Hírek

Hírek

SMA szűréshez mintavétel már a Duna Medical Centerben is!

2023-03-22
A Duna Medical Center csatlakozott az Újszülöttkori SMA szűrés kutatási programjához, így 2023 március közepétől intézményünkben is lehetőség nyílt a szűréshez szükséges mintavételre.
SMA szűréshez mintavétel már a Duna Medical Centerben is!

A veleszületett gerincvelői izomsorvadás (SMA- Spinal Muscular Atrophy) egy öröklődő betegség, amely 8.000-10.000 újszülöttből egyet érint. Az SMA- ban szenvedő beteg gerincvelői mozgató idegsejtjei elhalnak, ez az izommozgások gyengüléséhez, vagy fokozatosan súlyosbodó izomsorvadáshoz vezet.

Megszületéskor ez a betegség nem felismerhető, néhány hónapos korban a mozgásfejlődés elmaradása, az izomerő csökkenése hívja fel rá a figyelmet.
Az újszülöttkori szűrés lényege pontosan abban rejlik, hogy a betegség felismerése a klinikai tünetek megjelenése előtt megtörténjen, és a kezelés már csecsemőkorban, tünetmentes állapotban megkezdődhessen.

Hazánkban évente 12-15 gyermek születik SMA betegséggel, akik számára a mielőbbi diagnózis és kezelés életet menthet. A vizsgálat nem jelent többlet vérvételt vagy kellemetlenséget újszülött gyermeke számára, mert a kötelező anyagcsere betegségek szűréséhez levett vérminta egy része kerül felhasználásra.

Minél korábban felismerik a betegséget, annál nagyobb az esély a gyógyulásra és az egészséges sejtek megmentésére.
Gyermeke születésekor kérje Ön is az ingyenes SMA mintavételt a Duna Medical Centerben!