Hírek

Hírek

Őszintén a meddőségről és a sikertelen terhességről

2015-12-09
Dr. Szakács Zoltán, a Duna Medical Center szülész-nőgyógyásza segítségével összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a meddőség és a sikertelen terhességek diagnosztikája és kezelési lehetőségei kapcsán.
Őszintén a meddőségről és a sikertelen terhességről

Mikor beszélhetünk meddőségről?

A meddőség nem önálló kórkép, hanem mindig valamilyen, a háttérben lévő kóros állapot következménye. Ennek megfelelően a kezelést minden esetben részletes kivizsgálásnak kell megelőznie.

 

A meddőségnek több típusa is létezik

Elsődleges (primer) sterilitásról beszélhetünk, ha eddig még nem is volt terhesség. Másodlagos sterilitás esetén a kapcsolatban korábban már volt fogantatás, függetlenül attól, hogy a terhességből származott-e egészséges újszülött vagy sem. Van amikor gyógyítható, visszafordítható a meddőség, tehát megfelelő kezelést követően jó esély van a fogantatásra. Keveseknél, de az is előfordulhat, hogy gyógyíthatatlan, visszafordíthatatlan a meddőség, mai tudásunk szerint nem tudunk segíteni az állapoton. Ide sorolhatók bizonyos kromoszóma-rendellenességek (Turner-szidróma), ha valamilyen kórfolyamat miatt el kellett távolítani a méhet vagy, ha már leállt a menstruáció (idő előtti petefészek-kimerülés, vagy a természetes klimax), vagy, ha – nagyon ritkán – elpusztult a méhnyálkahártya.

 

Amikor sikertelen a terhesség

Sikertelen terhesség esetén a terhességből nem származik élő, egészséges újszülött. Ennek több oka és formája fordulhat elő:

 • Spontán vetélés (abortus spontaneus): a terhesség megszakadása a betöltött 24. hét előtt. A 12. hétig korai, a 12. -24. hét között késői vetélésről beszélünk. Ha a vetélés teljes egészében spontán lezajlik, komplett (abortus completus), ha megindul, de nem zajlik le teljes egészében inkomplett (abortus incompletus) vetélésről van szó; ha az embrió elhal, de a vetélés nem indul meg magától, elhalt terhességről (missed abortion) beszélünk. Az összes terhesség kb. 10-15%-a végződik spontán vetéléssel.
 • Ismétlődő (szokványos) vetélés (abortus habituális): akkor áll fenn, ha egymás után három terhesség végződik vetéléssel. Elsődleges (primer), ha korábban még nem volt szülés, másodlagos (secunder) ha korábban már volt szülés. Kb. 1%-ban fordul elő.
 • Méhen belül elhalt terhesség

 

Miért fontos a kivizsgálás?

A meddőség mindig valamilyen háttérben húzódó kóros állapot következménye. A pontos kivizsgálásnak azért is nagyon nagy a jelentősége, mert számos olyan betegségre derülhet fény, ami a nő vagy a férfi későbbi életét, egészségét komolyan befolyásolhatja. Ilyen pl. a cukorbetegség, a fokozott véralvadási hajlam vagy a pajzsmirigy-betegségek, autoimmun állapotok.

 

Kettőn áll

Fontos, hogy a kivizsgálásnak egyszerre kell érintenie a pár női és férfi tagját. Az kivizsgálás folyamata nagyjából két hónapot vesz igénybe. A háttérben kb. 40%-ban találunk női, 30%-ban férfi okot és közel 10%-ban mindkét félnél van eltérés. A maradék 10%-nál vagy egyáltalán nem tudunk okot találni, vagy tudományos kutatásokból ismerjük az eltérést, de emberben jelenleg még nincs alkalmazható diagnosztikus eljárás vagy kezelés.

 

