Hírek

Hírek

Számíthat, milyen pozícióban alszunk

2015-11-24
Nem csak az alvás minősége vagy a pihenéssel töltött idő lehet hatással agyunk működésére, hanem az is, hogy milyen pozícióban alszunk, hiszen nem minden alvópozícióban működnek ugyanolyan hatékonyan az agy méregtelenítő folyamatai.
Számíthat, milyen pozícióban alszunk

Hason, háton vagy az oldalunkon?

A Stony Brook Egyetem szakemberei mágneses rezonanciás (MRI)-készülékkel vizsgálták rágcsálók agyát alvás közben három különböző testhelyzetben: oldalt, hason és háton fekve. Eredményeik azt mutatták, hogy az agy méregtelenítő rendszere az oldalukon fekve működik a legaktívabban. Tehát nem csak a kényelem szempontjából érdemes odafigyelni a testhelyzetünkre alvás közben, hanem agyunk tisztító funkcióját is segítheti a megfelelő pozíció - számolt be a Bioscience Technology

 

Miért lehet ez a legjobb pozíció?

Az úgynevezett agy-gerincvelői (cerebrospinális) folyadékon keresztül kerül az agyban felhalmozódott salakanyag a véráramba, onnan pedig kiürül a szervezetből. Ez a folyadék, amely „kimossa” a káros anyagokat az agyból, oldalt fekvő pozícióban áramlik a leghatékonyabban, így felgyorsul a méregtelenítés is.

 

Betegség-megelőzés alvás közben

Napközben agyunkban felgyülemlenek az anyagcsere-termékek, amiket a megfelelő működéshez el kell szállítania a szervezetnek. Ha a salakanyag sejtekből történő elszállítása károsodik vagy lelassul, akkor bizonyos méreganyagok, pl. kóros fehérjék halmozódhatnak fel az agyban, ez pedig akár betegségeket is okozhat. A vizsgálat emberi vonatkozása, hogy több neurodegeneratív betegség, pl. az Alzheimer-kór kialakulása is összefüggésbe hozható ezzel a folyamattal. Ezek megelőzéséhez az agy méregtelenítő folyamatának optimális működése szükséges, ami pedig alvás közben és az oldalunkon fekve működhet a legjobban. A szerzők az eredmények emberi betegségekre vonatkoztatott jelentőségének kiemelése mellett hangsúlyozták, hogy jelen adatok rágcsálók vizsgálata alapján születtek, s feltétlen szükséges az emberi szervezet hasonló vizsgálata is.

 

Rosszul alszik? Forduljon neurológusainkhoz:

Dr. Kovács Krisztina

Dr. May Zsolt

 

Szolgáltatásaink a neurológia szakterületén:

Neurológiai vizsgálat