Hírek

Hírek

Sport és sérv

2019-03-18
Túltolta? Rosszul sült el a hasprés? Dr. Sipos Péter, a Duna Medical Center sebésze segítségével összefoglaljuk, amit a sportsérvekről mindenképpen tudnia kell.
Sport és sérv

Mi is a sérv?

Sérvnek a hasfal olyan szerzett, vagy veleszületett defektusát nevezzük, mely lehetővé teszi, hogy a hashártya és a belek vagy valamelyik hasűri szerv kinyomuljon a sérvnyíláson keresztül.

Hogyan alakulhat ki?

A sérv jelentkezhet az anatómiai felépítéséből adódó nyílások kitágulásával jövetnek létra, ahol normálisan erek, izmok, idegek, vagy egyéb képletek hagyják csak el a hasüreget. Szintén sérv képződésére hajlamosítanak a hasfal műtét utáni hegei, szerzett gyengeségei.

A sportolás közben, de gyakran annak hiánya miatt kialakuló sérv oka, hogy az izmok egyensúlya megbomlik és az ezeket tartó hüvelyek, a fasciák meggyengülnek. Hiába van tehát az izomnak elég tartóereje, ha a fasciának nincs, kitüremkedés jöhet létre. A kötőszöveti gyengeségre való hajlam örökölhető is. Ez valakinek sérvként, másoknak visszér vagy aranyér formájában jelentkezik. Ebben az esetben még inkább fontos a rendszeres mozgás, amely karbantartja az izomhüvelyeket és a kötőszövetes rostokat. A folyamatos terheléssel pedig a szilárdságukat növeli, ami szintén csökkenti a sérv kialakulásának esélyét.

A gyenge pontok

A főleg nőknél kialakuló combsérv is a lágyéksérv speciális fajtája. A rekeszsérv a nyelőcső és a gyomor találkozásánál képződhet. Ez már születéskor is előfordulhat, de gyakran jelenik meg olyanoknál, akiknek nagy légzőmunkát kell végezniük, például fúvósoknál, trombitásoknál, ám hasfali műtéteket követően is kialakulhat. Hasfali gyengeség, például a szülés után vagy hirtelen hízás esetén, az egyenes hasizmok is szétnyílhatnak. A hasizmok szétválása megfelelő tornagyakorlatokkal csökkenthető vagy visszahúzható.

Fiúknál, röviddel születés előtt a herék a hasüregből lefelé haladnak, míg eljutnak a herezacskóba, ezen a helyen gyenge pont keletkezik az izmokon. Ez a magyarázata annak, hogy a lágyéksérv főképp a férfiak betegsége.

Mi köze lehet a sporthoz?

Sportolásnál hirtelen emelés, nagy hasprés következtében széttolódik a hasfal izomzata, amelynek következtében a hashártyára nehezedik a hasűri nyomás. Gyakori, hogy a hirtelen felindulással és teljes erőbedobással kezdett sportoláskor az elgyengült pontokon sérv alakul ki.

Tegyen ellene!

Enyhébb esetekben először a fájdalmat kell csillapítani. Segíthet a funkcionális gyógytorna, aminek célja a tartóizmok erősítése, a mobilizálás, a testtartás korrekciója, a statikai-dinamikai egyensúly megteremtése. Konzervatív kezeléssel azonban csak elhúzni lehet a műtétet, a már kialakult a sérvet mindenképpen meg kell operálni.

Ha szeretne sebészeti szakrendelésünkre időpontot foglalni, megteheti telefonos ügyfélszolgálatunkon keresztül a +36 1 790 7070-es telefonszámon, vagy online ide kattintva!

Ismerje meg sebész szakorvosainkat:

Dr. Fehérvári Imre

Dr. Friedman Gábor

Dr. Káposztás Zsolt

Dr. Nagy Zoltán

Dr. Sipos Péter

Dr. Szabó József

Dr. Vasas Péter

Dr. Vass Tamás

Prof. Dr. Máthé Zoltán