Hírek

Hírek

Prosztatarák: nem feltétlenül van szükség operációra

2017-06-30
A férfiak egyik “legrettegettebb” életmentő műtétje a radikális prosztatektómia, azaz a prosztata műtéti eltávolítása. Sokan ettől a beavatkozástól félve hajlamosak elodázni a szűrővizsgálatokat, pedig előfordulhat, hogy igazolt prosztatarák esetén nem kerül sor műtétre, csak szoros megfigyeléssel kell követni a betegség alakulását. Dr. Domján Zsolttal, a Duna Medical Center urológusával a prosztatarák kezelésének modern módszereiről beszélgettünk.
Prosztatarák: nem feltétlenül van szükség operációra

Mennyire veszik komolyan a férfiak a prosztatarák korai szűrését? Eljárnak szűrővizsgálatokra?

Nagyon örülök annak, hogy egyre többen vesznek részt szűréseken, és már nem csak párjuk unszolására jönnek el a vizsgálatokra a férfiak. A szűrés egy fizikális vizsgálatból és egy vérből meghatározásra kerülő ún. PSA tesztből áll. Bármilyen gyanú esetén elindul a kivizsgálás: elsőként szövettani mintavételre kerül sor, majd ezután a kezelőorvos dönt a további kezelésről.

 

Mikor kerül sor a radikális prosztatektómiára, azaz a prosztata eltávolítására?

Sokat változott az orvostudomány: régebben még szinte minden esetben operációra került sor - ma már inkább az az elterjedt nézet, hogy bizonyos prosztatarákokat nem feltétlenül kell megoperálni, mert nem biztos, hogy a páciens halálához a lassan kifejlődő prosztatarák vezet. Idősebb betegeknél ez fontos lehet, különösen azoknál, akik esetleg súlyos társbetegségektől szenvednek.

Ha valakinél a várható élettartam több mint 10 év, általánosságban jó egészségi állapotú, a folyamat szervre lokalizált vagy helyileg előrehaladott, közepes vagy magas kockázatú, akkor jobbak lehetnek az eredmények, ha rögtön a műtéti megoldás mellett döntünk, és szükség esetén onkológiai kezeléssel egészítjük ki a terápiát.

A klinilailag nem jelentős (a műtét előtti vizsgálatok alapján alacsony kockázatú) prosztatarák esetében előfordulhat, hogy csak megfigyelésre kerül sor, ezzel biztosítva a megfelelő életminőséget, amíg nem válik szükségessé a beavatkozás.

Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a műtét?

Nincs mit szépíteni: prosztatarák esetén bármilyen beavatkozási formát választunk, az mindenképpen rontani fogja az életminőséget. Minél idősebb korban kerül sor a műtétre, annál nagyobb arányban alakulhat ki inkontinencia. Ez lehet átmeneti, de előfordulhat, hogy valamilyen mértékben megmarad. A fiatalabbak esetében a gátizomzat regenerációs képessége lehetővé teszi, hogy megfelelő minőségű maradjon a vizelet-visszatartás képessége.

A megfelelő beteg kiválasztás, a precíz műtéti technika ezen szövődmények arányát jelentősen lecsökkenti, az ún. “idegkímélő” eljárással pedig még a merevedési képesség megőrzése is lehetséges. 

Intézetünkben ezen korszerű, laparoszkópos eljárásokat több orvos is nagy tapasztalattal, magas szinten végzi.

 

Amennyiben további kérdése van, szeretne konzultáción részt venni, foglaljon időpontot!

Ismerje meg orvosunkat:

Dr. Domján Zsolt