Hírek

Hírek

Mit kell tudni a csípő- és térdprotézis műtétekről?

2019-02-27
Mit kell tudni a csípő- és térdprotézis műtétekről?

Az új „alkatrész” - a protézisekről

A Duna Medical Centerben használt protézisekről tudjuk, hogy hosszú távon is kiállják a próbát: több mint 100 000 beteg használja már őket szerte a világon. A világ egyik legjobb, nemzetközileg is elismert protézis-regisztere alapján is a legjobbak között vannak, úgynevezett 10A* minősítéssel rendelkeznek (ODEP besorolás). Ez azt jelenti, hogy legalább 10 éves, hosszú távú nyomonkövetés után ezen típusoknál a legkisebb az esélye annak, hogy idő előtt kelljen kicserélni a protézist - az implantátumok miatt. A protézisekről szívesen adunk további tájékoztatást betegeinknek.

A rögzítés módja: cementtel vagy cement nélkül

Ortopéd szakorvosaink e két módszer egyikét ajánlják pácienseiknek, attól függően, hogy milyen a csontállományuk. Jó csontminőség esetén cement nélküli implantátumokat tudunk használni, melyeknek speciálisan kiképzett felszíne van, így a szervezet elvégzi a protézisek csonthoz való rögzítését, nem kell „cement”. Ha már nem jó állapotú a csontállomány, cementet használnak a rögzítéshez. Természetesen itt egy speciális kötőanyagról van szó, amit egy por és folyadék alkotóelemek megfelelő összekeverése után a legmodernebb technikával juttatunk a csontfelszínekhez, elősegítve a legjobb rögzítést, és ezáltal növelve a protézis műtét "élethosszát", fokozva annak eredményét. A cementet vákuum alatt keverjük meg és egy erre kialakított cementpuskával juttatjuk be a combcsont üregébe, majd túlnyomást fejtünk ki, hogy minél jobban rögzüljön a csontcement a csonthoz, illetve a protézis a csontcementhez. Ez az úgynevezett 3. generációs cementezési technika jelenleg csak kevés magyarországi egészségügyi intézményben érthető el rutinszerűen.

A műtétről

A protézis-műtéteket alapos kivizsgálás előzi meg. A már rutinbeavatkozásnak számító műtétek 50-75 percet vesznek igénybe. A műtétet általában gerinc közeli érzéstelenítésben, speciális, ortopédiai műtétekre kialakított műtőnkben végezzük. Minden műtét előtt a műtétre kijelölt csapat felolvassa és használja a WHO sebészeti ellenőrző listáját, mellyel világszerte bizonyítottan növelhető a biztonságos betegellátás. A beteg megfelelő, részletes tájékoztatást kap arról, hogy mi történik a beavatkozás alatt és ez érezhetően csökkenti a műtéttel járó stresszt.

Műtét közben és után is kiemelt figyelmet fordítunk a vérzés- és fájdalomcsillapításra. A modern műtéti technikának, a gondos és korszerű fájdalomcsillapításnak köszönhetően annak az esélye, hogy vérátömlesztésben kelljen részesülnie a betegnek, kevesebb mint 1% a Duna Medical Centerben. A korszerű fájdalomcsillapítási technikáknak köszönhetően könnyen elérhető a gyors mobilizáció és rehabilitáció. A kábító fájdalomcsillapítók használatának elkerülésével csökkentjük az általuk gyakran okozott, műtét után jelentkező mellékhatásokat, így is elősegítve a mihamarabbi mobilizációt.

Az ízületben nem marad műanyag cső (drain), valamint a műtéti sebet speciális, erre a célra kifejlesztett kötszerrel fedjük be. Ezek szintén a korai mobilizációt, kevesebb vérveszteséget és a fertőzés előfordulásának minimalizálását szolgálják.

A műtét után betegeink szubintenzív őrzőszobába kerülnek, onnan pedig speciális, ortopédiai betegeknek kialakított szobáink egyikébe.

Foglaljon időpontot online ide kattintva, vagy hívja call centerünket a +36 (1) 790 7070-es telefonszámon!

Ismerje meg ortopéd sebészeinket:

Dr. Bálint Lehel

Dr. Bartha Lajos

Dr. Hegedűs Zsolt

Dr. Molnár Péter

Dr. Pataki Attila

Prof. Dr. Hangody László