Női vizsgálatok

 • Rutin nőgyógyászati vizsgálat: ultrahang, nőgyógyászati rákszűrés, mikrobiológiai vizsgálatok (hüvelyváladék-tenyésztés, STD-vizsgálatok /Chlamydia, Ureaplasma, Neisseria, Gardnerella)
 • A méhüreg és a petevezetők vizsgálata: A Duna Medical Centerben rendelkezésre álló ultrahang-készülék térben képes leképezni a méhüreget ésméhnyálkahártyát, valamint az alatta lévő szövetek esetleges eltéréseit (polypus, myoma, sövény, kettéosztottság (adenomyosis). Segítségével térbeli képet alkothatunk az egyes anatómiai képletekről, a fejlett számítógépes technika segítségével utólagosan akár körbeforgatva is megtekinthetjük azokat. A készülék alkalmas tetszőlegesen beállítható rétegek sorozatvizsgálatára is - hasonlóan a CT vagy MR-készülékek működéséhez.Sikertelen terhességek kivizsgálása során - amikor a méhüreg deformitásait keressük - kiválthatja a méhtükrözést is. Az ultrahang segítségével megítélhető a petevezetők átjárhatósága is, de ehhez előbb ultrahangon jól látható kontrasztanyagot kell egy vékony katéter segítségével bejuttatni (az eljárást HYCOSY-nak: HysteroContrastSalpingoGraphia nevezzük). Lehetséges a szövetek elaszticitásának vizsgálata is: ennek segítségével pontosabban tudjuk elkülöníteni az ép és kóros szöveteket egymástól (pl. kis méretű endometriosis felismerése)
 • A hormonrendszer vizsgálata: Ennek során ellenőrizzük az agyalapi mirigy (hypophysis) petefészket irányító hormonjait (FSH, LH), a petefészek hormonjait (ösztradiol, progeszteron) , a petefészek tartalék-kapacitását jelző hormont (AMH), a tejelválsztásért felelős hormont (prolactin), részletesen vizsgáljuk a pajzsmirigyet, ill. az esetlegesen ellene termelődő ellenanyagokat, a hím nemi hormont (tesztoszteron), és az azt szállító fehérjét (SHBG), a mellékvese működését (ACTH, DHEAS, kortizol), valamint a szervezet szénhidrát-háztartását (esetleges inzulin-rezisztencia). Utóbbi különösen fontos magas testtömeg-index (BMI ≥ 25) és rendszertelen, főleg kimaradozó menstruációs ciklusok esetén.
 • A véralvadási rendszer vizsgálata (gyanú esetén): Természetesnek vesszük, hogy az erekben vérünk folyékony állapotban van, pedig léteznek olyan állapotok (thrombophyliák), amikor sérülés nélkül, az ép érpályán belül is véralvadékok alakulnak ki. Ezek a kóros állapotok lehetnek veleszületettek (legismertebb formája az V. alvadási faktor Leiden mutációja) vagy az élet során szerzettek. Utóbbiak gyakran autoimmun elváltozásokhoz kapcsolódnak. Ezeknél az elváltozásoknál a páciensnél mélyvénás thrombózis vagy tüdőembolia alakulhat ki, különösen terhesség vagy fogamzásgátló tabletta szedése, esetleg hormonkezelés (pl. meddőségi kezelések ) során. Terhesség kapcsán a lepényhez futó kis végartériák elzáródása a lepény elhalásához, ennek következtében pedig a terhesség megszakadásához vezethet. A diagnózishoz a páciens részéről elegendő egy vérvétel, a mintát speciális laboratóriumba kell küldeni a diagnózis megállapításához.
 • Az immunrendszer vizsgálata: Az immunrendszer sejtjeinek fejlődése során azok a sejtek, melyek a saját szervezet sejtjeit, szöveteit támadják, kiszelektálódnak. Ennek ellenére sajnos léteznek olyan állapotok, amikor az immunrendszer saját gazdaszervezetét támadja meg, ezeket hívjuk autoimmun állapotoknak. Ilyenkor a támadás irányulhat a lepény sejtjei ellen, károsítva azok működését; gyakran a véralvadási rendszer is aktiválódik (szerzett thrombophyliák). Ezek az elváltozások szintén vérvételből, speciális (és általában igen időigényes) laboratóriumi vizsgálatokkal mutathatóak ki. Szintén vizsgálunk egy különleges immunsejt-csoportot, melyeket természetes ölősejteknek (Natural Killer: NK sejt ) nevezünk. Ezek a sejtek kimutathatóak a perifériás vérből, de egy alcsoportjuk igen nagy mennyiségben megtalálható a méhnyálkahártyában is. Ha számuk vagy aktivitásuk fokozódik, károsíthatják a fejlődő méhlepényt (tulajdonképpen az NK-sejtek döntenek arról, hogy a terhesség megmaradhat, vagy nem, az immun eredetű vetélésekben a „végrehajtó” szerep hárul rájuk). Lehetőség van olyan vizsgálatra is, melynek során megállapítjuk, hogy a női szervezet hogyan reagál párjának sejtjeire, ezt összeférhetetlenségi vizsgálatnak hívjuk. 

