Hírek

Hírek

Röntgen vizsgálat - általános tájékoztató

2016-04-04
Röntgen vizsgálat - általános tájékoztató

Röntgen felvétel készülhet:

- elsősorban a test vázrendszerét alkotó csontokról (sérülés , degenertív eltérés, törés gyanúja, csontelváltozás, egyéb kóros folyamatok kizárása, fejlődési rendellenesség miatt )

- ízületekről (zúzódás, krónikus fájdalom, stb. esetén)

- bizonyos mellkasi és hasi kórképek összességét adó panaszokról (akut has, PTX-HTX, TBC stb.)

- fül-orr-gégészeti elváltozásokról ( melléküregek gyulladásos elváltozásai)

- valamint műtétek előtt, üzemorvosi vizsgálat kiegészítéseként (két irányú mellkas röntgen)

 

Milyen korosztálynak?

A röntgen vizsgálat bármelyik életkorban elvégézhető, megfelelő orvosi indikáció alapján. Kérdéses vagy hiányzó indikáció esetén a radiológus orvos kérdezi ki a pácienst a vizsgálat előtt a pontosabb leletezés érdekében. Az esetek nagy százalékában ez az első diagnosztikai módszer egy alapos fizikális vizsgálat után. Terhesség első trimeszterében és kisgyermekeknél törekedni kell valamilyen helyettesítő vizsgálati módszer alkalmazására, de indokolt esetben megfelelő körültekintéssel maximális sugárvédelmi szabályok betartásával elvégezhető.

 

Hogyan kérhető?

Intézetünkben a röntgen vizsgálatok térítés ellenében vehetők igénybe, a páciens ügyfélszolgálatunkon bejelentkezhet.

A Duna Medical Centerben a mellkas röntgen kivételével minden radiológiai vizsgálathoz szükséges a beutaló, amelyben a beküldő orvos leírja azokat az előzményeket, klinikai kérdéseit, amik miatt a kérdéses régióról röntgen felvételt szeretne kérni.

 

Hogyan működik? Van-e kockázata?

A röntgen vizsgálatok során a képalkotás ionizáló sugárzás előállításával történik. A szervekben a röntgensugárnak egy része elnyelődik, másik része pedig áthalad a testen vagy irányt változtatva szóródik. A sugárzás káros hatással lehet az élő szervezetre, azonban a várható információ hasznosabb a páciens egészsége szempontjából, mint a sugárterhelés kockázata. Intézetünkben a legkorszerűbb, alacsony sugárdózissal műkődő digitális röntgen készülékünk és a páciensek tudatos sugárvédelme teszi lehetővé, hogy a vizsgálathoz szükséges legalacsonyabb dózissal dolgozhassunk. Ennek során megfelelően kivitelezett diagnosztikus képek igen jó felbontással, kontraszttal a pontos diagnózist elősegítsék.

 

Hogyan zajlik?

A röntgen vizsgálat semmilyen fájdalommal nem jár. A páciens az asszisztens irányításával a vizsgálatnak megfelelően eltávolítja az adott testrészről a ruhadarabokat és az ékszereit, vagy bármilyen sugárfogó anyagból készült kiegészítőit. A kért felvételektől függően különböző pozíciókban zajlik a vizsgálat, amit az aszissztens állít be. Általában minden testrészről két irányú felvétel készül. Az expozíció ideje alatt mozdulatlan helyzetben, és gyakran be- vagy kilégzésben történik a felvételezés. Ezek után a képet radiológus orvos nagyfelbontású monitorok előtt kielemzi, és papír alapú leletben rögzíti. Szükség esetén az orvos kérhet kiegészítő felvételeket, amelyekkel pontosabb diagnózist tud felállítani.

 

Hogyan készüljek?

A röntgenvizsgálatok semmilyen előkészületet nem igényelnek, enni-inni szabad, a rendszeresen szedett gyógyszereit beveheti. Csupán a vizsgálat megkezdése előtt kell megszabadulni a ruhadaraboktól, illetve a fémtartalmú tartozékoktól.

 

Meddig tart?

Ez nagyban függ az elkészített képek számától, de egy felvétel általában mindössze pár percet vesz igénybe.

 

Mikor kapok leletet?

Az írásos leletet a felvételt követően 2-3 munkanapon belül emailben juttatjuk el ügyfeleinknek. A páciens előzetes kérésére CD-re is kiírjuk. Klinikánkon a felvételek minden esetben digitálisan kerülnek archiválásra, így a házon belül dolgozó klinikus is hozzáfér páciense képanyagához.