Hírek

Hírek

Hogyan válasszuk meg helyesen a Mikulás csomag tartalmát?

2023-12-04
Nemsokára kopogtat a Télapó, így nem csoda, ha már azon jár az eszünk, hogy mi is kerüljön a Mikulás csomagba. Általános elképzelés, hogy a mikulás csomag csak édességekből állhat, valamint minél nagyobb, annál jobb. Ha picit több időt és energiát tudunk szánni a csomag elkészítésére, sokkal egészségesebbé tehetjük azt.
Hogyan válasszuk meg helyesen a Mikulás csomag tartalmát?

Az egész éves egészségtudatos életmód alól az ünnepek se legyenek kivételek. Valamelyest eltérhet a megszokottól, de ne állítsuk feje tetejére a szokásainkat.

A csomag összeállításánál fontos szempont, hogy a csemeténk eddig mit szokott meg. Ha eddig a csokikkal és cukorkákkal teletömött csizma volt a szokás és az év többi napján is gyakori az édesség, akkor ne most rúgjuk be az ajtót egy teljesen új „egészséges csomaggal”. Ebben az esetben kisebb változtatásokkal kezdjünk.

Ha kisebb gyermekről van szó, kiváló alkalom átgondolni, hogy milyen szokásokat szeretnénk kialakítani.

Szeretnék megosztani pár fő gondolatot, amely mentén könnyebb a megfelelő csomag összeállítása:

1. Ne tévesszük szem elől a mértékletességet.

Nem feltétlen azzal teszünk jót, ha elhalmozzuk rengeteg csokoládéval és édességgel a gyereket. Inkább vegyünk kevesebbet, de az jó minőségű legyen!

2. A csomag összeállításánál igyekezzünk olyan dolgokat összeválogatni, ami a gyerkőcnek különlegesebb, nem eszi a hétköznapokban, de szereti. Ezzel különlegesebb alkalommá tehetjük azt a bizonyos Mikulás csomagot.

3. Minimum 1 éves kor feletti gyerekeknek csak jó minőségű csokoládét válasszunk, 1 éves kor alatt ne kínáljuk a csokoládét gyermekünknek.

Jó minőségűnek számít az igazi kakaóvajból, kakaóból és kevés cukorból készült termék. Az élelmiszercímkén az összetevők csökkenő sorrendben szerepelnek, tehát kerüljük azon csokimikulásokat, amelynek első összetevője a cukor.

Minél magasabb a kakaótartalma, annál jobb: érdemes a 60-70%-os, vagy az e felettiek közül válogatni. Ha nem szereti ezeket a variációkat, akkor válasszunk olyan, aminek a tejtartalma magasabb.

Kerüljük az alacsony kakaótartalmú, cukorral, növényi zsírral és tejporral dúsított kakaós bevonómasszátó. A címkén mindenképp csokoládé megnevezés szerepeljen.

4. Törekedjünk a csokoládé mellé tápanyagban gazdag finomságokat választani, amelyek hozzájárulnak a fejlődő szervezet támogatásához is.

Például: aszalt gyümölcs/szelet, 100% gyümölcspüré, olajos magvak, friss gyümölcs, gyümölcs chips, házi sütemény.

5. Kedveskedjünk valami aprósággal, akár egy szép hajcsattal, karkötővel, ceruzával vagy egy kisautóval, plüssel.

Példák 2 év feletti gyermekek csomag összeállításához:

  • Olajos magok
    3 év alatt az egész szemű olajos magvak miatt a fulladás veszélye fenn áll. Így 3 év alatt kínálj akár olajos magokból készült szeletek, mint mogyoró szelet /szezámszelet stb. 3 év felett válassz például kesudió, brazil dió, dió, mogyoró, földimogyoró, natúr gesztenye, tökmag vagy a pisztácia közül 1 marék mennyiségben.
  • Friss gyümölcs
    Próbálj olyat választani, ami nem nyomódik szét könnyen a zacskóban (pl. Áfonya, kiwi).
    Ez lehet hagyományosan mandarin, narancs, de akár alma vagy banán is.
  • Aszalvány
    Aszalványokat általában ritkán fogyasztanak a gyerekek, így ilyenkor remek alkalom nyílik ezek megkóstoltatására is.
    Válassz például almaszirmot, mazsolát, fügét, vörösáfonyát, datolyát, sárgabarackot stb.
  • Szaloncukor
    A szaloncukor ugan olyan tradícionális része a csomagnak, mint a csoki vagy a mogyoró. 
    Viszont bőségesen elég belőle 2-3 db, lehetőség szerint jó minőségű forrásból származó, kevesebb cukrot tartalmazó fajtát válassz.
  • Csokoládé
    Válassz minőségi, magas kakaótartalmú csokoládéból készült kicsi figurát, amelyet egy alkalomra el tud fogyasztani. Nem kell extra nagy csokimikulás, hogy jusson hely a főétkezésnek is. 
  • Házi sütemény
    Ha idő engedi, mindig szívmelengető egy szépen feldíszitett keksz, mézeskalács.
  • Apróság
    Ne csak élelemmel tömjük ki a zsákot, rejtsünk el benne 1-2 pici apróságot, ami tartós marad és a későbbiekben is mosolyt csal az arcára.

