Hírek

Hírek

Kemény kérdések, őszinte válaszok

2020-03-04
A gyomor bypass műtétek után a legtöbb páciens élete pozitív irányba változik. Ám az újra visszanyert önbizalom, az általános állapotjavulás, a kísérőbetegségek enyhülése vagy akár megszűnése mellett nem szabad elfeledkeznünk a beavatkozás nehezebb oldaláról sem. A gyomor bypass műtét komoly kockázatokkal is járhat, ezen kívül teljes életmódváltást igényel, lemondásokkal. Dr. Vasas Péter, a Duna Medical Center sebésze közel 300 beavatkozást végzett már intézményünkben (és 301-et Nagy-Britanniában), pontosan tudja, hogy milyen kemény út vár azokra, akik a műtét mellett döntenek, így kíméletlen őszinteséggel válaszolt kérdéseinkre két részes interjúsorozatunkban.
Kemény kérdések, őszinte válaszok

A gyomor bypass műtét komoly beavatkozás, épp ezért nem mindenki alkalmas arra, hogy elvégezzék rajta. Mik azok az okok, ami miatt visszautasítják egy műtét elvégzését?

A testsúlycsökkentő műtét a páciens egészségügyi állapotát globálisan javító beavatkozás, s úgy érdemes felfogni, mint egy befektetést az egészségbe. Nem csak a mérleg fog kevesebbet mutatni, hanem az esetleg már meglévő, a túlsúllyal együttjáró betegségek is jelentősen javulnak. Ez a „befektetés” azonban csak hosszabb idő után fizeti ki magát, ezért a műtétet csak akkor érdemes elvégeztetni, ha a javulással járó nyereség bőven meghaladja a műtéti rizikót.

Ezért kell nagyon megfontolni a műtétet 65 éves kor felett, vagy a közelmúltban lezajlott daganatos betegség után. Talán még fontosabb, hogy a páciens megértse, hogy a műtét csak egy eszköz, amit megfelelő módon kell használnia. Ezért kontrollálatlan pszichiátriai probléma vagy betegség, illetve aktív drogfüggőség esetén nem javasolt a műtét.

 

A műtétet komoly diéta előzi meg. Mi történik, ha a páciens ezt nem tartja be? 

A műtét előtt 14 napig egy úgynevezett májzsugorító diéta szigorú betartása javasolt. Ez kiüríti a máj glikogén raktárait, s a sebész könnyebben hozzáfér a gyomorhoz. A diéta be nem tartása esetén ez nehézségbe ütközhet, s akár a műtét közben a beavatkozás elvégezhetősége is veszélybe kerülhet. Fontos megérteni, hogy erre nem azért van szükség, hogy a sebész kevésbé izzadjon műtét közben, hanem hogy a műtét sikerét semmi se csökkentse.

 

Miért ilyen drága a műtét?

Egyértelműen magasak a műtét költségei: mi, a műtét során például speciális, egyszer használatos varrógépeket használunk, amelyek kizárólag az USA-ból szerezhetőek be. Egy gyomor bypass műtéthez legalább 6-8 db-ra szükség van, s ezek darabja közel 100 ezer forint. A beavatkozás során legalább 4 orvos és 3 szakasszisztens kollégánk dolgozik a műtőben, valamint a műtét utáni 24 órában speciális eszközökkel csökkentjük a trombózis kockázatát.

 

Mik a leggyakoribb komplikációk a műtét során?

A műtét alatt a leggyakoribb komplikáció a vérzés, lép sérülése, bélsérülés, vagy májtok berepedése. A felismert esetekben könnyen ezek viszonylag könnyen korrigálhatók.

 

Mik a reoperáció leggyakoribb okai?

Általában vérzéscsillapítás, vagy pedig a bélösszeköttetés elégtelensége miatt kialakuló béltartalom szivárgás kontrollja miatt történik reoperáció, és a legtöbb esetben az is laparoszkópos, azaz kulcslyuk technikával történik.

Vérezgetés később is előfordulhat, ami véres hányás, illetve véres széklet formájában is jelentkezhet. Szerencsére az ismételt műtétet igénylő vérzés esélye nem haladja meg az 1%-ot.

Ha műtét során létrehozott bél-összeköttetés ha nem gyógyul össze, akkor a béltartalom a hasüregbe kerül, súlyos hashártyagyulladáshoz is vezethet. Szerencsére ennek esélye sem több 1%-nál, s nem kis büszkeséggel mondhatjuk, hogy a Duna Medical Centerben ben végzett mintegy 300 bypass műtét esetében ez még nem fordult elő. Ugyanígy nem találkoztunk még mélyvénás trombózissal, vagy tüdőembóliával sem, amelyek akár halálosak lehetnek.

Komplikációk a kórházi tartózkodást követően is jelentkezhetnek. A bélrendszernek be kell indulnia, ami időt vesz igénybe. Ezalatt lehet hányinger, s hányás, valamint a szöveti duzzanat miatt a bélösszeköttetések átjárhatósága csökkenthet, s a belek meg is csavarodhatnak, de összességében ennek esélye sem több a 0.5%-nál.

A műtét során a sérvkapuk a Duna Medical Centerben végzett beavatkozások során bezárásra kerülnek, emiatt az egyébként majd 10%-os gyakorisággal kialakuló belső sérv sem okozott még problémát a betegeinkben.

