Hírek

Hírek

Sérv és terhesség

2021-09-08
A terhesség alatt kialakuló sérv előfordulásáról, tüneteiről, kezeléséről dr. Sipos Péter, a Duna Medical Center sebésze adott rövid összegzést.
Sérv és terhesség

A terhesség alatt felismert sérv ritka, kb. ezer várandós kismama közül egyet érint. Ha előfordul, és komolyabb panaszt okoz, akkor a terhesség alatt is meg lehet operálni.

A hölgyek csupán 3-6%-ánál fordul elő az életük során lágyék- vagy combsérv, viszont a kisebb sérvek miatti sürgősségi műtétek előfordulása a férfiakhoz képest 20-szor gyakoribb, combsérv esetén pedig még ennél is gyakoribb. Ezért a hölgyeknél felismert sérv esetén inkább műtét javasolt, mint a rendszeres ellenőrzés.

A terhesség alatt a lágyékban kitüremkedő tágult vénás hálózat is gyakran sérv tüneteit adja. Ennek pontos megítélésében az ultrahang vizsgálat segít.

Sérv esetén általában nincs akadálya a természetes szülésnek. A császármetszést leginkább nem a sérv, hanem egyéb tényezők teszik szükségessé. A terhesség alatt kialakult kis lágyéksérv az esetek csaknem felében a szülés után akár el is tűnhet. Leírtak már császármetszés során elvégzett sérvműtétet is, de ez inkább a bravúr kategóriába sorolható, mint a rutineljárások közé. Sérvre utaló tünetek esetén már a terhesség alatt érdemes sebészeti szakorvosi vizsgálaton részt venni, hogy megállapítható legyen, hogy mikor szükséges a sérvet ellátni. A szülés biztonságos levezetése és a császármetszés eldöntése a szülészek feladata, kompetenciája.

Rendelésünkön készséggel segítünk esetleges sérv kizárásban, illetve a további kezelési szükséglet megállapításában.

Milyen tünetek vethetik fel a sérv gyanúját a terhesség alatt?

A terhesség alatt kialakult sérvek kitüremkedést, érzékenységet okoznak. A terhesség előre haladtával a lágyéki diszkomfort fokozódhat, a duzzanat növekedhet. Ritkán ilyen esetben is kizáródhat a sérv, ami sürgős műtéti beavatkozást igényel. Ha a duzzanat nem visszahelyezhető, a fájdalom jelentősen fokozódik, akkor mindenképp jelentkezzünk orvosi vizsgálatra.