A Mikulás a legkisebbekről sem feledkezik meg!


2 éves kor alatt próbáljunk olyan csomagot összeállítani, ami a gyermek jelenkori vagy közeli jövőben aktuális igényeinek megfelelő.

5-6 hónapos kortól adható minden olyan zöldség, gyümölcs, tejpép, babakeksz ami már bevezetésre került, vagy a szempontoknak megfelelően a későbbiekben bevezethető.

8-10 hónapos babák már puha darabos ételeket fogyasztanak.
Házi sütemények, babakekszek készíthetők olyan alapanyagból, amelyek már bevezetésre kerültek, de kerülhet a csomagba rágást támogató puha falatok, mint buláta, rizskorong stb.

1-2 éves kor között már javarészt ugyan azt eszik a gyerekek, mint a felnőttek, megfelelő fűszerezéssel elkészítve.
Hivatalosan 2 éves kor alatt nem ajánlott a csokoládé adása, magas cukor, valamint koffeintartalma miatt. Ha mégis adunk, akkor mindenképp kevesebb cukrot és magasabb kakaótartalmú pici darab csokoládét válasszunk.

Amikor kész termékeket veszünk, mindig nézzük meg az összetevők listáját.
1 éves kor alatt ne tartalmazzon sót, mézet, cukrot, pálmazsírt a termék.
A félrenyelés veszélye miatt önállóan olajos magvak, aszalványok adása kerülendő.

Példák 2 év alatti gyermekek csomag összeállításához:

  • Alternatív gabonák
    Magas vitamin, ásványianyag és rosttartalmuk révén kiváló élelmiszer a babáknak, mint például kuszkusz, quinoa, köles, zab
  • 100 % gyümölcspürék
    Olykor megkönnyíti a rohanó napokat.
    Hozzáadott cukormentes terméket válasszunk, például: HiPPis körte-banán-kiwi, Hippis alma-banán-málna teljes kiőrlésű gabonával, Kubu gyümölcspüré banán-eper, Babydream bio gyümölcspüré
  • Puffasztott finomságok babáknak
    Például: Holle Bio snack kölessel és mangóval, Freche Freunde Bio zöldség pálcikák, FruchtBar Bio snack kukoricából sárgarépával, sütőtökkel és rizzsel, Hipp Bio gyümölcsös csillagok, HiPP / dmBio almás rizskorong, Almaszirom
  • Gyümölcsszeletek
    Például: Bob the Snail Gyümölcstekercs almával és málnával, Babydream bio gyümölcsszelet, DM Bio gyümölcsszelet alma-banán
  • Kekszek
    Választhatunk akár teljes kiőrlésű, akár fehér liszttel készült terméket, de 1 éves kor alatt mindenképp cukor és pálmazsír mentesre essen a választásunk.
    Ha nem eszik még egész darabokat, akkor is adható keksz, hiszen ledarálva pépekbe keverhető.
    Pl: Babydream Bio Bababkesz, Freche Freunde bio babakeksz tönköly & banán
  • Gabonapépek, Kásák
    Például: Kubu tízórai alma-fahéj-rizs, Kubu tízórai málna-gríz, Babydream bio gyümölcspüré alma-banán-barack-köles Holle Bio babamüzli babakása 6 hónapos kortól, Nestle tejpép keksszel, Nestlé babapép 8 gabonás, Milupa natúr 7 gabonás kása, Buláta
  • Apróság
    Péládul: oball, babarágóka, mini muffik, tapintós kiskönyvek, csörgő, tüsilabdák, gyurma stb.

Remélem sikerült ötletekkel szolgálnom az idei év Mikulás csomagjának elkészítéséhez. Kellemes készülődést kívánok.

Kovács-Nagy Vivien
dietetikus