Hírek

Hírek

Újra felfedezett nőiesség – három nő, százkilencven kiló mínusszal

2019-08-22
Dr. Vasas Péter sebész szerint tévhit, hogy a kórosan túlsúlyos nők élvezik azt, hogy „van rajtuk mit fogni”. Több mint 300 túlsúlyos hölgy páciense kivétel nélkül épp ennek az ellenkezőjéről számolt be: igenis sokat számít az, hogy egy nő tud-e keresztbe tett lábakkal ülni (vagy legalább egymás mögé tudja tenni a lábait), átnéznek-e rajta, ha belép egy szobába, vagy éppen kerülik a tekintetét. A kövérséggel járó elszigeteltség, szorongásérzet, bizonytalanság még a legerősebb jellemeket is próbára teszi. Ha emellet még az elhízással együtt járó társbetegségek is felmerülnek, olyan spirálba kerülnek a kórosan elhízottak, amiből csak nagyon kevesen találják meg segítség nélkül a kiutat. Nemrég három páciensünk látogatta meg Vasas doktort. Kihasználtuk az alkalmat arra, hogy olyan kérdésekről faggassuk őket, amelyeket nagyon sokan félnek feltenni. A hölgyek 70, 56 és 64 kilogrammot fogytak eddig, és barátnők is lettek a műtétjük óta.
Újra felfedezett nőiesség – három nő, százkilencven kiló mínusszal

Sokszor kapják meg azt a megjegyzést, hogy bypass műtéttel fogyni „csalás”?

Igen. Ezért nem „hirdetjük”, hogy milyen műtéten estünk át. Rengeteg kritikát kapunk amiatt, hogy ez a könnyű út. Nem az – mi is megküzdünk minden egyes kilóért. Ha meg vagy fázva vagy lázas vagy és antibiotikumot szedsz, az is „csalás”, vagy könnyű út? Legtöbbünknél már ott van a cukorbetegség vagy az inzulin rezisztencia. Minimális volt az esélyünk arra, hogy elkerüljük a komolyabb bajokat. Nem 10-20 kilós túlsúlyról beszélünk, amit egy diéta ideig-óráig megold.

 

A családban támogatták önöket a döntésben, vagy épp ellenkezőleg, próbálták önöket lebeszélni a műtétről?

Nem mindenki fogadta könnyen ezt a döntést. A család sok esetben hátráltató szerepet tölt be, részben mert óvni akarnak minket, részben pedig mert ódzkodnak a változástól. Főleg amikor már több dologgal is próbálkoztunk, és azt gondolták, hogy ez felesleges pénz kidobás, mert úgysem fog működni. Sokan próbáltak meg lebeszélni minket azzal, hogy „szép vagy te így is”, meg hogy „jó vagy nekünk így is”, de mi éreztük, hogy szükségünk van erre a lépésre, hogy egészségesebben élhessünk. De most a műtét után, hogy már látszanak az eredmények, ők is megbékéltek és látják, hogy mennyire megváltozott az életünk.

 

 

Mi volt az a motiváció, ami miatt a műtét mellett döntöttek? Volt valamilyen meghatározó esemény vagy csak lassan ráébredtek arra, hogy ez a végső megoldás?

Ez egy hosszú folyamat vége volt, amikor tudatosult bennünk, hogy gyökeres változásra van szükségünk a magánéletünk és az egészségünk érdekében. A társbetegségek kialakulása miatt – legfőképpen cukorbetegség – ez az elhatározás egyre erősödött. Különböző módszerekkel próbálkoztunk, például gyomorgyűrűvel, de semmi sem vezetett tartós eredményhez, így végül a bypass műtét mellett döntöttünk.

 

Hogyan változott meg az életük a műtét után? Hogyan reagált a környezetük? Önök miben változtak a személyiségüket tekintve a testsúlycsökkenésnek köszönhetően?

Az emberek közvetlenebbek lettek velünk szemben. Akik korábban esetleg átnéztek rajtunk, vagy nem nagyon közeledtek, most megteszik. Talán ennek köszönhetően is, mi is nyitottabbak, bátrabbak lettünk, szívesebben járunk társaságba és sokkal aktívabb életet élünk, mint a műtét előtt.

Nagyon nehezen éltük meg ezeket a változásokat, a műtét tényleg csak egy rövid epizód ebben a folyamatban. Megbirkózni a testképváltozással és a megváltozott reakciókkal néha nem könnyű. Még most is nehéz belenézni egy tükörbe és elhinni, hogy valóban saját magunkat látjuk. Ezen kívül mindig vannak mély pontok, amikor a fogyás nem olyan ütemben halad, ahogy vártuk, lassabban mennek le a kilók mint szeretnénk, és emiatt frusztrálódunk. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a család és a barátok mellettünk álljanak és inkább bíztassanak mint hátráltassanak.

 

Üzennének valamit azoknak, akik még nem köteleződtek el a műtét mellett?

Ha Ön is ilyen problémával él, itt az ideje, hogy magába nézzen és döntsön. Mi csak azt sajnáljuk, hogy nem vágtunk bele évekkel korábban.

 

Összeszokott és tapasztalt orvosi- és nővéri csapatunk a garancia a biztonságra és a sikerre:

A Duna Medical Centerben 2016 óta több mint 270 bypass mütétet végeztünk, súlyos komplikáció nélkül.