Hírek

Hírek

Végleg kigyógyulni az allergiából? Igen!

2021-06-14
Dr. Tóth Esztert, a Duna Medical Center fül-orr-gégész szakorvosát kérdeztük a légúti allergiáról, annak következményeiről és a legújabb kezelési módról, ami akár örökre megszüntetheti a betegséget.
Végleg kigyógyulni az allergiából? Igen!

„Az allergiás rhinitis, azaz szénanátha betegség az aktuális pollenszezon idején mindig különös figyelmet kap, de még mindig nem eleget” – kezdte dr. Tóth Eszter. „A légúti allergiás tünetekkel a betegek nagy részének első útja a patikába vezet, és a vény nélkül kapható orrcseppekkel próbálnak enyhíteni a panaszokon. Ezek a szerek – bár az orrdugulást, tüsszögést, könnyezést csökkentik, vagy meg is szüntetik – sajnos csak átmeneti megoldást nyújtanak. Ugyanakkor jelentős a hozzászokás veszélye, ezek a szerek kockázatmentesen csak néhány napig használhatók. Nagyon fontos lenne, hogy az érintettek évente legalább egyszer, a szezon előtt felkeressenek egy fül-orr-gégész szakorvost, aki megvizsgálja az orrnyálkahártya állapotát és általában kombinált terápiát javasol – vényköteles szerekkel, a hozzászokás veszélye nélkül.”

Milyen következményei lehetnek a kezeletlen légúti allergiáknak? 

„Az allergia egy idő után lejuthat az alsó légutakba is, és asztmatikus tüneteket is okozhat. Ez kezdetben csak úgy jelentkezik, hogy egy kicsit köhécsel a beteg, kicsit krákog, picit talán nehezebben veszi a levegőt, de szinte észre sem veszi.” – hangzik a doktornő válasza. „Ez biztos csak egy kis múló száraz köhögés, gondolják a betegek, de ez már egy kialakulóban lévő asztma kezdeti jele is lehet.

Ha valaki állandó orrdugulással él, észrevétlenül belecsúszhat egy ingerlékeny, fáradékony, fejfájásos állapotba. Ez nem csoda, hiszen folyamatosan duzzadt a nyálkahártya, feszülnek a melléküregek, ez áttevődik a csontra, csonthártyára, és egy furcsa nyomás és fájdalomérzés keletkezik a fejben.

Elmondhatjuk tehát, hogy hosszútávon az életminőségre nagyon rossz hatással van az allergia.

És ne feledjük, hogy allergia az alvás minőségét is jelentősen ronthatja. Ha valaki tartósan szájlégzéssel él, észre sem veszi, hogy tulajdonképpen nem használja az orrát. Alvás közben sem, és napközben sem.”

 

Miért fontos, hogy használjuk az orrunkat?

„A levegőben lévő makroszemcséket az orrszőrök és az orr a csillószőrös nyálkahártyája szűri ki, hogy ne tudjanak lejutni a tüdőbe. Emellett még melegíti és párásítja is a levegőt. Tehát ha nem használjuk rendesen az orrunkat, akkor védtelen a tüdőnk, nagyobb terhelést kap, és hajlamosabbá válunk a betegségekre. Ezen kívül a toroknak sem tesz jót, hogy folyamatosan száraz, koszos levegő halad át rajta. Emiatt akár krónikus garat- és gégegyulladás is kialakulhat, melynek típusos tünete lehet a krákogás, torokszárazság érzése, gombóc érzés, mintha állandóan ott lenne valami …, tehát ha nincs rendben az orrunk, nem szabad beletörődnünk, hanem érdemes szakemberhez fordulni. Arról nem is beszélve, hogy a nyitott szájjal történő alvás szinte egyértelműen vonzza magával a horkolást, de az már egy következő témakör…”

 

Milyen életkorban jellemző leginkább az allergia kialakulása?

Régebben fiatal korban jelentkezett leginkább az allergia, és akkor azt mondtuk, hogy ebből ki is lehet nőni, az időseknél nem jellemző ez a betegség. Ma már sajnos azt látjuk, hogy idősebb korban is ugyanúgy előjöhet, kialakulhat a betegség.” – folytatja dr Tóth Eszter.

 

A környezetszennyezés lehet e mögött?

„Az biztos, hogy a szmog a nyálkahártya védekező képességét rontja, de maga az allergia az immunrendszernek az allergénre adott kóros válasza. Ez nem magától a szmogtól alakul ki, hanem a levegőben keringő allergénektől, pollenektől. Nagyon érdekes, hogy az allergizáló növények egy jó részéről nem is sejtjük, hogy gondot okozhatnak: ilyenek például a cédrusok, borókák, és bizonyos dísznövényeink is a környezetünkben.”

 

És a végére hagytuk talán a legfontosabbat: kigyógyulhatunk-e az allergiából?

„A legjobb hír, amit még kevesen tudnak, hogy a szénanáthának létezik már úgynevezett oki terápiája!

Az oki terápia túlmutat a tüneti kezelésen, hiszen helyreállítja a kórosan reagáló immunrendszerünk működését. Ez úgy érhető el, hogy az allergént, amire a beteg allergiás, a megfelelő dózisban visszaadagoljuk a szervezetnek, ez az ún. sublingvális immunterápia.

A spray, amivel a nyelv alá adagoljuk a hatószert, receptre váltható ki a patikában, és a kezelés házilag kivitelezhető – a fül-orr-gégész kontrollja mellett.

A kezelésbe még akár most is érdemes belevágni, hiszen a parlagfű szezon augusztusban kezdődik. Egy hosszú folyamatról beszélünk, mert a kezelést 3 éven át minden szezonban végig kell csinálnia a betegnek. Érdemes a szezon előtt legalább 3 héttel, még a tünetek megjelenése előtt elkezdeni a terápiát, és végig a szezon alatt folytatni. Arra lehet számítani, hogy a 4. évtől a legtöbb esetben már minden gyógyszert elhagyhat a páciens, és tüneti kezelésre sem lesz szüksége.

 

Ez a kezelés csak légúti allergénekre jó, vagy bármilyenre? 

Rengeteg féle allergénre van már spray a forgalomban, akár szőrallergiára is, és az asztmásoknak is segítséget nyújthat ez a terápia.

 

Mennyibe kerül ez a kezelési mód?

Összességében elmondható, hogy a tüneti kezelés ára bőven megtérül azzal, ha a betegség 3 év alatt leküzdhető, és nem kell tovább gyógyszereket használni. Ez egészségügyi szempontból és az ember életminősége szempontjából is egy óriási előrelépés.