Hírek

Hírek

Sérvműtétek

2019-03-14
A sérv komoly betegség, és nem szabad félvállról venni. Ha már kialakult a sérv, akkor az nem múlik el. Rendszeres testmozgással, az izmok és kötőszövetek tréningezésével csökkenthetjük kialakulásának az esélyét. Dr. Sipos Péter, a Duna Medical Center sebészének segítségével összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a sérvek kialakulásával és kezelési lehetőségeivel kapcsolatban.
Sérvműtétek

Tünetek

A sérv felismerése nem mindig könnyű, időnként bizonytalan érzékenység, lágyéki fájdalom is megelőzheti az egyértelmű kitüremkedést. A combsérvek esetében a korai felismerés még nehezebb. Egyértelmű jele a nyílás, de kis sérv esetén azonban ilyen nincs, fájdalom viszont annál inkább. A másik tünete a dudor, amely érintésre érzékeny lehet. Ez látványossá és jobban kitapinthatóvá válhat például köhögéskor, nevetéskor, tüsszentéskor, de lefekvéskor eltűnhet. Fájdalmat főleg hosszas állás, mozgás, megerőltetés, nehéz tárgyak emelgetése következtében okozhat. A sérv legnagyobb veszélye a kizáródás, amikor a sérvtartalom nem tud eredeti helyére visszakerülni és akár életveszélyes szövődményeket okozhat.

A sérvek korai diagnosztikájához ultrahangos vizsgálatot végzünk, bizonytalanság esetén esetleg egy diagnosztikus hasüregi tükrözést is, ami segít a hasüregi egyéb eltérések, mint például összenövések következtében kialakuló fájdalom elkülönítésében. Időnkként egyéb betegségek kísérő tünete lehet a lágyéksérv. Ilyen pl. a nehezített székletürítés, ami mellett kialakulhat bal oldali lágyéksérv és ennek a hátterében akár egy vastagbéltumor is állhat. A gyakori köhögés vagy asztma szintén hajlamosíthat sérvképződésre.

Okok

Sérvnek a hasfal olyan szerzett, vagy veleszületett defektusát nevezzük, mely lehetővé teszi hogy a hashártya és a belek vagy valamely hasűri szerv kinyomuljon a sérvnyíláson keresztül. A sérv jelentkezhet az anatómiai felépítéséből adódó nyílások kitágulásával, ahol normálisan erek, izmok, idegek, vagy egyéb képletek hagyják csak el a hasüreget. Szintén sérv képződésére hajlamosítanak a hasfal műtét utáni hegei, szerzett gyengeségei.

1000 újszülött esetében kb. 10-nél fordul elő lágyéksérv. A 25 év feletti férfiaknál az előfordulás már 2%-os és ez 50 éves kor után meredeken nő. Nőknél a lágyéksérv előfordulása nem emelkedik 1% fölé. A lágyéksérv 20-30%-ban kétoldali.

Hogyan befolyásolja a sport a sérvek kialakulását? Cikkünkből megtudhatja!

Amikor műteni kell

A korai szűréssel panaszmentes betegeknél megelőzhető a műtét, azonban ez nem mindig lehetséges. Az, hogy mikor kell, milyen technikával lehet és kell megoperálni a beteget, több tényezőtől függ. A Duna Medical Centernél igyekszünk minél több páciensünket a minimálisan invazív, laparoszkópos technikával megoperálni. Ilyenkor egy parányi hasfali nyílásokon érjük el a sérvet és amennyiben szükséges, egy háló beültetésével erősítjük meg a hasfalat. A hálót szintén ezen a kis nyíláson juttatjuk az izom mögé.

Ismerje meg egyik sebészeti technikánkat, melyet a köldöksérv-műtétek során alkalmazunk

Tekintse meg egy laparaszkópos lágyéksérvműtétről készült videonkat - A felvételek a nyugalom megzavarására alkalmasak!

Felépülés, lábadozási időszak

Segíthet a funkcionális gyógytorna, aminek célja a tartóizmok erősítése, a mobilizálás, a testtartás korrekciója, a statikai-dinamikai egyensúly megteremtése. Konzervatív kezeléssel azonban csak elhúzni lehet a műtétet, a már kialakult a sérvet mindenképpen meg kell operálni. Mivel csökken az izom ereje, gyengül a hasfal tartószilárdsága, muszáj megerősíteni a hasizmot.

A Duna Medical Centerben alkalmazott műtéti technikával és úgynevezett preemtiv analgésiával operált betegek minimális fájdalomról panaszkodnak, és néhány napon belül visszatérhetnek megszokott mindennapi tevékenységeihez. Az altatás mellett alkalmazott helyi érzéstelenítés már az idegvégződésekben megakadályozza a fájdalomra kialakuló mediátorok felszabadulását, így csökkentve a műtét után fájdalmat. Nagyobb sérvek esetén a hasfalban lefutó idegek érzéstelenítését is elvégezzük. A műtét során kis nyílásokon keresztül körbepreparálják a sérvet, és egy kb. 3-5 centiméteres peremen felfekvő hálót helyezünk be. A háló átmenetileg, 4-6 hétig biztosítja a tartást, utána a saját szövetek benövik, és átveszik a tartófunkciót. A korszerű laparoszkópos eljárásnak köszönhetően az izmokat nem kell széthúzni, ezáltal gyorsabb a gyógyulás. Ezen módszerek alkalmazásával mind a műtét alatti, mind a műtét utáni fájdalomcsillapítás iránti igény jelentősen csökken, és a közérzet lényegesen javul. A műtétet követő 3-4 hétben nem ajánlott a teljes terhelés, mivel ilyankor a hálómég nem tapadt be teljesen a sérv kiújulásának veszélye ekkor még fennáll.

Ha szeretne sebészeti szakrendelésünkre időpontot foglalni, megteheti telefonos ügyfélszolgálatunkon keresztül a +36 1 790 7070-es telefonszámon, vagy online ide kattintva!