr. Ungár Anna, a Duna Medical Center tüdőgyógyásza ad választ ezekre a kérdésekre.
Nehézlégzés felnőttkori okainak kivizsgálása – 2021-ben

A nehézlégzést az egyik legkellemetlenebb tünetnek élik meg az emberek. Súlyosabb formái még a fájdalom szenvedését is megelőzik. Az orvos szemszögéből persze előny, ha panaszt okoz egy betegség, hiszen így időben lehet megtalálni és gyógyítani is.

Az ok korántsem szorítkozik a tüdő vagy a hörgők betegségeire, sőt nagyon szerteágazó háttere lehet. Többnyire azonban a tüdőgyógyász az, aki először találkozik a nehézlégzésre panaszkodó pácienssel.

A páciens kikérdezése után fizikális vizsgálat, mellkas-röntgen, légzésfunkció, egyéb kiegészítő vizsgálatok után körvonalazódhat, hogy tüdőgyógyászati betegségről, vagy más szakterülethez tartozó kórképről lehet szó.

Ha kizárható a tüdők érintettsége, gyakran küldjük kardiológushoz pácienseinket, miután a szívbetegségek is sokszor okoznak nehezebb légzést.

Nagyon sok kórkép állhat a panasz hátterében. Akár általános gyengeség is, hiszen minden súlyosabb betegség okozhat „kifulladás”-t olyan kicsi terhelésre, melyet egészségesen nem érzünk.

Valamelyest közismert a „pánik-tünet”-nek nevezett fulladás-érzés, mely gyakorinak mondható, de csak akkor vethetjük fel ezt a diagnózist, ha kizártuk a szervi betegség lehetőségét.

2020 óta új jelenségként találkozunk a koronavírus-fertőzés után megjelenő, vagy a betegség alatt is észlelt, és a betegség lezajlása után is fennmaradó, főleg terheléskor jelentkező nehézlégzéssel. Ennek a problémának is többféle oka lehet, de mindenképpen javasolt tüdőgyógyász szakorvoshoz fordulni, különösen akkor, ha a tünet nem enyhül. Előfordulhat kezelést igénylő szövődmény is a covid lezajlása után.

 

Ha időpontot szeretne foglalni tüdőgyógyászati szakorvosi vizsgálatra megteheti telefonos ügyfélszolgálatunkon keresztül a +36 1 790 7070-es telefonszámon, vagy online!

Ismerje meg tüdőgyógyászunkat:

Dr. Ungár Anna