Hírek

Hírek

Alternatív szülés a Duna Medicalban

2023-06-25
Bár szülés kapcsán az a megszokott és elterjedt nézet, hogy a kismama kizárólag a szülőágyon, fekvő pozícióban helyezkedhet el, manapság szerencsére egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző alternatív szülési lehetőségek, mely során az édesanya nincs konkrétan ágyhoz kötve, hiszen más helyzetekben és pozíciókban is biztosított számára gyermeke világrahozatala.
Alternatív szülés a Duna Medicalban

A Duna Medical Centerben teljes odafigyeléssel és gondoskodással pártoljuk az alternatív szülés minden mozzanatát, a kismama választásától és – természetesen a kockázatok felmérése után – egészségi állapotától függően.

Intézményünk támogatja a szokásostól eltérő, különböző szülési módok megválasztását, így a várandósnak lehetősége van a vajúdást akár állva, sétálva is végig csinálni, vagy egy kád kellemes langyos vízben megélni a szülés minden pillanatát.
A vízben szülés során nem kell aggódni a kismama állapotáért, hiszen szakorvosaink és szülésznőink az egész folyamatot figyelemmel kísérik végig, és esetleges komplikációk esetén a megfelelő eszközökkel be tudnak avatkozni. Szülészeink a vízben is ellenőrizni tudják a magzati szívhangot, és meg tudják nézni a méhszáj állapotát is.
Sok édesanya elsőre tart a vízben szülés lehetőségétől, és számításba sem veszi, mint opciót, annak ellenére, hogy rengeteg jótékony hatása lévén közkedvelt szülési forma. A nálunk kádban szülő várandósok biztonságérzete garantált, a meleg víz pedig lazító hatással van rájuk. A víz felhajtóerejének köszönhetően könnyebb mozogni a kádban, s a fájások is jóval elviselhetőbbek ekkor. A békés szülés jegyében az újszülött sem érzi traumatikusnak a világra jövetelt, hiszen a magzatvízhez hasonló hőmérsékletű vízbe érkezik bele, és nem kell aggódni a levegővételéltől sem, mivel búvárreflexének köszönhetően elkerüli a víznyelés lehetőségét.

A Duna Medicalban, a harmonikus szülést biztosítva minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a szülést jó élménnyé tegyük, és amennyiben lehetőségünk van rá, minden eszközt rendelkezésre bocsátunk a kismamának.
A szülés során a gravitáció pozitív tényezővé válik, ugyanis a magzat világrajöttét nagyban segíti. Az álló póz során a méh hatékonyabban össze tud húzódni, az édesanya pedig jóval nagyobb önkontroll mellett, tudatosabban tud lélegezni. Akár széken, akár egy gumilabdán elhelyezkedve megkönnyíti a folyamatot az ülés is, mert ekkor némileg enyhül a vajúdási fájdalom, a négykézláb való elhelyezkedéssel pedig csökken a gerincre nehezedő nyomás, és javul a baba oxigénellátása is.

Látható, hogy intézményünkben a hagyományos pozíció mellett számos egyéb lehetőséget is szeretnénk biztosítani a vajúdó nőknek, hogy minél maradandóbb és pozitívabb élménnyel távozzanak klinikánk elhagyásakor.