Orvosaink

Orvosaink

Kovács Karina

Kovács Karina

Szülésznő - választható
Elérhetőségek
karina.kovacs@dunamedical.com
+36 1 790 7080
Kiemelt szakterület
Laktációs szaktanácsadó
Bemutatkozás, szakmai életrajz

Személyes bemutatkozás

Három meghatározó pontra emlékszem, ami elvezetett ahhoz, hogy szülésznő legyek.

Az első az a kedves emlék, amikor anyukám a gyógyszertárba vitt gyerekkoromban. Többször is volt ilyen alkalom, szerettem oda járni. A régi fajta patikát kell elképzelni hatalmas, barna, sokfiókos szekrénnyel és azzal a különleges gyógyszertári illattal, amit szinte mindenki ismer. Majdcsak az összes fellelhető brossúrát begyűjtöttem a különböző gyógyszerekről, és otthon azt játszottam, hogy én vagyok az orvos, aki nem csak vizsgálja a betegeket, hanem mindenfajta tablettát ír fel, krémeket, kenőcsöket készít.

Húgom születése, pontosabban anya várandóssága volt a következő pont. Nagyon sokat beszéltem kishúgomhoz, amikor még csak pocaklakó volt, és mindig elmondtam neki, mennyire várom őt. Anya a szüléshez közeledve izgulni kezdett, hisz testvérem farfekvéses maradt. Egyik este melléültem, simogattam anya hasát és elmagyaráztam húgomnak, hogy mennyivel jobb lenne, ha megfordulna. A következő orvosi vizsgálatnál már koponyavégű fekvésben helyezkedett el.

A harmadik pedig az az óriási élmény, amikor első gyakorlataim egyikén egy gyönyörű spontán szülésnek lehettem csendes megfigyelője. Ekkor tudatosult bennem igazán, hogy az a megtisztelő feladatom lesz, hogy a szülő nőket ebben a kiszolgáltatott helyzetben végigsegítsem, hogy támaszt nyújtsak, és mellettük legyek anyává válásuk első pillanatában. Ez az első szülés egyfajta megbizonyosodás volt, hogy jó helyen vagyok, jó irányba tanulok tovább."

Diplomámat 2016 nyarán kaptam kézhez a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán. Az egyetemi éveim alatt sokrétű gyakorlati tudásra tettem szert a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában.

Diplomám megszerzését követően majdnem fél évet dolgoztam Németországban szülésznőként, ahol mind gyakorlati tudásomat, mind hétköznapi-szakmai német nyelvismereteimet bővíthettem. A kompetenciám nagyban megegyezett a magyarországi szülésznői kompetenciákkal, annyi különbséggel, hogy a szülésznő ott aktívan részt vesz a várandósgondozásban, hisz Németországban nincs védőnői szolgálat. A kórházban elterjedt volt a homeopátiás szerek, a különböző olajok használata és a TENS készülék, mint a fájdalomcsillapító eljárás eszköze.

Hazajövetelem után Miskolcon, majd Debrecenben dolgoztam, mint szülésznő.

Laktációs szaktanácsadó képesítéssel rendelkezem.

Nemzetközi tapasztalat

Klinikum-Crailsheim – Landkreis Schwäbisch Hall Klinikum GmbH