Hírek

Hírek

Mire jó a térbeli (3D/4D) ultrahang?

2021-03-24
A „hagyományos” terhességi ultrahangok két dimenziós eljárással (2D) készülnek. Ilyenkor számtalan síkot tanulmányozva áll össze a kép a vizsgáló, valamint a szemlélő számára. Ahhoz, hogy reális, precíz kép alakuljon ki a vizsgált magzatról, nagy gyakorlat és térlátás szükséges. Dr. Szakács Zoltán, a Duna Medical Center nőgyógyásza egy példán keresztül mutatja meg a 3D/4D ultrahang előnyeit.
Mire jó a térbeli (3D/4D) ultrahang?

A korszerű ultrahang technika lehetővé teszi, hogy egyből térbeli képet alkossunk. (Ha csak álló képet tudunk létrehozni, 3D-nek, ha folyamatosan mozgó képet látunk, 4D-nek szoktuk nevezni). Ez jelentősen leegyszerűsíti a vizsgálatot, nem beszélve arról, hogy elegendő egyetlen jó térbeli képet elkészíteni, ezt utólagosan tudjuk tisztítani, térben forgatni, egyes fontos részeket kiemelni. Gondoljunk arra, hogy a koraterhességben hüvelyi vizsgálófejet használunk, tehát két dimenzióban jóval több ideig tart a vizsgálat, mint egy jó térbeli képet létrehozni, majd utólagosan (tehát a kismama terhelése nélkül) alakítani a képet.

 

Lássunk egy példát! És hozzá egy találós kérdés: milyen idős a képeken látható magzat?(A választ a képek végén találják meg.)

 

Ez az alap kép:

 

Utólagos feldolgozást követően felülről ezt láthatjuk:

 

Alulról így látjuk a magzatot:

 

Szemből így:

 

A másik oldalról így:

 

És még egy kicsit elforgatva:

 

A válasz a találóskérdésre pedig: a képeken látható embryo 9 hetes!

A képek a Duna Medical Center GE Voluson E10 készülékén készültek.

Ha időpontot szeretne foglalni nőgyógyászati szakorvosi vizsgálatra megteheti telefonos ügyfélszolgálatunkon keresztül a +36 1 790 7070-es telefonszámon, vagy online!

Ismerje meg a fenti vizsgálatot végző nőgyógyászunkat:

Dr. Szakács Zoltán