 

A testsúlycsökkentő műtétek komplex, nagy beavatkozások, emiatt súlyos komplikációk sajnos kialakulhatnak, amik akár halálesethez vezethetnek. Mekkora ennek az esélye?

A műtéthez köthető halálozás esélye a nemzetközi statisztikák szerint 1% - (összehasonlításként: egy epehólyag műtétnél vagy vakbél műtétnél ez 300 esetből 1) mi a Duna Medical Centernél nem veszítettünk el pácienst. Ez jórészt a nagyon jól összeszokott műtői teamnek, s a műtét utáni őrző ápolószemélyzet a tapasztalatának és odaadásának köszönhető. A Duna Medical Centerben végzett műtét és az azt követő protokoll a szigorú nagy-britanniai standardokat követi, ahol évente a 8000 körüli műtét során 4-6 beteg hal meg, ami ennél a beavatkozás-típusnál nagyon biztonságosnak számít.

 

Vannak olyan betegcsoportok, akiknél esetleg gyakoribb a halálozás?

Igen, jól körülhatárolható ez a csoport. Ők a már évtizedek óta cukorbetegségben, magas vérnyomásban szenvedő, erősen hasra hízott páciensek, akiknél az előzetes műtét (netán a gyomorgyűrű) nehezíti a beavatkozást. Fontos, hogy már a konzultáció során mindenki személyre szabott műtéti rizikóbecslést kap, ennek tudatában dönthet a műtét mellett, illetve utasíthatja azt el.

 

Mi történik a bélkaccsal a műtét során? Előfordulhat, hogy a kirekesztett bélkacs elhal?

A bypass műtét során a gyomor egy része kerül kirekesztésre, nem pedig a bélkacs. A kirekesztett gyomor a szervezetben marad, nem hal el, talán egy kicsit zsugorodik, de funkcióját is megtartja. Extrém ritka esetben, ha a műtétet vissza kell alakítani, akkor ismét összeköthető a kisgyomorral és újra működni fog.

 

A korábbi interjúkból kiderült, hogy sok páciens titkolja az ismerősei, családja elől, hogy bypass műtétnek vetette alá magát. Megfelelő ez a hozzáállás? Lehet esetleg következménye a páciensre nézve?

Természetesen mindenkinek a magánügye, hogy mibe avatja be a környezetét. Azonban a legközelebbi hozzátartozóknak, illetve háziorvosnak érdemes beszámolni a műtét tényéről, illetve megmutatni a műtét után kapott orvosi papírokat. Azért is, mert mindenki szembesülni fog vele, hogy jelentős fogyás történik, s önkéntelenül is felmerül a súlyosabb betegség (daganat) gyanúja. Ehhez gyakran társul a hajhullás is, s máris alapot adtunk egy komplett konspirációs elméletre, melyben többen biztosak abban, hogy végstádiumú daganat alakult ki, s már enni sem bírunk, nem úgy mint régen… Éppen ezért, arra érdemes röviden tudatni a környezetünkkel, hogy műtéti segítséget vettünk igénybe fogyás céljából.

 

A következő részben a visszahízásról, a belek megváltozott mozgásáról, a túlevésről, a „szénhidrát-dumping”-ról, valamit a műtét utáni szexről, sportolásról fogjuk kérdezni a doktor urat.

Olvassa el a folytatást!

 

Ismerje meg a beavatkozást végző orvosunkat:

Dr. Vasas Péter

 

Ismerje meg pácienseink történetét:

ÚJ ÉLET: AZ ELSŐ BOLTI FARMERTŐL A RÚDTÁNC FITNESSZIG

22 éves nőbetegünknek 2016. augusztusában gyomor bypass mütétje volt a Duna Medical Centerben, melynek következtében súlya 149 kg-ról 102-re csökkent 8 hónap alatt.

Olvasson tovább!

  

-86 KG 6 HÓNAP ALATT!

Páciensünknek, Mikla Lászlónak számtalanszor tették fel ezt a kérdést. Ő bebizonyította, hogy tud fogyni műtét nélkül is: orvosa, Dr. Vasas Péter 25 kg fogyást javasolt a beavatkozás előtt, ő alaposan túlteljesítette a kérést: 41 kg-ot fogyott. Számára - sok túlsúllyal küszködő társához hasonlóan - nem a fogyás jelentette a problémát, hanem a kívánt súly megtartása. Két hónappal a műtét után már majdnem 61 kiló mínusznál volt a mérleg, 2018 júniusának végén, hat hónap után pedig már közel 87 kg-os a fogyás. 2020 márciusára pedig elérte a 97 kg-os súlyt!

Olvasson tovább!

 

186 KILÓRÓL AZ EGÉSZSÉGIG

Az eddig nálunk műtött pácienseink közül Lakatos Anita BMI-je (testtömeg indexe) volt a legmagasabb: 157 cm-es magasságához 186 kg-os súly társult, amikor 2018 áprilisában gyomor bypass műtétet végeztünk el nála a Duna Medical Centerben.

Olvasson tovább!

 

ÚJRA FELFEDEZETT NŐIESSÉG

Nemrég három páciensünk látogatta meg Vasas doktort. Kihasználtuk az alkalmat arra, hogy olyan kérdésekről faggassuk őket, amelyeket nagyon sokan félnek feltenni. A hölgyek 70, 56 és 64 kilogrammot fogytak eddig, és barátnők is lettek a műtétjük óta.

Olvasson tovább!