 

Férfi vizsgálatok

 • Andrológiai vizsgálat: Ennek során a férfi nemi szervek esetleges kóros eltéréseit kutatjuk. Legismertebb a varicokele, vagyis a here visszértágulata.
 • Az ondó mikrobiológiai vizsgálata:Tenyésztés és az ún. STD-vizsgálatok (mint a nőknél).
 • Spermiogramm: Az ürített ondó mennyisége, a spermiumok száma, koncentrációja, mozgása, alakja értelemszerűen mind-mind befolyásolja a megtermékenyítési képességet.
 • Speciális laboratóriumi vizsgálatok:Segítségükkel sokkal pontosabb képet kapunk a spermiumok megtermékenyítő-képességéről, az embrió további sorsáról. Ide tartoznak: spermium acrosoma reakció, HBA-teszt, spermium DNS-fragmentáció (töredezettség) vizsgálata (SCSA), az ondóban lévő reaktív szabad gyökök (ROS) vizsgálata, de lehetséges különböző, az immunrendszer által termelt anyagok (Interleukinek) vizsgálata is. Vizsgálataink kiterjedhetnek a női partner által esetlegesen termelt spermium-ellenes anitestekre is, ezeket az ondóból vagy a nő véréből mutathatjuk ki.
 • Hormonális kivizsgálás: A férfiban ugyanazok a hormonok termelődnek, mint a nőben, csak más arányban, vagy másutt, más hatást fejtenek ki (pl. az FSH a herében hat) ennek megfelelően vizsgáljuk az FSH, LH, TSH, oestradiol, testosteron és prolactin-szinteket. Túlsúly esetén férfinál is érdemes vizsgálni esetleges inzulin-rezisztenciát vagy cukorbetegséget (a zsírszövet egyik enzimje képes a hím nemi hormonokat női nemi hormonná-ösztogénné-alakítani; ez nyilván nem tesz jót a férfi nemi működésének).

 

Mindkét partnernél

Egyes esetekben - főleg ismétlődő vetéléseknél, vagy ismételten sikertelen IVF (lombikbébi) kezeléseknél - szükség lehet mind a nő, mind a férfi örökítőanyagának (kromoszómáinak) vizsgálatára (karyotipizálás).

 

Kezelési lehetőségek

 

Anatómiai eltéréseknél:

Mind férfi, mind női oldalon a műtét lehet a választandó megoldás, ha anatómiai eltérésről van szó. A Duna Medical Center műtőjében igen fejlett, térhatású képet biztosító endoszkópos rendszerrel, csak minimális szöveti sérüléseket okozva tudjuk korrigálni az eltéréseket. Az ún. minimál invazív beavatkozások nagy előnye, hogy utánuk igen gyors a felépülés-a műtét másnapján-egyes műtéteknél már aznap is- már otthonába távozhat a páciens.

 

A hormonális rendszer és a szénhidrát-háztartás zavarai esetén:

Megfelelő gyógyszeres kezeléssel, valamint diétás és életmódbeli változtatásokkal tudjuk a javulást elősegíteni. Ez általában két-három hónap után érezhető javulást eredményez, sok esetben minden egyéb beavatkozás nélkül, spontán is bekövetkezik a fogantatás.

 

Véralvadási zavaroknál:

Alvadásgátló gyógyszerekkel előzhető meg a kóros véralvadékok kialakulása.

 

Az immunrendszer betegségeinél:

Autoimmunitás kimutatása esetén immunológiai konzílium után a kóros aktivitás csökkentésére gyógyszeres kezelés alkalmazható.

“Összeférhetetlenség” esetén - IvIg (IntraVénásImmunGlobulin) - infúzió adásával segíthetjük a terhesség megmaradását. A gyógyszer az NK-sejtek kóros aktivitását normalizálja, a terhesség 12. hetéig, 4 hetente ismételjük; beadásához értelemszerűen néhány órás kórházi benttartózkodás szükséges.

 

A tüszőrepedés (ovuláció) zavara esetén:

Gyógyszeres kezeléssel segíthetünk, ovuláció indukciós eljárással. Ilyenkor gyógyszerrel serkentjük a petefészek működését, ultrahanggal ellenőrizzük a kezelés hatásosságát, majd egy injekcióval adott időpontra tudjuk időzíteni a tüszőrepedést, vagyis meg tudjuk mondani, mikor van a megtermékenyítésre legalkalmassabb időpont. Lehetőség van mesterséges megtermékenyítésre is (inszemináció - AIH), amikor a petefészkek hormonális stimulációját követően az ondót megfelelően előkezelve egy vékony katéter segítségével feljuttatjuk a méhüregbe, így jelentősen lerövidítjük a spermiumok által „bejárandó „ utat, valamint a kezelés a legéletképesebb spermiumokat választja ki.

 

Meddősséggel, sikertelen terhességgel kapcsolatban forduljon bizalommal nőgyógyász szakorvosainkhoz:

Dr. Nagy László

Dr. Singh Margit

Dr. Szakács Zoltán