Radiológiai diagnosztika

Radiológiai diagnosztika

Radiológiai diagnosztika A radiológia a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok összefoglaló elnevezése. A képalkotó diagnosztika segítségével nagy részletességgel leképezhető a test bármely területe, szerve. A legtöbb radiológiai vizsgálat, az ultrahang-diagnosztika kivételével, röntgensugár alkalmazásával történik. A Duna Medical Center radiológiája korszerű, csúcstechnológiát képviselő eszközökkel van felszerelve. Az eszközök minősége mellett a radiológus és a radiológiai szakasszisztensek szakértelme és tapasztalata is döntően befolyásolja a vizsgálatok értékelhetőségét, ezért intézményünkben magasan képzett és tapasztalt szakemberek várják a pácienseket. Kérjük, a lenyíló menülistából válassza ki az Önnek szükséges vizsgálatot, és kattintson a részletekért!

A Duna Medical Centerben a radiológia diagnosztika keretein belül az alábbi vizsgálatokra nyílik lehetőség:

 • CT vizsgálatok
 • Mammográfia
 • Röntgen
 • Csontsűrűség mérés
 • Ultrahang vizsgálatok

CT vizsgálatok:

Ezen vizsgálatok során a test egyes régióiról rétegfelvételek készülnek röntgen sugár segítségével. Az elkészült képsorozatok kiértékeléséhez szoftveres segítség szükséges, a diagnózis felállítását pedig szakképzett radiológus kolléga végzi az elkészült képek és felvételek alapján. A szakember ezután észrevételeit, és a beteg további tennivalóit írásos módon adja tovább, lelet formájában. A CT vizsgálat során elkészült több száz - eseteként több ezer – felvétel alapján diagnosztizálhatók olyan elváltozások, melyek egyéb képalkotó diagnosztikai módszerekkel nem állapíthatók meg.

Olykor előfordulhat, hogy egy szerv működéséről vagy a szervben lévő elváltozásról részletesebb információ szükségeltetik; ekkor – a pontosabb felvétel érdekében – intravénás kontrasztanyagot adunk a páciensnek. A kontrasztanyag beadásának feltételei és menete a radiológus szakkolléga felelőssége és kompetenciája. A kontrasztanyag egy ártalmatlan vegyület, ám ritkán, néhány esetben előfordulhat allergiás reakció a beadása után, így amennyiben bármilyen eltérő mellékhatást érzékel, kérjük azonnal jelezze a vizsgálatot végző személyzet felé!

Mammográfia:

Magyarországon az egyik leggyakoribb női daganatos betegség a mellrák, mely 40 éves kor felett kiemelt kockázatot jelent a nők körében, éppen ezért nagyon fontos, hogy a hölgy páciensek évente egy alkalommal emlőszűrésen vegyenek részt a mell védelméért, és az esetleges daganatok mielőbbi felismeréséért és az azonnali kezeléséért. A mammográfia az emlőben tapintható csomó és más panaszok esetén kiemelten indokolt vizsgálat. A Duna Medical Centerben valamennyi emlőszűrés és diagnosztikai eljárás rendelkezésre áll. A mammográfiai vizsgálat során a két emlőről minden esetben kétirányú mammográfiás felvétel készül. Amennyiben az emlőben valamilyen kérdéses terület látható, úgy a radiológus orvos tovább küldheti a pácienst kiegészítő mammográfiás felvételek elkészítésére, melyek központunkban ingyenesek és rögtön igénybe vehetők, hiszen intézményünkben nincs visszahívás és várakozás; a kiegészítő vizsgálat ugyanis azonnal elvégezhető.

Röntgen:

A röntgen alkalmas a csonttörések, csontfertőzések, ízületi ficamok, ízületkopás, gerincdeformitások kimutatására, illetve vizsgálható vele a tüdő, bizonyos lágyszövetek és a hasi szervek is. A felvétel készülhet:

 • a test vázrendszerét alkotó csontokról sérülés, degeneratív eltérés, törés gyanúja, csontelváltozás, egyéb kóros folyamatok kizárása, fejlődési rendellenesség miatt;
 • ízületekről zúzódás, krónikus fájdalom stb. esetén;
 • bizonyos mellkasi és hasi kórképek összességét adó panaszokról, mint akut has, PTX-HTX, TBC stb.,
 • fül-orr-gégészeti elváltozásokról, a melléküregek gyulladásos elváltozásairól, valamint
 • műtétek előtt és
 • üzemorvosi vizsgálat kiegészítéseként.

