Hírek

Hírek

Szociális félénkség

2024-02-05
A szociálisan félénk gyerekek viselkedése sokszor nem tűnik fel környezetük számára. Előfordulhat, hogy kijárják az óvodát, vagy az általános iskolát anélkül, hogy bárki is észrevenné, milyen problémákkal küzdenek. Csendesek, visszahúzódóak, iskolai teljesítményük (főként az írásbeli feladatok esetében) megfelel az elvárásoknak. Ellentétben az agresszív gyerekekkel, viselkedésükkel nem zavarják a környezetüket.
Szociális félénkség

Ezek a gyerekek gyakran félnek attól, hogy az iskolában kritika éri őket, vagy hogy teljesítményüket rossznak ítélik. A csoportos összejövetelek, vagy az iskolai rendezvények is nagy félelemmel tölthetik el őket.

A szociális félénkség a gyerekek mindennapi életét számos területen korlátozhatja, és gyakran alacsony önértékeléssel jár együtt. Ezekben az esetekben fontos a gyermek társas helyzetekben mutatott önbizalmának fejlesztése. Az önbizalomhiány azt eredményezheti, hogy a gyermek úgy érzi, a többiek negatív módon ítélik meg őt, nem kedvelik, esetleg el fogják kerülni. A gyermek szorongása csökkenni fog, ha segítünk neki nagyobb magabiztosságot szerezni a társas érintkezések során. Ha figyelmet szentelünk gyermekünk kommunikációs, illetve szociális készségeinek fejlesztésére, gyermekünk jobban fogja kezelni a társas helyzeteket, és ez jó hatással lesz az önértékelésére is.

Ha gyermekénél a szociális félénkség jeleit tapasztalja, forduljon a Liv Duna Medical Center pszichológusához, Prontvai Virághoz.