Hírek

Hírek

Szív- és érrendszeri betegségek: tünetek, melyekre nem gondolna

2016-03-10
Emésztési panaszok, fogínyproblémák, lábdagadás: vannak problémák, amik jelentéktelennek tűnnek, hajlamosak vagyunk nem is törődni velük. Pedig igenis kéne, hiszen akár komoly betegségekre: szív- és érrendszeri megbetegedésekre is utalhatnak.
Szív- és érrendszeri betegségek: tünetek, melyekre nem gondolna

Meglepő tünetek

A texasi A&M Health Science Center kardiológusai a szív- és érrendszeri betegségek hat olyan közös jelét fedték fel, amit hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni. Ezek gyakran kisebb problémáknak tűnnek és nem is gondolunk rá, hogy összefüggésben állhatnak komoly betegségekkel. Érdemes rájuk odafigyelni, hiszen segíthetik a betegség korai felismerését.

 

Gondok az ágyban

Sokan gondolják, hogy a szexuális zavarok a reproduktív szervek vagy az agy problémájára utalnak. A szexuális diszfunkció azonban gyakran utal artériás betegségekre, különösen férfiaknál. A merevedési zavarok okai lehetnek az artériákban kialakuló lerakódások, plakkok, amik szív- és érrendszeri betegséghez is vezethetnek. A nőknél a menopauza utáni időszak jelent kockázatot. Sokaknál ekkor nő meg a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikója.

 

Zajos álmok

Kevés bosszantóbb dolog van, mint mikor nem tudunk aludni valakinek a horkolásától. A hangos horkolás gyakran jár együtt alvási apnoéval, ami azt jelenti, hogy alvás közben időről időre abbamarad a légzés. Ez az alvászavar áttételesen szívelégtelenséghez is vezethet.

Fog-gondok

Kevesen gondolnák, hogy a fogínyproblémák összefügghetnek szívbetegségekkel, pedig így van. A vérző, sebes vagy duzzadt íny gyakori tünete a parodontitisnek, a fogínyt érintő fájdalmas fertőzésnek. A parodontitis egyrészt forrása lehet a bakteriális szívbelhártyagyulladásnak, másrészt a szervezetben kialakuló krónikus gyulladások hozzájárulhatnak az atherosclerosis (érelmeszesedés) súlyosbodásához, így a koszorúér-betegség kialakulásához.

 

Elefánt a mellkason

Szívroham esetén legtöbben úgy érzik, mintha egy hatalmas elefánt ülne a mellkasukon, ez az szorító fájdalmas érzés pedig gyakran kisugárzik a karok irányába is. A szívinfarktus azonban nem mindig jár olyan drámai tünetekkel, ahogyan a filmvásznon látjuk. Vannak, akik csupán nyomást, sajgó, kellemetlen érzést tapasztalnak a váll, a nyak, vagy az állkapocs területén. Egyesek számára ezek a diszkomfort érzések a szívroham egyedüli jelei.

 

Ha szorít a cipő

A lábfejünk és lábunk megduzzadásának számos oka lehet, bármilyen meglepő, de ezek közé tartozik a pangásos szívelégtelenség is. Ha állandó és rosszabbodó lábduzzadást tapasztal érdemes felkeresnie egy szakembert, hogy megbizonyosodjon róla, nem szívelégtelenség áll a háttérben.

 

Nehéz megemészteni

Az emésztési panaszok, a gyomorégés meglehetősen gyakori problémák, ritkán fordítunk rájuk különös figyelmet. Bizonyos esetekben azonban a has felső részén tapasztalt sajgó érzés is lehet a szívroham kísérőjele. Ha makacs csuklást tapasztal, arra is érdemes odafigyelni, nem biztos, hogy csupán emlegetik, lehet, hogy a szíve jelzi a közelgő problémát. Ha a gyomorégés és a csuklás mellé még hányinger, izzadás, légszomj vagy szédülés is társul, azonnal orvoshoz kell fordulni.

 

Márciusban akciós kardiológiai szűrésekkel várjuk pácienseinket. 

 

Amennyiben személyes tanácsadásra lenne szüksége, foglaljon időpontot kardiológusainkhoz: