Hírek

Hírek

Új utak és lehetőségek a sérvsebészetben

2016-10-17
A Duna Medical Centerben Magyarországon elsőként új sebészeti technikát alkalmazunk a sérvek ellátásában. Cikkünkből megtudhatja, milyen előnyökkel jár, és miben különbözik a korábbi, hagyományos eljárásoktól.
Új utak és lehetőségek a sérvsebészetben

A sérvek sebészetében nagy előrelépést jelentett a nyitott, hagyományos műtétekhez képest a laparoscopos sebészet megjelenése. Ám ezeknek a technikáknak is vannak korlátai. A hasfali sérvek esetében problémát jelent a nagy hasfali szétválás vagy rectus diastasis kezelése, mert a belülről behelyezett hálóval nem lehet a hasfalat eredeti állapotára összehúzni. Ebben segít az újonnan megjelent technika a MILOS, vagy ELAR, ami azt jelenti, hogy minimál invazívan, vagy endoscoposan/ laparoscoposan asszisztáltan először felkeresik az egyenes hasizmot mindkét oldalon és ezt követően a széleit egymáshoz illesztik, zárva a kitágult részt. Ezt követően az egész hasfalat egy hálóval erősítik meg az izomok mögött. Így a háló nem tud elcsúszni, de nem kell a hasüregben tevékenykedni, elkerülve ezzel a bélösszenövések kockázatát.

Új, Magyarországon először a Duna Medical Centerben alkalmazott technika a köldöksérvek kezelésében a PUMP, amely a preperitonealis umbilicalis mesh plasztika rövidítése. Ez azt jelenti, hogy a köldöknyíláson keresztül a hasizmok mögé, de a hashártya elé egy kb 10 cm átmérőjű hálót helyeznek el. Ezzel a technikával elkerülhető a belekkel érintkező háló használata, ami pedig lényegesen csökkentheti az esetleges összenövések esélyét.

A lágyéksérveknél is új lehetőséget nyújt a Deserda által kifejlesztett módszer azok számára, akiknél a háló alkalmazása nem lehetséges, vagy idegenkednek tőle. Ennek során a lágyékcsatornát, ahol sérvek megjelennek a saját izomfascia – a külső hasizom bőnyéje – lebennyel tudjuk megerősíteni. Így csökkenthető a hasi feszülés, de mégis megfelelő stabilitást ad a hálókénál akár nagyobb szilárdságot jelentő saját fascia alkalmazása.