Hírek

Hírek

Trombofília és várandósság: életveszélyes örökségünk

2018-10-11
A trombózis súlyos betegség, életveszélyes szövődményekkel is járhat. Az egyik kiváltó oka: a trombofília, a véralvadás zavarából adódó trombózishajlam, ami a várandósság alatt a kismamára és a babára is fokozott veszélyt jelenthet. Dr. Gadó Klára, a Duna Medical Center hematológusa segítségével vettük számba a trombofíliával kapcsolatos fontos tudnivalókat.
Trombofília és várandósság: életveszélyes örökségünk

Veszélyes örökség

A trombofília, vagyis a trombózishajlam kialakulásában örökletes és szerzett tényezők is részt vehetnek. Minden tizedik magyar fokozott kockázatot örököl a trombózisra, azaz a vérrögök rendellenes képződésére. Léteznek enyhébb és súlyosabb genetikai eltérések is, és ha ezekhez hozzáadódik más betegség vagy a nem megfelelő életmód, könnyen bekövetkezhet a baj.

 

Baljós 1/3-os szabály

A Magyar Trombózis és Haemosztázis Társaság állásfoglalása szerint a nem kezelt és megelőzésben sem részesített trombózisos betegek túlélésénél az ún. 1/3-os szabály érvényesül. Ez a vészjósló szabály a következőképpen hangzik: minden harmadik közülük meghal, egyharmaduknál a trombózis 10 éven belül megismétlődik, a többieknél pedig a késői szövődmények okoznak súlyos betegséget.

 

A tragédia megelőzhető

Éppen az öröklött faktorok megléte teszi szükségessé, hogy azok, akiknek a családjában már előfordult trombózis, fokozottan figyeljenek önmagukra. Ha az érintett családtag 60 év alatti, egyenes ági rokon, vagy ha már személyesen is átéltek tromboembóliás eseményt fiatal korban, akkor mindenképpen indokolt a kivizsgálás.

A várandós anyák félelme

A várandósság és a gyermekágyi időszak olyan hormonális változásokkal jár, amik normális esetben is négyszeresére növelik a trombózis kialakulásának kockázatát. Trombofília esetén ez a rizikó tovább fokozódik és mind a kismama, mind a baba élete veszélybe kerülhet. Az anyánál lényegesen könnyebben alakul ki tüdőembólia vagy mélyvénás trombózis. Ha pedig a méhlepényt tápláló erekben keletkezik vérrög, az a baba életére is veszélyt jelenthet. A véralvadás zavara okozhat méhen belüli magzati elhalást vagy sorvadást, nő az ismétlődő spontán vetélés és a terhességi toxémia kockázata is. Sőt, esetenként a sikertelen lombik-bébi kezelések hátterében is a trombofília húzódik meg. Az ismétlődő vetélések hátterében is állhat fokozott thrombosis hajlam, és ennek felismerése és kezelése hozzásegíthet a terhesség sikeréhez.

 

Szükséges óvintézkedések

A trombózis megelőzésnek több módja is létezik, amiket minden kismamának érdemes követnie. A rendszeres testmozgás, a bőséges folyadékfogyasztás és az egészséges életmód mind ilyen. Van, amikor viszont ennél komolyabb kezelésre is szükség van a magzat és az édesanya védelmében. A súlyosabb esetekben szükség lehet prevenciós injekciós kezelésre. A szülésnél is körültekintően kell eljárni és a gyermekágyi időszakban is indokolt lehet a vér alvadását gátló kezelés folytatása. A személyre szabott kezelés megállapításhoz elengedhetetlen a szakorvosi konzultáció és a részletes állapotfelmérés.