A röntgenvizsgálatok nem járnak semmilyen előkészülettel és abszolút fájdalommentesek. Fontos, hogy a röntgent igénybe vevő páciens a vizsgálat alatt nem hordhat ékszert, szemüveget, fém tárgyat. A vizsgálat során az érintett testrészről készül felvétel mozdulatlan pozíciójában, egy vagy több irányból.

Csontsűrűség mérés:

A csontsűrűség mérés a csont ásványi anyag tartalmának mérésére és a csontok állapotának feltérképezésére szolgál. Segítségével megállapítható a csontritkulás és a töréskockázat és utánkövethető a kezelés eredményessége is.

A csontritkulás kialakulásának oka az esetek 70-80%-ában genetikai eredetű, emellett szerepet játszhat a fizikai aktivitás hiánya, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a kalcium és vitaminszegény étrend, az alacsony D vitamin bevitel, továbbá bizonyos betegségek megléte (pl. hormonális betegségek, a bélrendszer betegségei és felszívódási zavarok, kóros soványság, anorexia, krónikus vese és májelégtelenség, pajzsmirigy hormon túltermelés, asztma) és bizonyos gyógyszerek (pl. szteroidok, immunrendszert gyengítő gyógyszerek, epilepszia gyógyszerek) tartós szedése is.

A csontsűrűség vizsgálat az 50 év feletti hölgyek részére javallott elsősorban, illetve azoknak a pácienseknek, akiknek korábban családjukban már bekövetkezett csontritkulás. A 15-20 perces vizsgálat során (mely előtt minden ékszer eltávolítása kötelező), az ágyéki gerinc, mindkét oldali csípő és egyes esetekben a teljes test vizsgálatára kerül sor háton fekvő helyzetben.

Ultrahang vizsgálatok:

Az ultrahang egy fájdalommentes vizsgálat, segítségével számos probléma és szervi elváltozás felfedezhető. Számos – szervezetünket érintő probléma esetén indokolt alkalmazása, de legtöbbször gasztroenterológiai, nőgyógyászati, belgyógyászati, endokrinológiai, urológiai, érrendszeri (Doppler ultrahang) és ízületi panaszok esetén a leggyakoribb.

A Duna Medical Centernél az alábbi ultrahang vizsgálatokra van lehetőség:

Hasi/kismedencei ultrahang: a rekeszizomtól a szeméremcsontig minden szervről képet alkot, így részletesebb információkat kapunk a hasi szervekről, lágyrészekről (máj, epehólyag, epeutak, hasnyálmirigy, lép, vesék, hólyag) valamint nyirokcsomók állapotáról. Ez a vizsgálat leggyakrabban tisztázatlan eredetű hasi panaszok, vizelési, menstruációs problémák esetén javasolt. Ezek mellett ismert betegség ellenőrzésére és daganatos elváltozások kontrollvizsgálatára is alkalmas.

Nyaki lágyrész, pajzsmirigy, erek, here, ízületek ultrahangos vizsgálata: az ultrahang alkalmazása indokolt nyaki fájdalom, nyelési diszkomfort érzés, pajzsmirigyműködés zavara esetén, illetve ismert betegség ellenőrzése, daganatos betegségek, műtét utáni kontrollvizsgálat vagy szűrővizsgálat céljából. 

Doppler ultrahang eljárással az erek (artériák, vénák, főverőér) kóros állapota vagy sérülése is ellenőrizhető. 

Az ízületek és a here vizsgálata izomsérülések, elváltozások és gyulladások esetén lehet szükséges. 

Szívultrahang-vizsgálat: ez a vizsgálat szakorvosi jelenlét mellett zajlik, mely során mozgóképet nyernek a szívről, így vizsgálhatóvá válnak a szívüregek, az azokat határoló falak, a billentyűk és a szívburok is. Kíméletes és káros hatással nem járó, fájdalmatlan vizsgálat. Kimutathatók vele például az infarktus utáni falmozgási zavarok, hegesedés, billentyűbetegségek, a szívüregek közti kóros irányú véráramlás, a szívburokban felgyülemlett folyadék vagy a szív üregeiben kialakult vérrög. 

A szívultrahang vizsgálat elvégzése mindenképpen indokolt az első kardiológiai konzultáció után, ugyanis a szív állapotának pontos megítéléséhez nagyban hozzásegíti a kardiológus szakorvost.


Terhességi ultrahang: intézményünkben a terhesgondozás keretein belül a terhesség korai szakaszától kezdve folyamatosan végezzük a terhességi 2D, 3D, 4D ultrahang vizsgálatokat, melyek hozzásegítenek a várandósság megállapításához, és a csecsemő fejlettségének monitorozásához.