Hírek

Hírek

Kemény kérdések, őszinte válaszok - 2. rész

2020-03-04
A gyomor bypass műtétek után a legtöbb páciens élete pozitív irányba változik. Ám az újra visszanyert önbizalom, az általános állapotjavulás, a kísérőbetegségek enyhülése vagy akár megszűnése mellett nem szabad elfeledkeznünk a beavatkozás nehezebb oldaláról sem. A gyomor bypass műtét komoly kockázatokkal is járhat, ezen kívül teljes életmódváltást igényel, lemondásokkal. Dr. Vasas Péter, a Duna Medical Center sebésze közel 300 beavatkozást végzett már intézményünkben (és 301-et Nagy-Britanniában), pontosan tudja, hogy milyen kemény út vár azokra, akik a műtét mellett döntenek, így kíméletlen őszinteséggel válaszolt kérdéseinkre két részes interjúsorozatunkban.
Kemény kérdések, őszinte válaszok - 2. rész

Mi a helyzet a szexuális együttléttel? Mennyi idővel a műtét után élhet a páciens újra nemi életet?

Amikor már az fájdalmat nem okoz. Erre várhatóan néhány nap elteltével sor kerülhet, de mindenképpen érdemes ezt a kórházi hazabocsátás utánra tervezni.

 

A sikeres gyomor bypass műtét alapja az életmódváltás, melynek szerves része a rendszeres testmozgás. Mikor és milyen sportot végezhetnek a műtét után?

Általában 2-3 hét elegendő ahhoz, hogy a laparoszkópos műtét hegei begyógyuljanak. Ezután nyugodtan lehet hosszabb sétákat, kirándulásokat tervezni, s a 4. héttől kezdődően pedig a kocogást, kerékpározást, úszást, aerobic-ot is el lehet kezdeni. Egyedül a nagyobb súlyok emelésével érdemes várni 3 hónapot, de utána az is mehet. Heti 2x 45 perces edzés mindenkinek javasolt az optimális testsúly kialakulásához. 

 

A gyomor bypass műtétet követő jelentős fogyás során a bőr megnyúlhat és esztétikai problémákat okozhat. Mikor érdemes plasztikai sebészhez fordulni?

Nem a fogyás során nyúlik meg a bőr, hanem a hízás alatt. A műtét után legalább 18 hónapot érdemes várni, ezalatt a túlsúly 70-75%-a, de akár a 100%-a is lemehet. Ezután nyugodtan lehet a bőrt átszabatni, s a korrekciókat igénylő testtájakat az új testformához alakíttatni.

 

Hogyan változik meg a páciensek emésztése a műtét után – és okozhat-e problémát?

Vannak olyan páciensek, akik a műtét után a belek “kuruttyolásáról” számolnak be, ami akár mások által is hallható. Ugyancsak kialakulhat a műtét után a laza székürítés, amihez gyakran a szelek megszaporodása is társul, de ez főleg a műtét utáni hetekben fogyasztott főzelékek, pürés ételeknek tudható be.

Legyünk őszinték, a páciensek nem a főzelékek túlzott fogyasztásától híztak el: sokuknál gyakran évek, évtizedek teltek úgy el, hogy nem találkozott a szervezetük ilyen típusú táplálékkal – és ez jelentős hatással van a műtét utáni bélmozgásokra. Néhány hónap alatt a belek hozzászoknak a megváltozott körülményekhez, így ezek a tünetek sokat javulnak. Jó hírem is van azért: a műtét után a savas reflux jelentősen javul!

 

A műtét után a gyomor térfogata jelentősen csökken. Mi történik ha a műtött gyomros páciens többet eszik?

