Hírek

Hírek

A tudatos babatervezésről

2024-01-14
A családtervezés kezdeti szakaszában gyakran felmerül, hogyan is támogathatnánk szervezetünket a babatervezés alatt. Már a tervezés felmerülésekor érdemes pár fontos tényezőt számításban venni, hiszen ebben az időszakban fel kell tölteni a szervezetet a magzat egészséges fejlődéséhez szükséges tápanyagokkal, vitaminokkal. Ám ugyan olyan fontos a leendő apukák étkezésére is odafigyelni!
A tudatos babatervezésről

Várandósság során a fejlődő magzatot a méhlepényen és köldökzsinóron keresztül az anya táplálja, így a kismamától függ, hogy milyen minőségű táplálékot és tápanyagokat kap a gyermeke.

A terhesség alatt extra energiára van szükség a magzat, a placenta és az anyai szövetek növekedéséhez és fenntartásához. Az alapanyagcsere fokozódik a metabolikusan aktív szövetek tömegének növekedése miatt; anyai szív- és érrendszeri, vese- és légzési munkája; és szöveti szintézis. De nem szabad elfelejteni, hogy nem szükséges „kettő helyett enni”!

Szerintem a végtelenségig lehetne és tudnék beszélni arról, mire érdemes figyelni már a tervezés elején, de nézzük a legfontosabb tudnivalókat:

  1. Dohányzás, drogok, alkoholfogyasztás elhagyása.
  2. Túlzott koffeinfogyasztás kerülése! Napi 2 eszpresszó vagy ennek megfelelő koffeintartalom (200 mg) fogyasztása ajánlott. Ne feledkezzen meg róla, hogy a csokoládéban, teában, energiaitalokban és néhány üdítőben is található koffein.
  3. Testmozgás! Fontos a megfelelő testsúly elérése, mind a foganóképesség növeléséhez, mind az egészséges és könnyebb várandósághoz. Szoros összefüggés van ugyanis az anya terhességet megelőző testtömege és az újszülött születési súlya között. Valamint ne felejtkezzünk meg az izomcsoportok erősítéséről, mint a hát-, has-, gátizom.
  4. A megfelelő energia- és tápanyagellátás segíti a fogamzást. Irányadó az Okostányér ismerete és alkalmazása. Kerülendő a túlzott cukor és finomított szénhidrátfogyasztás, mely az inzulinszint felborulásához vezethet, amely hátráltathatja a foganást.
  5. Érdemes kerülni azokat az ételeket, amelyekben előfordulhat lisztéria baktérium. Pl.: lágy sajtok, előre elkészített saláták, nyers húst tartalmazó ételek, nyers vagy füstölt halételek és a nyers tojás. Meg kell győződni arról, hogy minden tojás, hús és hal legyen rendesen megsütve vagy főzve, hiszen a baktérium hő hatására elpusztul. 

Már két héttel a fogamzás után a méhlepény elkezd fejlődni, amely szabályozza a magzatnak áramló tápanyagot. Sokszor mire kiderül a terhesség, már számos létfontosságú szerv kifejlődött, így nézzük át, melyek azok a vitaminok, ásványi anyagok, amelyek segítik a fogantatást, valamint az egészséges fejlődést.

  • A B6-vitamin a javítja a peteérést, segíti a progeszteron termelést – ez az a hormon, aminek a fogantatás után fontos, hogy megfelelő legyen a szintje, hogy segítsen fenntartani a terhességet.
  • A B12-vitamin javítja a spermium minőségét és növeli a spermaszámot. Fokozza is a méhnyálkahártya fejlődését, és ez által növeli az embrió beágyazódás esélyét.
  • Folsavból – a fogamzás előtt legalább egy hónappal elkezdve és a terhesség 12. hetéig folyatva – nagyobb bevitelre van szükség. Segít megelőzni a magzati spontán vetélést, illetve az idegi és szívfejlődési problémákat.
  • A vas nélkülözhetetlen a vérképzés, a keringés, génszabályozás és számos enzim megfelelő működése szempontjából. A vashiány az ovuláció hiányát, illetve a petesejtek károsodását okozhatja, míg férfiakban a spermium nem megfelelő minőségéért is felelős lehet. Vasat tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény szedésével egyidőben érdemes C-vitamint is fogyasztani a megfelelő hasznosulás érdekében.
  • A D-vitamin nélkülözhetetlen a nemi hormonok megfelelő előállításához. Kutatások azt is kimutatták, hogy a terméketlen nőknek általában alacsonyabb volt a D-vitamin szintje.
  • A cink segíti a spermiumok mozgékonyságát, javítja a sperma általános minőségét, valamint az inzulinérzékenységet. A nők reproduktív egészsége szempontjából is fontos, mert a kutatások szerint az alacsony cinkszintet összefüggésbe lehet hozni a korai vetéléssel.
  • Szelén segíti a spermiumok mozgékonyságát, a nők ösztrogén anyagcseréjét, a megfelelő pajzsmirigy működését, amely elengedhetetlen a fogantatáshoz.
  • Az Omega-3 zsírsavak segítséget nyújtanak a hormonok szabályozásában, növelik a méhnyak nyálkahártyáját, elősegítik az ovulációt. A DHA és az EPA segítenek a magzat idegfejlődésében.
  • E-vitamin közismert, hogy javítja a spermium egészségét és mozgékonyságát. Az E-vitamin fontos antioxidáns is, amely segíti a spermium és a petesejtek épségének megőrzését.

Az első trimeszterben a magzat szerveinek megfelelő fejlődéséhez a folsav mellett vasra, rézre, cinkre, E-vitaminra és A-vitaminra van szükség, a méhlepény hormontermeléséhez és tápanyag szállításához pedig az előbbieken felül extra D-vitaminra, C-vitaminra és szelénre.

Babaváró étrend-kiegészítőt már a tervezett fogantatás előtt 3 hónappal érdemes elkezdeni szedni a változatos, egészséges étrend mellett, amelynek segítségével biztosíthatjuk a megfelelő tápanyag és ásványianyag ellátottságot, csökkenthetjük a központi idegrendszert érintő súlyos fejlődési rendellenességek kockázatát (például a velőcsőzáródási rendellenességek kockázatát, melyek a magzati fejlődés korai szakaszában alakulhatnak ki).

 

Készítette: Kovács-Nagy Vivien dietetikus