Hírek

Hírek

Ünnepi tippek a gasztroenterológustól

2023-12-27
A túlevés, a puffadás és az emésztési problémák igen gyakoriak az ünnepekkor, nem is beszélve a másnaposságról. Íme néhány tanács a leggyakoribb panaszok leküzdésére. Van egyáltalán egészséges ünnepi étel?
Ünnepi tippek a gasztroenterológustól

Igen, van: mindenképpen fogyasszunk halat, valamint sok zöldséget,gyümölcsöt. A hal nemcsak rántva jó, hanem bunda nélkül is, párolva könnyű mártással, spenóttal, egyéb zöldségekkel. Hagyományos karácsonyi étel a pulyka is. Ajánlott, hogy köretként ne csak a burgonya jusson eszünkbe, hanem a zöldségek, aszalt gyümölcsök, kompótok is. A savanyú káposzta is egészséges, ám ebből készült ételek nem feltétlenül könnyűek, így mértékkel fogyasszuk. Az ünnepi étkezés is legyen rendszeres és ne állandó nassolás. Fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, valamint a fizikai aktivitás, legalább séta formájában.

 

Mi tegyünk, ha túlettük magunkat?

Az ünnepek idején is fontos az önismeret és a mértékletesség. Próbáljuk a túlevést elkerülni, de ha mégis megtörténik, akkor mozgással, átmeneti koplalással vagy diétával jutunk legkönnyebben túl a kellemetlen állapoton. Fogyasszunk sok folyadékot, gyümölcslevet, esetleg gyógyteákat! Kifejezett emésztés könnyítő az édeskömény, kamilla vagy a zöld tea. A szubjektív panaszokat gyógyvízzel (pl. Parádi, Salvus) is enyhíthetjük.

 

Mit tegyünk másnaposság esetén?

Természetesen nyilvánvaló, hogy az alkoholos italok fogyasztása is mértékkel történjen, így elkerülhetjük a másnaposságot. Ha ez mégsem sikerült. a legfontosabb a bő folyadék és ásványi anyag bevitel. Ajánlható a cukros, sós tea, citromos ásványvíz, savanyú káposzta leve vagy a frissen facsart gyümölcslé.