A kis gyomor hamar megtelik, ezt mindenkinek ki kell tapasztalnia. 1-1 esetben elő fog fordulni, hogy az utolsó falatnak már nem kellett volna lemennie, s ez hamar visszajön, ez azonban nem feltétlenül probléma, ez is a tanulási folyamat része. A kellemetlen élményen túl tartós kárt valószínűleg nem okoz, ismétlődő formában azonban a kisgyomor kitágulásához vezethet. Ez esetben a kisgyomor térfogata megnő, s egyre több táplálékot tud magába foglalni, azaz utat nyit a visszahízás felé.

 

Dr. Vasas Péter egyik páciensével, Mikla Lászlóval

 

A gyomor bypass célja, hogy a páciensnél jelentős fogyást idézzen elő. Milyen kockázatokkal jár a hirtelen súlyvesztés?

Szinte mindenkinél kialakul a hajhullás, ez jellemzően a műtét után 3 és 6 hónap között jelentkezik. Ez ellen túl sokat nem lehet tenni, természetes reakció a szervezet részéről. Javasolt a rendszeres vitaminpótlás, s ez esetben jelentősen csökkenteni lehet ennek a mértékét.

A bőr jelentős meglazulása szintén a hirtelen fogyás következménye. Ez ellen rendszeres mozgással, edzéssel tud “védekezni”, ez esetben a szervezet izommal tölti fel az elfogyó zsírszövet megüresedett helyét, így nem annyira szembetűnő az.

 

Lehet hallani arról, hogy a műtött páciensek megpróbálják „becsapni” a szervezetüket és az édességet (vagy más ételeket) továbbra is mértéktelenül eszik, ám más formában. 

Az önfegyelem kulcsfontosságú: a műtét csak egy mankó, ezt tudni kell jól használni. A csalásnak ára van: a vékonybélbe jutó koncentrált szénhidrát ún. dumping szindrómát fog okozni, azaz izzadással, szédüléssel járó állapothoz vezethet. De jobb ezt nem megtapasztalni.

 

Van-e a visszahízásnak kockázata?

A műtét rövid- és középtávon, azaz kb. 3 évig szinte mindig fogyást generál. Hosszú távon azonban valamelyes kisebb, de még mindig 85-90%-os a siker. Tehát kialakulhat visszahízás, de ez leggyakrabban a korábbi nem megfelelő táplálkozási szokások visszatérte miatt jelentkezik.

Amit minden páciensemnek elmondok: a műtét egy eszköz, amit megfelelően kell tudni használni. Sajnos nekünk is van a a Duna Medical Centerben műtött olyan betegünk, aki nagyon keveset fogyott, de szerencsére ez nagyon ritka.

 

Mikor gondolhatja a páciens, hogy többé nem fog visszahízni? Eljön ez a pillanat egyáltalán?

Soha. A műtét csak tartós életmódváltás és optimalizálás mellett működik, önmagában ritkán. Emiatt rendszeres testmozgás és mértékletes táplálkozás javasolt a továbbiakban, de ezt a pácienseim nem teherként, hanem óriási lehetőségként élik meg. Egy új élet lehetőségét kapták, miután a “zsír-börtönből” kiszabadultak. Sokan életük álmát valósítják meg azzal, hogy elmehetnek a családdal síelni, naponta futhatnak, kerékpározhatnak, s beülhetnek egy normál repülő-ülésbe övhosszabbító nélkül…

Éppen ezért készülünk a már sikeresen lefogyott betegekkel a 35. Budapesti Félmaraton lefutására (21km), amit 2020 szeptemberére tervezünk. Célunk, hogy motivációt adjunk a műtéten még gondolkodóknak. A csapat neve a "Life 2.0: megmutatjuk, hogy nekünk is sikerül” lesz.

 

Az előző részben a műtétről, a komplikációkról, a reoperáció lehetséges okairól, a műtét áráról, a daganatos beteségek kialakulásának lehetőségéről kérdeztük a doktor urat.

Olvassa el az interjú első részét!

 

Ismerje meg a beavatkozást végző orvosunkat:

Dr. Vasas Péter